Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adli Yıl açılış törenine katılmamasına ilişkin, “Avukatlığın dikkate alınmadığı, dinlenmediği bir yerde gerçek bir yargılamadan söz edilemez. Eleştirileri ne olursa olsun bu konuda tahammüllü olmak lazım” dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Yargıtay Adli Yıl açılış töreni sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adli Yıl açılış törenine katılmamasını değerlendiren Demirtaş, "Keyfiliğe varan uygulamalar, bizim de tanık olduğumuz ve katıldığımız eleştirilerdir. Yargıtay Birinci Başkanı’nın belirttiği hususların büyük kısmı bizim de paylaştığımız düşüncelerdir. Umut ediyorum parlamento, yeni yasama yılında yargının karşı karşıya olduğu sorunları çözme konusunda gayret gösterecektir. Bizler de elimizden gelen katkıyı sunmaya hazırız. Bir müddettir Barolar Birliği Başkanı’nın katılması gerekçe gösterilerek Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın katılmayacağı ifade ediliyordu. Bu, demokratik bir tutum değildir. TBB Başkanı 100 bin avukatı temsil ediyor. Avukatlığın dikkate alınmadığı, dinlenmediği bir yerde gerçek bir yargılamadan söz edilemez. Eleştirileri ne olursa olsun bu konuda tahammüllü olmak lazım. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın bugün burada olmasını bizler de arzulardık" diye konuştu.
Demirtaş, bugünün 1 Eylül Dünya Barış Günü olduğunu hatırlatarak şunları dedi:
"Başta Ortadoğu olmak üzere savaşların yaşandığı, kanın aktığı bütün coğrafyalara en acil ihtiyaç barış ihtiyacı olarak kendini dayatıyor. Umut ediyorum ki el birliğiyle başta kendi toprağımızda ve bölgede barış için el ele verirsek çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur.”
(İHA)