CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’nu öve öve bitiremedi.
CHP TBM Grup Toplantısı’na Ergenekon Davası’ndan tahliye olan Tuncay Özkan da katıldı. Kılıçdaroğlu, Grup Toplantısı’nın başında Özkan’a CHP rozeti taktı. Özkan, “Ben aslında baba ocağındayım. Beni bu ev sahipliğinde kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Türkiye’nin bu zor döneminde ben de ağzımdaki bir damla suyla Türkiye’nin yangınını söndürmede sizlerle birlikte olurum” şeklinde konuştu. Kılıçdaroğlu da “Tuncay Özkan Türkiye’de demokrasinin güçlenmesi için bedel ödeyen birisi. Bedel ödeyenlerin başımız üzerinde yeri var. Onunla daha güçlü olacağız” diye konuştu.
Partisinin Grup Toplantısı’nda konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin ateş çemberinin içerisinde olduğunu öne sürerek, “Defalarca söyledik ‘yanlış yapıyorsunuz’ dedik. ‘Türkiye’yi Ortadoğu bataklığına sürüklemeyin’ dedik. Bugün bu diktatör bozuntusu demiş ki; ‘Ortadoğu bataklık değil.’ Ortadoğu’dan kastettiğimiz oradaki bir bataklık değil. Sen orayı bataklığa çevirdin. Biz onu anlatıyoruz” şeklinde konuştu.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, El Kaide militanlarının Türkiye’de bombalı eylemler yaptığı ifade ederek, El Kaide militanlarının Türkiye’de eğitildiğini iddia etti. Kılıçdaroğlu, şunları dedi:
“Türkiye, tarihinde ilk kez terör örgütüne destek veren bir ülke haline geldi. Cebine para koyduk, eline silah verdik sonra komşuya gönderdik. Gittiler komşumuza kardeşlerimizi öldürdüler. Kimin silahıyla? Recep Tayyip Erdoğan’ın silahıyla.”
Musul ile ilgili verilen yayın yasağını da eleştiren Kılıçdaroğlu, “Bunları görmeyin’ diyorlar. Neden? Diktatör bozuntusu bozulmasın diye. İstediği kadar bozulsun bunları anlatacağız” ifadesini kullandı.
Musul Başkonsolosluğu’ndaki vatandaşların IŞİD tarafından alıkonulmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, “IŞİD’e ‘terör örgütü’ demeyin diyorlar. Destek veren o, der mi terör örgütü. Besledin kargayı oydu gözünü. Besledin, geldiler bizim vatandaşlarımızı rehin aldı. Rehineler serbest bırakılacakmış. Elbette serbest bırakacaklar. Bir kahramanlık hikayesi yaratmak istiyorlar. Sen kim kahramanlık kim?” şeklinde konuştu.

"IRAK 3’E BÖLÜNÜYOR HABERİ YOK"
“Bunun bir Dışişleri Bakanı var. Dünyanın en çapsız Dışişleri Bakanı” değerlendirmesini yapan Kılıçdaroğlu, “Geçen ‘Irak’ta kaos varmış gibi hava yaratılıyor’ diyor. Ya ne kaosu, kaosun ötesinde bir şey var. Irak 3’e bölünüyor, haberi yok. THY bunlardan daha hassas davranıyor. Türkiye Cumhuriyeti ilk kez dış işlerinde zavallı duruma düştü” dedi.
Başbakan Erdoğan için “Sıkışınca bayrak edebiyatı yapıyor” ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, Kırkpınar Güreşleri’nde bakanların bayrak geçerken kalmadığını anlatarak, “Sende bayrak sevgisi varsa bayrağı seviyorsan herkes ayağa kalkmışken senin bakanların ayağa kalkmadı. Görevlerine devam ediyorlar. Senin bana bayrak sevgisi öğretmeye hakkın yok. Bayrağı seviyorum diyorsan bu adamları görevden alacaksın. Görevden almadı belki ödüllenmiştir. ‘Ben her türlü milliyetçiliği ayaklarımın altına aldım’ diyordu. Bizim milliyetçiliğimiz bayrağa olan sevgidir” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ
Türkiye Cumhuriyeti’nde halkın ilk kez Cumhurbaşkanı seçeceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
“Baştan beri tavrımız şu oldu; seçilecek Cumhurbaşkanı CHP’nin değil Cumhurbaşkanı olacak. Bir siyasi partiye endekslenen Cumhurbaşkanının tarafsız olamayacağını düşünüyorduk. Cumhurbaşkanı’na siyasi parti kimliği vermeni doğru olmadığını söyledim. Siyasi kimliği öne çıkan birinin cumhurbaşkanı olmaması gerektiğini söyledik. Ben CHP Genel Başkanıyım. Benim tarafsızlığım tartışılır. Bu süreçte ziyaretlerimizi yaptık beklentiler konusunda görüştük. Son yaptığımız görüşmelerden birinde bir sanatçı ‘Cumhurbaşkanı niteliklerini değil de kimlerin cumhurbaşkanı olamayacağını netleştirirsek sorunu çözmüş oluruz’ dedi. Doğru bir tespit oldu, ben de notlarımı aldım.”
Kimin Cumhurbaşkanı olamayacağıyla ilgili 10 madde çıkardığını anlatan ve bunu konuşmasında sıralayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
“76 milyon yurttaşıma sesleniyorum. Söylediğim 10 madde sadece bizim için geçerli değil. Dünyanın neresine giderseniz gidin herkes, ‘evet bunlar cumhurbaşkanı adayı olamaz maddesidir’ der. 10 madde evrensel maddelerdir. Ahlakı yücelten bir toplum 10 maddenin üstünde durur. Demokrasiyi hukuk yükselten bir toplum 10 maddenin arkasında durur.”
“Biz çok nitelikli insanlar yetiştirdiğimiz halde çoğu zaman tanımayız” diyen Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ön yargıları bir tarafa bırakacağız. Birden fazla aday vardı. Daha iyiler mi daha kötüler mi? Bunu bilemeyiz. Ama devlet adamı saygınlığı olan bir aday üzerinde anlaştık. Adı Ekmeleddin İhsanoğlu. Hayırlı uğurlu olsun.”

"YOZGAT’IN BOZLAĞI GİBİ"
Ekmeleddin İhsanoğlu hakkında bilgi veren CHP lideri, “Biz böyle bir adayı önerdik, mutabakat sağladık. Biz, Cumhuriyetin değerleri ile çatışan birini ne önerdik ne aklımızın köşesinden geçirdik. Ekmeleddin Bey, Anadolu insanıdır. Yozgat’ın bozlağı gibi, Şanlıurfa’nın hoyratı gibi, Bozkırın tezenesi gibi, tıpkı Neşat Ertaş gibi. Neşat Ertaş’ın tezenesi sazını çalmaktı, bunun tezenesi elindeki kalemidir” dedi.
Kılıçdaroğlu, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun yaptığı açıklamaya ilişkin ise. “Bir devlet adamına yakışan bir açıklama var. ‘Bu topraklarda çok sayıda insan var ama benim adım önerildiyse onur duyarım’ diyor. Tevazu sahibi. Halkın arasına girecek, halktan birisi olacak. Biz onu daha iyi tanıyacağız. Noterlik görevi yapmayacak adım gibi eminim” şeklinde konuştu.
(İHA)