Merkez Valisi olarak atanan Celalettin Lekesiz, Emniyet Genel Müdürlüğü görevini Selami Altınok’a devretti.
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Valiler Kararnamesine göre, Emniyet Genel Müdürlüğü görevine İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Selami Altınok atandı. Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz ise merkez valisi oldu. Lekesiz, Emniyet Genel Müdürlüğü görevini Altınok’a düzenlenen törenle devretti. Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki devir teslim töreninde konuşan Celalettin Lekesiz, “Meşru otoritenin emrinde olan polis teşkilatı 15 Temmuz akşamı darbe girişiminin başladığı ilk andan itibaren 81 ilde hukuk dışına çıkmış olan milli iradeyi çiğnemek isteyen Türkiye’yi başkalarına teslim etmeyi düşünen hainlere karşı silahlı direnişe ve mücadeleye girişti. Çok şükür memnuniyetle belirtmek isterim ki başta Sayın Cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın, hükümetimizin iradesi, milletimizin büyük desteği, Türk polis teşkilatının ve silahlı kuvvetlerimizin içerisindeki darbe karşıtı askerlerimizin de yüksek mücadele gücü sonucunda emellerine ulaşamadılar. Darbe girişimi akamete uğratıldı O gece belki Türkiye’nin en uzun gecesi, polisinde en zor gecesi. Türk polis ve Türk demokrasi tarihine altın harflerle geçecek polis teşkilatının kahramanlarını yazılacak inşallah” diye konuştu.

“HEPSİNİ TÜRKİYE AŞTI, BİRLİK BERABERLİK İÇERİSİNDE İNŞALLAH AŞACAK"
Lekesiz konuşmasına şöyle devam etti:
“Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hep desteklerini teşkilatımızın yanında gördük. Sayın Başbakanımızın desteğini hep yanımızda gördük. Bir önceki Bakanımız Sayın Ala’nın desteklerini yanımızda gördük. Şimdi de bir haftadan beri görevine başlamış olan yeni İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yakınlığını ve desteğini yanımızda hissettik. Hiç şüphesiz teşkilatımızın bu zor görevini sevk ve idare edebilmesi ihtiyacı olan güç ve enerjiye ihtiyacı var. bu destekler motivasyon teşkilatın ihtiyacı olan enerji yerine geçiyor ve milletimizin yarınlarına daha güvenli bakabilmesi için arkadaşlarımız çalışmalarını bir başka şevkle yürütüyorlar. Türkiye gerçekten zor bir dönemden geçiyor. Biz biliyoruz ki ne zaman zor dönemlerden geçtiysek dil ırk ve cinsiyet siyasi düşünce mezhebi inanç gibi ayrılıklar gözetilmeksizin milletimiz ne zaman el ele verdi gönül gönüle verdi çelik gibi beton gibi birlik beraberlik içinde oldu ise her türlü güçlüğün üstesinden gelmeyi bilmiştir. Son yıllarda Türkiye yer altı kaynaklarını, yerüstü zenginliklerini, değerlendirdi. İnsan kaynaklarını harekete geçirdi. Bu gelişmeler bölgesel ve küresel düzeyde Türkiye’nin oynadığı roller rahatsızlık yarattı ki bu gelişmeler son zamanlarda yaşadığımız ve nihayet FETÖ terör örgütünün yaptığı darbe girişimi esas itibariyle Türkiye’yi terbiye etme operasyonlarıdır. Bunların hepsini Türkiye aştı birlik beraberlik içerisinde inşallah aşacak. Bundan sonra inşallah zatıalinizin direksiyona oturmasıyla Türk polis teşkilatı ülkemizin, sosyal kültürel ekonomik kalkınma yolculuğunda ihtiyacı olan huzur ve güven ortamına yönelik olan çalışmalarını Türk polis teşkilatı zatıalinizin önderliğinde, bakanlarımızın, başbakanımızın, cumhurbaşkanımızın desteğiyle daha iyisini yapacaktır.”

“BU ZORLU GEÇEN 2 YILLIK DÖNEM İÇERİSİNDE GERÇEKTEN TÜRK POLİS TEŞKİLATIMIZ, MİLLETİMİZ RAHAT UYUSUN DİYE KENDİSİ UYUMADI"
Çalışma arkadaşlarına da seslenen Lekesiz, “Bu zorlu geçen iki yıllık dönem içerisinde gerçekten Türk polis teşkilatı milletimiz rahat uyusun diye kendisi uyumadı. Rahatından, konforundan aile hayatından hepsinden fedakarlık ederek feragatte bulundular. İşinin başından ayrılmadı. Zor bir görev. Millet uyusun diye uyunulmaması gereken bir görev. Arkadaşlarımın hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ülkemiz genelinde vatandaşımızın huzur ve güveni için çalışan tüm çalışma arkadaşlarımıza, onlar bu zor görevi icra ederken onlara büyük fedakarlıklarıyla destek olan değerli eşlerine, aile bireylerine teşekkür ederim, Allah hepsine sağlık içerisinde görevler icra etmeyi nasip etsin. Bu zor görevi yaparken bizim kardeş kuruluşumuz Jandarma Genel Komutanlığımız, Jandarma Genel Komutanlığımızla da silahlı kuvvetlerimizde işin içerisinde, korucularımızın hep beraber terörle mücadelede gerçekten adeta tek bir kurummuş gibi uyum ve ahenk içerisindeki terörle mücadele de üstün başarılar sağlandı. Bu vesileyle Jandarma Genel Komutanlığımızın mensuplarına ayrı ayrı teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

“15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNDE ÇOK ŞÜKÜR TÜRK POLİS TEŞKİLATI 81 İLDE DE DEMOKRASİDEN, HUKUKTAN YANA TAVIR KOYDU"
“15 Temmuz darbe girişiminde çok şükür Türk polis teşkilatı 81 ilde de istisnalar olmakla beraber tamamen demokrasiden, hukuktan yana tavır koydu” diyen Lekesiz, şunları kaydetti:
“Takdir edilir ki bu refleks, irade son iki yıldır eski İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala’nın sevk ve idaresinde ortaya koyduğu güçlü iradeyle hep beraber polis teşkilatındaki FETÖ’cüleri elebaşlarını başta olmak üzere temizlememiz sonucunda ortaya çıkan olumlu sonuçtur. Bu operasyonlar yapılmasaydı tedbir ve temkin ön planda bulunarak gerekçe üretilerek maharet yerine mazeret üretilerek çözüme yerine sorun üretilseydi o kişiler görevlerinin başında olacaklardı ve 15 Temmuz gecesi Allah korusun belki de Türkiye 16 Temmuz’a hiçte arzu etmediği bir şekilde uyanabilecekti. Bu görevlere bizleri layık gördükleri için Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, ilgili bakanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ederim. Çalışma arkadaşlarım hiçbirisinde de hakkım olduğunu düşünmüyorum. Ama şayet varsa hakkım hepsine helal olsun. Ama şundan eminim çalışma arkadaşlarımın bende çok hakkı var, hepsinin hakkı var. Çalışma arkadaşlarımın hepsinden ülke genelindeki arkadaşlarımın haklarını helal etmeleri özellikle istirham ediyorum.”
Lekesiz, konuşmasını ardından Altınoka çiçek takdim etti.
Altınok ise, mesleğe girdiği günden beri birlikte olmaktan, kardeşi olmaktan onur duyduğu Lekesiz’den bu görevi alırken, onun bıraktığı noktadan polis teşkilatını daha ileri noktalara götürebilme adına üzerine düşen ne varsa yapmaya gayret edeceğinin sözünü vererek, "Kurumlar baki, görevler geçicidir. Bu teşkilata yabancı bir insan değilim, 2 yıla yakın bir süre İstanbul’da Emniyet Müdürlüğü yapıp silah arkadaşlarımla birlikte çalışmış olmanın onurunu yaşamış bir insan olarak buraya geliyorum. Onların dertlerinin ne olduğunu, nelere dertlendiklerini, nasıl mücadele ettiklerini, hayatı nasıl yaşadıklarını, toplumumuz huzur içerisinde akşam yastığa başını koysun diye uyumadan 24 saat ayakta, uyumadan görev yapma bilinci içerisinde hareket ettiklerinin farkındayım ve bunu yaşamış bir insan olarak söylüyorum. İnşallah bundan sonra yine memleketimizin, milletimizin, devletimizin bekası, milletimizin huzur ve güveni için 24 saat Sayın Genel Müdürümün bırakmış olduğu yerden alarak mücadele etmeye, çalışmaya gayret edeceğiz. Birliğimizle, dirliğimizle bu necip millete hizmet etmenin onurunu ve şerefini taşıyacağız inşallah. Bunu yaparken de kahraman silahlı güvenlik birimi olan jandarma teşkilatımızın, Sayın Paşamızın liderliğindeki kurumumuzla, Sahil Güvenlik Kurumlarımızla, korucularımızla bayrağı her zaman göklerde dik tutabilmek adına, birlik ve beraberlik içerisinde bugüne kadar görev yaptık bundan sonra da aynı gayretle yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"BİZİM EMİR ALACAĞIMI TEK MERCİİ VARDIR, O DA GÜCÜNÜ, YETKİSİNİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDAN ALAN MİLLİ İRADEYLE GELMİŞ HÜKÜMETTİR"
Polis teşkilatının güçlü olduğunu vurgulayan Altınok, "Polis teşkilatı özellikle 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişimi sürecinde, o gecede devletine, milletine layık bir duruş sergilemiştir, o duruşu sergilemeye de bundan sonra devam edecektir. Bizim emir alacağımız tek mercii vardır, o da gücünü, yetkisini Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ndan alan meşru, milli iradeyle gelmiş hükümettir. Hükümetin dışında, sivil idarenin, demokratik düzenin dışında hiçbir merciiden ve makamdan Türk polis teşkilatının emir alması, yönlendirme yapılmasına müsaaade etmesi mümkün değildir. Bu mücadelenin içinde olan 3 yıldır, 17 Aralık sürecinden beri bir insan olarak bunu söylüyorum Sayın Genel Müdürümün zamanında başlatılmış ve devam eden o devlete bağlılık esası üzerine bundan sonra da çalışmalarımız aynen devam edecektir. Bunun dışında bir düşüncesi, bakışı olan insanların bizim teşkilatımızın içerisinde yaşayabilme şansı yoktur. Tek irade vardır, tek emir alınacak mercii vardır o da meşru, milletin helal oylarıyla seçilmiş olan sivil iktidardır. Biz hükümetin emrinde olmak zorundayız, başka hiçbir mercii ve makam polis teşkilatını etkilemeye ve emir ve talimat vermeye yetki ve imkan bulamayacaktır. Bu çalışmalarımızı bundan sonra da devam ettireceğiz" açıklamasını yaptı.
Altınok, terörle mücadeleye azim ve kararlılıkla devam edileceğinin altını çizerek, "Yine İçişleri Bakanlığı bünyesinde İç Güvenlik Harekatını ve çalışmalarını birlikte yapacağımız jandarma teşkilatımız, Sahilk Güvenlik Teşkilatımız, korucularımızla birlikte bütün kardeş birimlerimizle beraber bu memleketteki terör belasından, bu memleketteki güvenlik sıkıntısı yaratan ne varsa hepsinden kurtulabilmenin mücadelesini aynı azim ve kararlılıkla Sayın Genel Müdürmün bıraktığı noktadan daha ileri noktaya götürmeye gayret edeceğiz. Bugüne kadar yapmış olduğu değerli çalışmalar için, dostluğu için, meslek büyüğümüz abiliği için, aile dostluğu için Sayın Genel Müdürüme ben teşekkür ediyorum. Bu güzel teşkilata bugüne kadar vermiş olduğu hizmetleri unutmadan her zaman birlikte bu mücadeleyi götüreceğimizi belirtmek istiyorum" dedi.
Lekesiz’in görevi Altınok’a devretmesinin ardından bir gazetecinin, "Emniyet Genel Müdürü olarak ajandanızın ilk sırasında ne olacak?" sorusunun üzerine Altınok şöyle cevap verdi:
"Sayın Genel Müdürüm ajandaya ne yazmışsa, o ajandada yazılanları aynen devam ettirmeyi düşünüyoruz Bizim Emniyet Teşkilatı’nın, İçişleri Bakanlığımızın ajandasının değişebilme şansı yoktur. Kesinlikle bütün terör örgütleri ile birinci derecede mücadele edeceğiz. Bu hem FETÖ’cü terör örgütü olacak hem PKK olacak hem DAİŞ olacak veya bir başkası olavcak. Türk milletinin, vatandaşlarımızın huzur ve güvenini bozan ne varsa bu ajandamızın ilk noktasında olacak ve benim ajandamda da var, inanıyorum ki Sayın Paşamın ajandasında da var, Bakanlığımızın diğer mensuplarının ajandasında da var. Bizim birliğimizi, dirliğimizi ve bu vatanın bekasına saldıran ne varsa o bizim ajandamızın birinci sırasında bekliyor."
(İHA)