Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terörist Salih Müslim’e cevap vererek, "Amacımız bataklıktaki sivrisinekler değil, bataklığı kurutmaktır ve Türkiye’ye karşı oluşan tehditleri ortadan kaldırmaktır. Eğer senin ajandan buysa sen de korkabilirsin" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Estonya Dıs¸is¸leri Bakanı ve Avrupa Konseyi Do¨nem Bas¸kanı Marina Kaljurand ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakanlık konutunda düzenlenen toplantıda Çavuşoğlu, Cerablus’un DAEŞ’ten temizlenmesi amacıyla yapılan operasyonla ilgili soruları cevapladı. Çavuşoğlu, Suriye’nin diğer tarafından DAEŞ’in gönderdiği roketlerin Türkiye’yi hedef aldığını belirterek, "Bu arada bu DAEŞ silahları nereden buluyor? Kim veriyor DAEŞ’e? Hadi ilk başta gittikleri yerdeki güçlerden elde ettiler. Musul’da, Irak sözde ordusunun bıraktıklarını aldılar ama aradan iki sene geçti hiç DAEŞ’in silahı azalmıyor. Kim veriyor? Baktığınız zaman bu silahları kimin ürettiğine, nereden geliyor bu silahlar onu da sorgulamak lazım. Bizim amacımız, bu operasyonun amacı, DAEŞ terör örgütünü sınırımızın diğer tarafından temizlemektir. Kuzeyden aşağıya doğru süpürmektir. Biz başından beri bunu planladık. ABD ile planladık. ABD, HIMARS’ları getirecekti ama maalesef henüz gelmedi. Şuandaki operasyonda bir taraftan bizim tanklarımız, aynı şekilde diğer tüm elimizdeki imkanlarla bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Ilımlı muhalefet dediğimiz ya da Özgür Suriye Ordusu da buraya girdi. Tanklarımızda bu geçişlerin garanti altına almak için şuanda gerekeni yapıyor. Yani TSK’nın faaliyetleri planlandığı gibi şuanda aksamadan devam ediyor. Hava desteğiyle ilgili koalisyonla birlikte çalışıyoruz. Terör örgütlerinin hepsiyle mücadelemizi bu şekilde sürdüreceğiz. PKK YPG ile de onların bir farkı yok zaten mücadelemizi sürdüreceğiz. Çünkü Ankara’daki son iki terör saldırısının sorumluları teröristler Suriye’deki PYD kamplarından geldi. Bunların bir farkı yok. Bu operasyonun amacı bu DAEŞ’e karşı yapılan bir operasyon" diye konuştu.

“AMACI DAEŞ İLE MÜCADELE ETMEK OLSA KARŞI ÇIKMAZ”
“Salih Müslim ya da YPG, PYD neden rahatsız oldu” diye soran Bakan Çavuşoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Onlar bugüne kadar DAEŞ ile mücadele ettiğini iddia etmiyor muydu? Peki bizim DAEŞ’e karşı mücadelemizden niye rahatsız? Esasen kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bizim tüm dostlarımıza, müttefiklerimize anlatmaya çalıştığımızı itiraf ediyor. ‘Benim derdim DAEŞ ile değil’ diyor. ‘Benim kendi ajandam var, burada bir kanton oluşturmak istiyorum Kürt devleti kurmak istiyorum.’ Amacı DAEŞ ile mücadele etmek olsa, Suriye’nin bütünlüğü olsa DAEŞ ile mücadele eden operasyona karşı çıkmaz. Ancak destek verir. Dolayısıyla PYD’nin gizli ajandası ortada. Bu demokratik güçlerin içindeki YPG unsurları da bir an evvel Fırat’ın doğusuna geçmelidir. Amerika’da bunun sözünü verdi. Bizim yaptığımız anlaşmada bu. Aksi takdirde biz Türkiye olarak gereğini yaparız, yapacağız. Çok net bir şekilde söylüyoruz. Bunların gizli ajandalarına da fırsat vermeyeceğiz. Bataklıktan bahsediyor, sen burada Türkiye’nin ne yapacağı değil, sana ne olacağını düşüneceksin. Sende bir terör örgütüsün. Esasen bizim amacımız bataklıktaki sivrisinekler değil, bataklığı kurutmaktır ve Türkiye’ye karşı oluşan tehditleri ortadan kaldırmaktır. Eğer senin ajandan buysa sende korkabilirsin. Ama senin ajandan farklıysa terörizmi, silahı bırakacaksan, Suriye’nin bütünlüğünü savunuyorsan bu operasyondan rahatsız olmamalısın. Terör örgütlerinin hepsine karşı faaliyetlerimiz devam edecek.”

“DIŞARIDAN BAŞKA BİRİLERİ GETİRİLİP DE BURALARA YERLEŞTİRİLMEYECEK”
Boşalan bölgelerle ilgili ise Çavuşoğlu, “Boşalan bölgelerde kim yaşıyorsa orada oralar onlarındır. Bugüne kadar YPG PKK gittikleri her yerde Suriye içinde de Türkiye’de bazı şehirlerde kendi ideolojisini paylaşmayan Türk vatandaşlarımızı da zorla göçe tabi tuttular. Şehirleri terk etmeleri için zorladılar. YPG PKK aynı şey Suriye’de. İran’da PEJAK’tır. Türkiye’de PKK. Kuzey Irak’ta PKK ve burada PYD, YPG, PKK, aynıdır. Hiç farkı yok. Gittikleri her yerde Arapları, Türkmenleri, diğer unsurları kendisi gibi düşünmeyen Kürtleri göçe zorlamıştır ve etnik temizlik yapmıştır. Ama bu şehirler Cerablus başta olmak üzere orada yaşayan insanlarındır. Orada yaşayan insanlar buralarda yaşamaya devam edecek. Kendi şehirlerinde özgür bir şekilde yaşayacaklardır. Dışarıdan başka birileri getirilip de buralara yerleştirilmeyecek. Bu terör örgütlerinin yöntemidir. Bizim anlayışımız bizim tam tersidir” açıklamasında bulundu.

“HENÜZ BÖYLE BİR TEYİT YOK”
31 Ağustos’ta Türkiye ve Rusya arasında Antalya’da oynanacak hazırlık maçına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Rusya Lideri Vladimir Putin’in de katılmasıyla ilgili bir plan olup olmadığı sorusuna Çavuşoğlu, “Şuanda bir plan yok. Dün akşam sosyal medyada çokça yer aldı bu haber. Hatta Antalya’dan da telefon açıp soranlarda oldu. Henüz böyle bir karar yok. Ama çok da iyi olur. Bu normalleşme sürecine de katkı sağlar. Antalya’da yaşayan Rus dostlarımızda bu maça çok ilgi gösterdiler. Bin tane bilet istediler. Demekki bu dostluk maçına Ruslar da Türkler de önem veriyor. İki liderin Cumhurbaşkanının, Devlet Başkanının katılması da anlamlı olur. Ama henüz böyle bir kararda yok. Böyle bir haberde gelmedi. Biz her ihtimale karşı Rus büyükelçisini de aradık. Ama henüz böyle bir teyit yok” yanıtını verdi.
(İHA)