Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye-Çin Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi çalışmalarına ilişkin, “Ülkemizde Çin aleyhine hiçbir faaliyete izin verilmeyeceği hususu vurgulanmıştır. Çin tarafı da ülkemizin güvenlik konusundaki kaygılarına gereken hassasiyeti göstereceğini belirtmiştir” dedi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Wang Yang ile Türkiye-Çin Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi çalışmaları çerçevesinde Ankara Palas’ta bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasında çeşitli konularda mutabakat da imzalandı.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti Hükümetleri arasında başbakan yardımcıları düzeyindeki İşbirliği Komitesi’nin birinci toplantısının bugün gerçekleştirildiğini kaydederek, “Dünyanın en büyük nüfusuna ve ikinci büyük ekonomisine sahip Çin ile Türkiye, Asya’nın iki ucundaki kadim medeniyetler olup, ilişkileri tarihi İpek Yolu’na kadar uzanmaktadır. Türkiye ile Çin arasındaki ilişkiler son yıllarda hızla gelişmekte, 2010 yılında tesis edilen stratejik işbirliğimizin hedeflediği noktaya doğru ilerlemektedir. Nitekim 2016 yılı itibariyle dünyadaki ikinci büyük ticaret ortağımız konumundadır. Son iki yılda Sayın Cumhurbaşkanımız ile Çin Devlet Başkanı arasında gerçekleşen üç görüşme, Çin ile ilişkilerimizin geliştirilmesine ilişkin iradenin en üst düzeyde teyidine vesile olmuştur. Liderler arası ikili görüşmelerin önümüzdeki yıl da devam etmesi beklenmektedir” şeklinde konuştu.

“ÜLKEMİZDE ÇİN ALEYHİNDE FAALİYETE İZİN VERİLMEYECEĞİ HUSUSU VURGULANMIŞTIR"
İki ülke arasında çeşitli düzeylerde istişare mekanizmalarının bulunduğunu belirten Şimşek, “Sayın Cumhurbaşkanımız ile Çin Devlet Başkanı arasında varılan mutabakat uyarınca bugün ilki gerçekleştirilen hükümetler arası komite, Çin ile aramızdaki en üst düzeyli mekanizmayı oluşturmaktadır. İki ülke arasında dostane bir atmosferde son derece verimli geçen görüşmede ikili ilişkilerimiz bütün boyutlarıyla değerlendirilmiş, siyasi ilişkilerimizin karşılıklı güven ve yarar temelinde daha da geliştirilmesi hususundaki ortak irade dile getirilmiştir. Toplantıda Çin ile aramızdaki güvenlik işbirliği alanındaki son gelişmeler ele alınmıştır. Bu bağlamda, tarafımızdan ülkemizde Çin aleyhine hiçbir faaliyete izin verilmeyeceği hususu vurgulanmıştır. Çin tarafı da ülkemizin güvenlik konusundaki kaygılarına gereken hassasiyeti göstereceğini belirtmiştir” diye konuştu.

“DAHA YÜKSEK HEDEFLERE ULAŞMASI GEREKTİĞİ HUSUSUNDA GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARILMIŞTIR"
Şimşek, Türkiye ile Çin arasındaki mevcut 28 milyar dolarlık ticaret hacminin mevcut potansiyeli yansıtmadığına vurgu yaparak şunları kaydetti:
“Bu rakamın ülkemiz aleyhindeki açığı da daraltacak şekilde daha yüksek hedeflere ulaşması gerektiği hususunda görüş birliğine varılmıştır. Bu çerçevede Edirne-Kars Hızlı Tren Demiryolu projesiyle ilgili sürecin hızlandırılması, 3’ncü nükleer santral gibi mega projeler konusundaki işbirliği imkanları görüşülmüş, ülkemizden Çin’e yönelik tarım ürünleri ihracatının arttırılması hususundaki gelişmeler ele alınmış, Türkiye’deki Çin yatırımlarının daha da arttırılması hususu görüşülmüş, bankacılık ve finans alanındaki işbirliği imkanları üzerinde durulmuştur. Ayrıca, Çin’in büyük turist potansiyeline atıfla Çin’den ülkemize yönelik turizmin teşviki hususu gündeme gelmiştir.”

“BAŞBAKAN YARDIMCILARI DÜZEYİNDE KOMİTENİN İKİNCİ TOPLANTISININ PEKİN’DE DÜZENLENMESİ ÖNGÖRÜLMEKTEDİR"
Çin ile bugün gerçekleştirilen ilk komite toplantısında kültürden eğitime, sivil havacılıktan savunma sanayine kadar birçok alanda işbirliği imkanlarının sağlandığına dikkat çeken Şimşek, “Pek çok konuda işbirliği imkanları kapsamlı şekilde ele alınmıştır. Toplantı sonunda hükümetlerimiz arasında Kültürel Değişim Programı ile İkili Ticaret ve Yatırım İşbirliği’nin Geliştirilmesine Yönelik Eylem Planı’nın imzalanmış olmasından memnuniyet duyuyorum. Değerli mevkidaşım Wang ile birlikte imza attığımız toplantı tutanağı da gündeme gelen konuların takibi açısından önemli bir referans belgesi olacaktır. Bu toplantı vesilesiyle Türk ve Çin medya kuruluşları arasında bir mutabakat zaptı imzalanması da memnuniyet verici bir gelişme olmuştur. Başbakan yardımcıları düzeyindeki komitenin ikinci toplantısının Pekin’de düzenlenmesi öngörülmektedir” dedi.
Söz konusu program kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Başbakan Yardımcıları Düzeyinde İşbirliği Komitesi 1’inci Toplantısı tutanağı, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Arasında İkili Ticari ve Yatırım İşbirliği’nin Geliştirilmesine Yönelik Eylem Planı ile 2017-2020 Yıllarına İlişkin Türkiye Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Arasında Kültürel Değişim Programı ve CRI (China Radio International) ile Doğuş Medya Grubu Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı.
(İHA)