CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Barış mı istiyorsunuz, huzur mu istiyorsunuz, kardeşlik mi istiyorsunuz, o zaman Ekmeleddin İhsanoğlu diyeceğiz. Sadece biz istemiyoruz. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu bütün dünya istiyor” dedi.
Hatay’da düzenlenen mitingde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Orta Doğu’da akan kanın sorumlusunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu öne sürerek, “Şimdi soruyorum Müslüman dünyasında akan kanın sorumlusu olan birisi Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturabilir mi? Oraya oturamaz. Oraya oturduğu gün kavga çıkacaktır ülkede. Oraya oturduğu gün Türkiye kendisini Orta Doğu’nun bataklığının içinde görecektir. Onun için barış mı istiyorsunuz, huzur mu istiyorsunuz, kardeşlik mi istiyorsunuz, o zaman Ekmeleddin İhsanoğlu diyeceğiz. Sadece biz istemiyoruz. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu bütün dünya istiyor. Türkiye neden bu halde diyorlar. Türkiye’nin bütün komşuları ile barış olması lazım. Huzur olması lazım. Müslüman dünyasında kan akmaması lazım. O nedenle Orta Doğu’da sözü geçen, ağırlığı olan birisinin Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturması lazım. Onun için dedik ki partinin menfaatinden çok biz ülkenin menfaatini düşünürüz. Ülkenin çıkarları her şeyin üzerindedir. Orta Doğu’ya barış gelecekse, barışı Türkiye getirecekse, huzuru Türkiye getirecekse o zaman Ekmeleddin İhsanoğlu’nu cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtalım” dedi.
Suriye’de barışın yolunun cumhurbaşkanlığından geçtiğini savunan Kılıçdaroğlu, IŞİD örgütü üzerinden de Başbakan Erdoğan’a yüklendi. Kılıçdaroğlu, “Musul’da 49 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı rehin alındı. Uyarıyorlar, diyorlar ki 49 vatandaşımız Musul Başkonsolosluğu’nda, buranın tahliye edilmesi lazım, burada durmak doğru değildir. Erdoğan diyor ki hayır diyor, orda bekleyin, kimse size dokunmaz. Sonra ne oluyor geliyorlar konsolosluğa, etrafı sarıyorlar. Ankara’ya telefon ediliyor konsolosluktan. Etrafımızı IŞİD’in teröristleri sardı, içeride özel güvenlikte var. Ne yapalım? O ara Erdoğan genel merkezinde bir toplantı yapıyor belediye başkanlarıyla. O toplantıda soruyorlar. IŞİD başkonsolosluğumuzu sardı ne yapsınlar? Erdoğan’ın verdiği cevap teslim olsunlar. Teslim oluyorlar” diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Ekmeleddin İhsanoğlu ile televizyona çıkması önerisinde bulunan Kılıçdaroğlu, "Niye çıksın. Çıkarsa rezil olacağını biliyor. Dünyayı bilen, diplomasiyi bilen, batıda, doğuda ağırlığı olan bir insan, 5 yabancı dili ana dili gibi konuşan bir insan” dedi.
Ekmeleddin İhsanoğlu’na Erdoğan’ı karşısına alıp da konuşmaması, düzeyine inmemesi tavsiyesinde bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Sen Cumhurbaşkanı adayısın. Sen konuşurken millet huzur duymalı, millet demeli ki bu saygın kişi cumhurbaşkanı olabilir. Onun gibi olma. Öfke dili kullanma, sen bilim insanısın. Senin konuştuğun dil bizim sevdiğimiz, cumhurbaşkanı makamına yakışan bir dil diyoruz. Bu kez Hatay’da bir rekor kırın, 9 siyasi parti uzlaştık, demokrasiye büyük bir katkıda bulunduk. Demokrasi, dayatma rejimi değil, benim söylediğim mutlaka doğrudur rejimi değildir. Ülkenin birliği, bütünlüğü için bir araya geldik. Ekmeleddin İhsanoğlu üzerinde anlaştık. İhsanoğlu, bilge, mütevazi, saygın bir insan. Hatay 10 Ağustos’ta ayağa kalk ve bir tarih daha yaz. Bu ülke, çocuklarımız, geleceğimiz, vatanımızı, birliğimiz, dirliğimiz, bayrağımız için hep beraber çalışacağız" diye konuştu.
(İHA)