Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İncirlik’ten dün kalkan ABD uçaklarının herhangi bir operasyona katılmadığını söyledi.
Çavuşığlu, Habertürk TV’de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, kapsamlı bir plan yapılırsa, Türkiye’nin DAEŞ’le mücadeleye her türlü katkıyı sağlayacağını kaydetti. Şu anda PYD’ye karşı özel bir operasyon olmayacağını belirten Çavuşoğlu, "Ancak bu PYD’nin yaptıklarını onaylıyoruz anlamına gelmiyor. PYD IŞİD’le çatıştığı için destek gördü ancak PYD Suriye’de barış için mücadele eden bir unsur değil.
Biz şu anda doğrudan PYD’yi hedef almıyoruz ancak PYD’ye yaptığımız eleştiriler net. Şu anda doğrudan hedefimiz DAEŞ’le mücadele. Ancak PYD’ye uyarılarımızı yapıyoruz. Son zamanlarda PKK’nın Türkiye’deki terör saldırılarından PYD’nin de rahatsız olduğunu duyuyoruz.
DAEŞ temizlendikten sonra ortaya temizlenmiş bir bölge çıkacak. Biz bu bölgeyi oluşturduktan sonra herkesin meşru gördüğü ılımlı muhalefet güçlerinin yerleşmesini istiyoruz. Bu sadece Türkiye’nin değil Suriye’nin geleceğini ve istikrarını isteyen herkesin temennisi bu.
Buranın güvenliği ılımlı muhalefet tarafından yapılacak" dedi.
İncirlik’ten dün kalkan ABD uçaklarının herhangi bir operasyona katılmadığını belirten Çavuşoğlu, "Keşif uçuşları yapıyorlar. İncirlik ya da diğer üsler fark etmez. Biz DAEŞ’in bölgeden temizlenmesi için her türlü katkıyı sunacağız. Türkiye üzerinden Suriye’ye geçen yabancı teröristlerin kaçak bir şekilde bölgeye geçişini de bu şekilde durduracağız. Burada güveni sağlamak da bölgedeki ılımlı güçlerin görevidir. Buraya insanlara zorla döneceksiniz diye bir baskımız yok. Ancak gönüllü dönmek istiyorlarsa Türkiye onlara yardım edecek. Türkiye her türlü etnik gruba eşit yaklaştık. Açık kapı politikamız tüm dünyadan övgü alıyor. Eğit donatta lojistik sebeplerle bazı gecikmeler oldu. Teknik problemler kaldı geriye. En kısa sürede başlayacağını söyleyebilirim. Biz başından beri DEAŞ’a karşı mücadele içerisindeyiz. DEAŞ’a mücadele konusunda kapsamlı bir strateji yeni yeni oluşmaya başladı. Bu gecikme Türkiye’den kaynaklanmadı" dedi.
(İHA)