AK Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “CHP, MHP cumhura reis değil; statükoya bekçi seçmenin peşindeler” dedi.
Cumhuriyet Meydanı’nda yağmur altında vatandaşlara hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının satır başları şöyle:
“Cumhur reisini ve cumhurbaşkanını belirlemek de sizin hakkınız. Devletin en tepesindeki makama kimin geleceğini belirlemek elinde silah olanların değil, elinde güç olanların değil, para babalarının değil, bizzat milletin uhdesindedir. Bugüne kadar sizlerin cumhurbaşkanı seçmenize ve tayin etmenize izin vermediler. Çünkü onlar millete güvenmediler. Milletin tercihlerine itibar etmediler. Yani bir yanda sizin seçtiğin hükümetler var ama onun karşısında devleti temsil eden cumhurbaşkanı var. Son bir referandum yaptım. Bu CHP ve MHP referanduma ‘hayır’ dediler. Biz ne dedik, ‘evet’ dedik. Nasıl ki yüzde 69 ile cumhurbaşkanlığı seçilmesini milletin önüne biz koyduksak, yüzde 58 ile yaptırdığımız referandumla beraber CHP ve MHP karşı yaptırdık.”
“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden çıkan kararların bu ülkede neleri işaret ettiğini biliyorsunuz. Biz bunu da yüzde 58 ile aldığımız referandumla yaptık. Biz milletin tarafı olduk. CHP, MHP ve HDP devletin tarafı oldular. Şimdi diyorlar ki, taraf olacak mıyız? Evet, biz tarafız. Fakat biz milletin tarafındayız, devletin değil. Onun için insanı yücelt ki devlet yücelsin.”
“Bu gece Samsun’da dolu yağmış. Şimdi de rahmet yağıyor. İnşallah ülkemiz, rahmetler deryasına gark olur. İnşallah barajlarımız da dolar. Şimdi devlet ile millet birbirini tehdit etmek için değil, kucaklamak için bir araya geliyor. Halkın seçtiği cumhurbaşkanı uyum içerisinde Türkiye’yi idare edecek ve uçuracaklar. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile başka bir performans sergiledik. Bu performansı daha önce yakalamış olsaydık daha farklı olurdu. Bundan sonraki süreçte milletin seçtiği cumhurbaşkanı ile daha farklı olacak. CHP ve MHP milli iradenin ve sandığın karşısında oldu. Hiçbir meselede halkın tercihlerini önemsemediler. Halkın seçtiklerinin karşısında CHP devleti tercih etti.”
“CHP 2007 yılında bizim cumhurbaşkanı seçmemize engel olmuştu. Arkasına emekli yargıçları aldı, bizim cumhurbaşkanı seçmemizi engellemeye çalıştılar. Şimdi hangi yüzle halkın karşısına gelecekler. Halka hangi yüzle bizim adayımız budur oyunuzu buna verin diyecekler. Siz halkı reddettiniz nasıl oy isteyeceksiniz. Çünkü bunlar halkın efendisi olduklarını ifade ettiler. Biz ise halkın hizmetkarı olduğumuzu söyledik.”
“Şu anda da ‘cumhurbaşkanı siyasetin dışından olsun’ diyorlar. Yanına MHP’yi de aldı. Bazı zavallı figürleri de aldı. CHP, MHP cumhura reis değil; statükoya bekçi seçmenin peşindeler. Bu millet artık her kademede belirleyicidir. Sandığa gidiyor, sadece vekilleri, hükümeti değil, artık cumhurbaşkanını belirliyorsunuz.”
“Sizlerin takdiri ile cumhurbaşkanı seçilip, ülkeme ve milletime o makamda hizmet etmeyi verilen görevde sürdüreceğim. Samsun 12 yıl boyunca nasıl hizmet gördüyse, bundan sonra da hem şahsımın hem de Başbakan’ın gayretleriyle hizmet görecek. Cumhurbaşkanlığı makamı yol yapma makamı değildir diyebilirler. Kusura bakmasınlar cumhurbaşkanı makamı yapılan ve yapılacak olan havalimanı, yollarının yapımını da takip eder milletin milli ve bütünlüğünü de takip eder. Cumhurbaşkanı olacaksın yan gelip yatacaksın. Böyle şey olur mu?”
“İlk mitingi Samsun’da yapmak bir tesadüf değildir. Samsun’u bilinçli olarak seçtik, ilk sıraya koyduk. 10 Ağustos’ta mutlaka sandığa gitmenizi istiyorum. Tatilde olanı arayın gelsin, ya da orada mutlaka oyunu kullansın. Türkiye’de 10 Ağustos’ta yeniden tarih yazılacak.”
(İHA)