Dışişleri Bakanlığı, Musul Başkonsolosluğu personeliyle 31 şoförün kısa sürede sağ salim Türkiye’ye dönmelerinin sağlanması için devletin tüm imkânlarını seferber edildiğini açıkladı.
Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığından yazılı bir açıklama yapıldı. Irak’ın Musul vilayetinde 6 Haziran’da başlayan çatışmalar nedeniyle Uluslararası Göç Örgütü verilerine göre sadece geçen hafta Musul’dan 500 bin civarında kişinin ülkenin nispeten sakin bölgelerine göç ettiği belirtilen açıklamada, şehirde hastanelere erişim sağlanamadığı, içme suyu ve gıda ihtiyacının arttığı, Kerkük, Selahaddin, Diyala ve Anbar vilayetlerindeki pek çok yerleşim yeri civarında da çatışmaların devam ettiği kaydedildi.
Irak’taki mevcut istikrarsızlığın vatandaşlarımız üzerindeki etkisinin mümkün olduğunca asgari düzeyde olabilmesi için gayret gösterildiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
“Irak’ta görev yapan diplomatik ve konsüler temsilciliklerimizdeki resmi verilere göre, Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) dışında kalan 15 Vilayette 7 ila 10 bin arasında vatandaşımızın bulunduğu tahmin edilmektedir. IKB içinde 110,000 civarında vatandaşımızın ikamet izni olduğu bilinmektedir. Bunun dışında, geçici sürelerle giden veya turist olarak giriş yapıp bu ülkede çalışan vatandaşlarımızın sayısına ilişkin sağlıklı bilgi bulunmamaktadır. 13 Haziran tarihinde Bakanlığımızca yapılan güvenlik duyurusunda kayıtlı unsurlar geçerliliğini korumakta olup, Musul, Kerkük, Selahattin, Diyala, Anbar ve Bağdat’ta bulunan vatandaşlarımızın can güvenlikleri bakımından her koşulda müteyakkız bulunarak, mümkün olan kısa sürede bu vilayetlerden ayrılmaları ve bu vilayetlere seyahat etmekten kaçınmaları kuvvetle tavsiye edilmektedir. Gelişmelerin seyrine göre sözkonusu duyuruda gerekli güncellemelerde bulunulacaktır.”

EK SEFER KONULUYOR
Dışişleri açıklamasında, “Vatandaşlarımızın Irak’tan ülkemize rahat dönebilmeleri amacıyla THY, Bağdat, Basra, Necef, Süleymaniye ve Erbil havalimanlarından gerçekleştirdiği normal seferlerin devam etmesi, tarifeli seferler için kullanılan mevcut uçak tiplerinin büyütülerek daha fazla yolcu taşınması, ihtiyaç duyulması halinde ek sefer gerçekleştirilmesi ve uçak biletlerinin mümkün olan en düşük tarifeden ücretlendirilmesi kararlarını alarak uygulamaya geçirdiği" belirtildi.
Öte yandan, 11 Haziran’dan bu yana alıkonulan Musul Başkonsolosluğu personeli ile Musul’un Geyara ilçesinde tutulan 31 şoförün kısa sürede, sağ salimen Türkiye’ye dönmelerinin sağlanması için de devletin tüm imkânlarının seferber edildiği belirtilen açıklamada, "Bu konuda gerekli çalışmalar hassasiyetle sürdürülmektedir. Irak’ta alıkonulan vatandaşlarımıza ilişkin çok sayıda dost ülke tarafından yapılan ve ülkemizle dayanışma içinde olunduğu mesajına yer verilen açıklamalar da memnuniyetle izlenmektedir” ifadeleri kullanıldı.
(İHA)