Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmalarının finans yönünün olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, en az herkesin 1 lira yatırmasını istedi.
Bursa’daki nokta mitinginin ardından gazeteci ve STK temsilcileriyle iftar yemeğinde bir araya gelen Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmalarının finans yönünden olduğunu söyledi. Demirtaş, “Çalışmalar esnasında büyük paralar toplayalım büyük kampanyalara imza atalım demiyorum. Ama herkes 1 lira yatırsın. Çünkü o bir lira hırsızlıkla elde edilmiş 1 milyar dolardan daha değerlidir. Alın teri ile yürekten bize göndereceğiniz 1 lira kampanyamızın en büyük gücüdür. Hiçbir şey yapamıyorsanız bize dua edin” diye konuştu.
Türkiye tarihinde halkın hiçbir zaman iktidara gelmediğini ifade eden Demirtaş, “Çünkü kim olursa olsun o koltuğa oturduklarından itibaren devletin büyük çıkarlarını düşünmüştür. Halkın çıkarlarını düşünmemiştir. Sivas’ta halk yakılmıştır. Ama onlar olayı büyütmeyerek diri yakılan insanları hiçe saymıştır. Soma’da 301 işçi katledilirken onların aklına aileleri gelmez. Aman devlet zarar görmesin derler. Gezide Berkin’i, Ali İsmail’i katlettikten sonra ölen ölmüştür işimize bakalım derler. O yüzden bugüne kadar halk iktidara gelmemiştir. Devlet dedikleri kendi saltanatlarıdır. Şu topraklarda başbakan olmuşta zengin olmadan bir kenara çekilmiş olan var mı? Halk kendini yönetemeyecek mi? Haklının yanında önce kendini düşünmeyen cumhurbaşkanı başbakan olmayacak mı? Bizler, sokakta bulunanlar, Türkiye’nin dört bir yanında bulunan kişiler, hep birbirimize tehlike olarak mı göreceğiz. Biz birbirimizle uğraşırken bu saltanatlarının sürmesini mi izleyeceğiz. Önce bizim el ele vermemiz gerekiyor. Kürt olmadan Alevi olmadan önce insanız. Bu ülkenin zenginlikleri hangimize yetmez” dedi.
Halen Türkiye’nin yüzde 25’inin işsiz olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Halen yüzde 60 açlık sınırında yaşayan insanımız var. Ülkenin yüzde 80 vergisini biz ödüyoruz. Bu adaletsizliği sorgulamayacak mıyız? Bunu sorgulayacak cumhurbaşkanı olmayacak mı? El ele vererek hep birlikte başarabiliriz. Öyle bir cumhurbaşkanı olsun ki, biri hakarete uğradığında onun yanında olsun. Halkın başkanının işi Çankaya’da oturmak değildir. Benim anlattıklarım hayal değildir. Bu kadar kritik bir dönemde tek adamlıktan olmaz. Yani başımızdaki Suriye’ye bakın bu anlayış olduğu için aynı masada yemek yiyemiyorlar. Bunu yapmak için birlikte mücadele etmemiz lazım” diye konuştu.
Asıl ülkeyi güçlendirecek şeyin herkesin kimliğine saygı duymak olduğunu ifade eden Demirtaş, “Tek dil kadar faşizan bir düşünce olamaz. Milletin kendi içerisinde birliği beraberliği olur. Ama tek dili inancı olamaz. Türkiye’de ben Türk diyerek zorla kafasına vurarak Türküm dedirtmek Türklük adına yapılan büyük bir hakarettir. Bu Türkiye’ye de zarar veren bir zihniyettir. Birbirimize saygı duymalı bir arada yaşama kültürünü geliştirmemiz gerekiyor. Bütün kimlikler inançlar eşit derecede onurludur. Türkiye toplumunun geçmişinde bütün acı ve yanlışlarına rağmen cumhurbaşkanlığı seçimi bizlere büyük bir fırsat veriyor. Bunlar benim kişisel düşüncelerim değildir. Bu ortak fikirlere oy vermesi konusunda kaygınız olmasın. Bu ülkeyi yöneten Türk, Kürt, Ermeni olması önemli değil. Vicdanlı ve ahlaklı olması önemlidir. Eğer bu seçimlerde Türkiye’nin her tarafında bu anlayışın büyümesine destekçi olursanız o zaman kimliğiniz sizin için korkulur bir durum olmayacaktır. Tek yol gerçek ve radikal demokrasidir. Bunun tek çaresi birlikte hareket etmektedir. Başbakan’ın söylediklerine bakmayın ne yaptıklarına bakın. İslamiyet, Alevilik ve Kürtlük adına oy istemiyoruz. İnsanlık adına çocuklarınızın geleceği adına oy istiyoruz” diye kaydetti.
(İHA)