Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Yeni Delhi’de Hindistan-Türkiye İş Forumu’nda gerçekleştirdiği konuşmasında, “2035 yılını hedefleyen çalışmalarımıza başladık. Önümüzdeki dönemde 2035 vizyonumuzu da ortaya koyacağız” dedi.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan temaslarda bulunmak üzere geldiği Yeni Delhi’de Hindistan-Türkiye İş Forumu’na katıldı. Burada konuşma gerçekleştiren Bakan Elvan, Hindistan ile Türkiye’nin tarihsel bir dostluğu bulunduğunu ve Hindistan halkının dost olarak görüldüğünü ifade etti. Bakan Elvan, “Hindistan sadece Asya’da değil küresel düzeyde çok önemli bir ülke. Geçtiğimiz 10 yıla baktığımızda ortalama yüzde 7’lik bir büyüme performansı gösterdiğini görüyoruz. diğer taraftan yoksullukla mücadele çerçevesinde geçtiğimiz 10 yılda yoksulluğun yüzde 10 oranında azaltıldığını görüyoruz. Yine Hindistan özellikle IT teknolojileri, ilaç ve uzay anlamında dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi. Son yıllarda büyük gelişme gösteriyor, önümüzdeki dönemde Hindistan büyümeye ve güçlenmeye devam edecek” dedi.
Türkiye’nin son 14 yılda ekonomik anlamda önemli ve yüksek bir performans gösterdiğini kaydederek, “Milli gelirimizi üçe katladık. Türkiye’nin rekabet gücü önemli ölçüde arttı. Hemen hemen her alanda Türkiye’nin önemli gelişmeler sağladığını ve dünyaya açılan rekabet gücü yüksek firmalarımızın ortaya çıktığı son 14 yılda görüyoruz” dedi.
Bakan Elvan, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan köprü görevindeki Türkiye’nin bölgesinde önemli güç merkezi olduğunu bildirerek, “Her iki ülkenin inanılmaz bir potansiyeli var. Bizler bu potansiyeli mutlaka harekete geçirmeliyiz. Hindistan ile Türkiye’nin ticari ilişkilerine baktığımızda son 5 yılda önemli bir artış olduğunu görüyoruz. Ancak bu artık Hindistan’ın ve Türkiye’nin ticaret hacimlerine baktığımızda oldukça düşük bir düzeyde olduğu ortada. İki ülke 6 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip. Bunun 5 milyar doların üzerindeki miktarı Hindistan’ın Türkiye ile ihracatı, 600 milyon dolar civarında da Türkiye’nin Hindistan’a ihracatı söz konusu” ifadelerini kullandı.

“AB’DEKİ MEVZUAT NEYSE TÜRKİYE’DEKİ MEVZUATTA HEMEN HEMEN AYNI KONUMDA”
İş adamlarına seslenen Bakan Elvan, Türkiye’nin mevzuatının yüzde 90’ının AB ile uyumlu hale geldiğini bildirerek, “AB’deki mevzuat neyse Türkiye’deki mevzuatta hemen hemen aynı konumda. Hint iş adamlarımızı Türkiye’de görmek istiyoruz. Türk iş adamlarımızın da Hindistan’da yatırım yapmasını arzu diyoruz. Benim üzerinde durmak istediğim husus Türk iş adamlarıyla Hint iş adamlarının bir araya gelip birlikte şirket kurmaları, çalışmaları, yatırımlarını hem Türkiye’de hem Hindistan’da yapmaları. bu birliktelik hem Hindistan ekonomisine hem Türk ekonomisine katkılar sağlayacağı gibi bu birleşmenin, bu kaynaşmanın sonucu olarak üçüncü ülkelere de, üçüncü ülkelerin pazarına da rahat bir şekilde girebilme imkanına kavuşmuş olacaksınız” açıklamasını yaptı.

“TÜRK İŞ ADAMLARININ, ALMIŞ OLDUĞU İŞ BEDELİ TAM 325 MİLYAR DOLAR”
Türk müteahhitlik firmalarının Çin’den sonra ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Bakan Elvan açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Bugüne kadar Türk iş adamlarının, Türk müteahhitlerin almış olduğu iş bedeli tam 325 milyar dolar. Dünyanın dört bir yanında Türk iş adamlarımızın alt yapı yatırımlarına yönelik projeler geliştirdiğini, projeleri yaptığını görüyoruz.”

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE 2035 VİZYONUMUZU DA ORTAYA KOYACAĞIZ”
Türkiye’nin 2023 hedefinden bahseden Bakan Lütfi Elvan, “2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedefliyoruz. Şu anda dünyanın 17’inci büyük ekonomisiyiz. ama ilk 10’a girmeyi hedefliyoruz. Bu yönde yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Diğer yandan 2035 yılını hedefleyen çalışmalarımıza başladık. Önümüzdeki dönemde 2035 vizyonumuzu da ortaya koyacağız” dedi.
15 Temmuz darbe girişimine değinen Bakan Elvan, “Bu hain darbe girişmiş sonrası Türkiye ekonomisinin en kadar sağlam temeller üzerine oturtulduğu ortaya çıktı. Hain darbe girişiminden önce de ekonomimiz defalarca test edildi ve hepsinden başarıyla geçti. 2014-2015 yıllarında 4 seçim gerçekleştirdik. Suriye mültecileri, Rusya uçak krizi, terör saldırıları, 17-25 Aralık darbe girişimi ve 15 Temmuz darbe girişimi. Bunları bütün olarak ele aldığımızda Türkiye bu zor süreçlerden geçip sağlam bir şekilde ortaya çıktığını, sağlam bir alt yapı ile ilerlediğini görüyoruz” dedi. Elvan, “Darbe girişimi sonrası ekonomik göstergelere baktığımız ciddi bir değişim olmadığını sınırlı bir etki söz konusu olduğunu görüyoruz. Türkiye büyümeye ve güçlenmeye devam edecektir. Türkiye istikrar adası konumundadır. Türkiye güven ve istikrar adası olmaya devam edecektir. Darbe girişiminden sonraki ayda 900 milyon dolar civarında döviz çıkışı olmuşken, bir sonraki ayda 1 milyon dolarlık giriş oldu” ifadelerini kullandı.
(İHA)