Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD merkezli ’Foreign Policy’ dergisi için yazdığı makalede, Birleşmiş Milletler’in (BM) iyileştirilmesi gerektiğini bir kez daha dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD merkezli ’Foreign Policy’ dergisi için, ’BM’yi nasıl ve neden düzeltmeliyiz?’ başlıklı bir makale yazdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnsanlığın kalbi olması beklenen Birleşmiş Milletler’in nabzı bugün atmamaktadır. Küresel liderliğe çok ihtiyaç duyulan bugünlerde Birleşmiş Milletler’i yıkmak değil, iyileştirmek durumundayız. Küresel güçlerin yardım etmemesi durumunda uluslararası toplumun geri kalanı BM’de kapsamlı bir reform sürecini başlatmalıdır” dedi.

"Eğer büyük güçler adım atmıyorsa ya da atamıyorsa milletler topluluğu, BM veya başka örgütlerin çatısı altında gerekeni yapmalıdır" diyen Erdoğan, makalesini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, bu topluluğun üyesi olacaktır. Geçtiğimiz 20 yıllık dönemde ihmal edilen meselelere dikkati çeken ülkemiz, 2013’te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMG) daimi üyelerine atıfla ’Dünya 5’ten büyüktür’ kampanyasını başlattı. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler’in ciddi bir itibar krizi yaşadığına dikkati çekerek tüm taraflara örgütü daha demokratik, eşitlikçi ve çok taraflı bir yapıya kavuşturma çağrısında bulunduk. Bugün bir kez daha milletler topluluğuna BMGK’daki daimi üyelik uygulamasına son verilmesi, üye sayısının 20’ye çıkarılması ve tüm ülkelerin bu platformda sırayla temsil edilmesi davetimi tekrarlıyorum."

Türkiye’nin 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere 4 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını dünyanın önde gelen insani yardım bağışçıları arasında bulunduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası toplumun diğer üyelerinin üzerine düşeni yapması gerektiği çağrısında bulundu.

Erdoğan, "Öte yandan mülteci krizinin ulaştığı boyutlar, bu meselenin Birleşmiş Milletler gibi örgütler aracılığıyla daha yakın iş birliği yapılmadan çözülemeyeceğini ortaya koymaktadır” dedi.

"BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DE KAPSAMLI BİR REFORM SÜRECİNİ BAŞLATMALIDIR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küresel güçlerin yardım etmemesi durumunda uluslararası toplumun geri kalanı inisiyatifi eline alarak, Birleşmiş Milletler de kapsamlı bir reform sürecini başlatmalıdır. Zira biz daha kayda değer bir uluslararası sistemin kurulması için mevcut yapıyı tamamen ortadan kaldırmak gerektiğine inanmıyoruz.”

Birkaç ülkenin elindeki tekeli kırmak ve küresel sorunları çözme iradesi gösteren ülkelerin müşterek liderliğini ortaya koymak zorunda olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, bir askeri veya ekonomik süper güç olmamakla birlikte Irak, Suriye ve diğer yerlerde çözümün parçası olarak küresel bir lider haline gelmiştir" şeklnide konuştu.

(Hasan Çelik/İHA)