HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Suriye’deki savaşın daha da derinleşeceğini iddia ederek, “Suriye’de aktörlerin kendisi sahaya indi. Amerika var, Rusya var, Çin var. Koalisyon güçleri içerisinde başka aktörler de öne çıkmaya çalışacak” dedi.
HDP EŞ Başkanı Selahaddin Demirtaş, Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) çalışma ofisini ziyaret etti. Ziyaret sırasında Demirtaş’a, HDP Milletvekilleri Pervin Buldan, Garo Paylan ve Sezai Temelli de katıldı. Ziyaret öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, Suriye’deki iç savaş konusuna değindi. Demirtaş, iç savaşın ilerleyen süreçte daha da derinleşeceğini söyleyerek, “Türkiye bölgede çok önemli bir aktör. Özellikle o bölgede önemli bir aktör. En büyük kara sınırı Suriye Türkiye arasında. Türkiye Suriye ilgili her şeyle alakalı olmalı. Milyonlarca insan ülkemize geldi. Böyle bir durumda Türkiye duyarsız kalması düşünülemez. Türkiye’nin alması gereken rol oradaki aktörlerle eşit ilişki kurmaktır. Türkiye Suriye’de barışın öncü gücü olabilir. Türkiye oradaki guruplarla temas kurmalı. Silahla destekleyecek diye bir şey yok. Herkesi barış konferansı etrafında toplayabilir. Türkiye burada dışarıda kalsın demiyoruz. Ama etki yapacaksa da taraf tutmayı bırakmalı. IŞİD’e karşı ciddi bir tavır almalı. Suriye’deki iç savaş git gide büyüyecek.
Suriye’de durumun git gide kötüleşeceğine dair endişelerimiz var. Şu anda kötü değil mi evet çok kötü. Savaş daha da derinleşecek. Çünkü büyük güçler ve devletler vekalet savaşı yürütüyordu. Başka aktörler aracığıyla, 3. Dünya savaşı yürüyordu. Ama aktörlerin kendisi sahaya indi. Amerika var, Rusya var, Çin var. Koalisyon güçleri içerisinde başka aktörlerde öne çıkmaya çalışacak. Bu savaşın daha da derinleşeceği işaretidir” diye konuştu.
Geçtiğimiz günlerde, Twitter hesabından paylaştığı fotoğrafın yalanmasına ilişkin de bir açıklama yapan Demirtaş, fotoğrafın insanlık trajedisi olduğunu belirtti. Demirtaş, “Fotoğraf zaten büyük bir insanlık trajedisidir. Daha sonra videosu da ortaya çıktı. Ben halktan bilgi alıp yayınladım. Amacım propaganda veya provokasyon değildi. Gerçekten insanlık orada yerlerde süründü. Bazı gazeteciler görüntülerin sahte olduğu yalanına sığındı. Herkes kendi siyasi çıkarını kenara bıraksa keşke insan olsa. Ondan sonra varsa eleştirileri yapsa. Bundan gocunacak halimiz yok. Orada onları aklamaya çalışanlar da insanlığını yitirdi” dedi.

HDP’DE 1 KASIM MESAİSİ BUGÜN BAŞLIYOR
HDP Eş Başkanı Demirtaş ayrıca partisinin seçim çalışmalarına başladığını söyledi. Seçim mitinglerine son 10 gün ağırlık vereceklerini söyleyen Demirtaş, ilk etapta tematik görüşmeler yapacaklarını ifade etti. Demirtaş, “Bu akşam son toplantı yapılacak ve şekillenecek. Dün 16 arkadaşımız tutuklandı. HDP’yi her yerden baskılıyorlar. Önümüzdeki 25 günü çalışarak geçireceğiz. Mitinglerimizi son 10 güne bırakacağız. Öğrencilerle, akademisyenlerle, memurlarla tematik görüşmeler yapacağız” ifadelerini kullandı.
(İHA)