Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yıldız Hamidiye Camisinin restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeniden ibadete açılış törenine katıldı. Erdoğan, “Allah’ın izniyle Türkiye’de ezanları susturmaya, bayrakları indirmeye kimsenin gücü yetmeyecektir” dedi.

Yıldız Hamidiye Camii, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla bugün cuma namazıyla birlikte yeniden ibadete açıldı. Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar katıldı.

İnşasından 132 yıl geçtikten sonra restore edilerek yeniden açılan Yıldız Hamidiye Camii’nin hayırlı olmasını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yıldız Hamidiye Camii kendine has güzellikleriyle İstanbul için müstesna bir eser. Camilerimiz ve mescitlerimiz, buralarda okunan beş vakit ezanlar, kılınan namazlar, vaazlar ve hutbeler sebebiyle İslam’ın alameti farikasıdır. Mabedimizin göğsüne namahrem eli değdirmemek için bu coğrafyada bin yıldır kesintisiz mücadele ediyor, topraklarımızı kanlarımızla suluyoruz. Ecdadımız haçlı seferlerinden beri devam eden bu mücadelenin kahraman neferleri olma şerefine nail olmuşlardır. Bugün de ülkemize ve milletimize saldıranlar öncelikle mabedlerimizi hedef alıyorlar. 15 Temmuz’da Ankara’da Gölbaşı’nda Özel Harekat Başkanlığında mütevazi camimiz, Cumhurbaşkanı Külliyesi’ndeki Millet Camii’miz savaş uçaklarıyla bombalandı. İstanbul’da sela okunan pek çok cami darbeciler tarafından kurşunlandı, İzmir’de sela okunan bir camiye ve görevlimize hoyratça saldırıldı. Bütün bunlar tesadüfi değildir. Ezanları susturmadan, bayrakları indirmeden ülkemizi işgal edemeyeceklerini bilenler özellikle bu mekanlarımızı hedef alıyorlar. Allah’ın izniyle Türkiye’de ezanları susturmaya, bayrakları indirmeye, kimsenin gücü yetmeyecektir. Bugün Irak’ta, Kudüs’te, Suriye’de birçok yerde medeniyetimiz saldırı altında. Bizim ecdadımızın mirası olan eserler, hoyratça, alçakça, kasıtlı olarak yok ediliyor. Bunu acımasızca yapıyorlar. Türk milletinin en son ferdi nefes alıp verdiği sürece inşallah biz böyle bir felaketi yaşamayacağız. Ecdadımızdan aldığımız emaneti, ’Yürüyeceksin millet yürüyecek arkandan’ diyor ya şair bu millet buna prim vermeyecek” diye konuştu.

“Yeni nesillere daha güçlü şekilde devretmek için bu mücadeleyi canımız pahasına yürüteceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Dinimizin alameti camilerimizi, mescitlerimizi ihya ediyoruz. Yıldız Sarayı’mızı yeniden ihya ediyoruz. Çamlıca sırtlarında artık silüeti tamamen ortaya çıkmış camimiz gibi tarihe mal olmuş yeni eserler inşa ediyoruz. Cumhuriyet tarihine baktığımızda hatta Osmanlı’ya şöyle uzandığımızda belki de bir numara olacak. İnşallah bir, bir buçuk yıl içinde tamamlayacağız. Dinini bilen, kültürünü bilen, tarihini bilen kuşaklar yetiştirmeye kararlıyız. Ama bu benim, hükümetin tek başına değil, anneler babalar hep beraber, herkesin görevi. Kim olduğunu, nereden geldiğini, nereye gittiğini bilen nesiller için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bu konuda eksikler olabilir. Fakat şu bir gerçek ki bizim insanımızın mayası sağlamdır. Özü sağlamdır, ruhu sağlamdır. Öyle olduğu için de eksiklerimizi kısa sürede tamamlayacağımıza inanıyorum. Milletimizin ve tüm İslam dünyasının, tüm mazlumların ümidi olacak nesilleri biz yetiştireceğiz. Bu konuda netice almaya başladığımızda camilerimiz gençlerle dolmaya başladığında kani olacağız. Sadece kendimiz için değil gözünü bize dikmiş, kalbini bize yöneltmiş tüm kardeşlerimiz için bunu başarmalıyız.”

Daha sonra İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, açılış duası etti. Açılışın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, camiden ayrılırken vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

(Ufuk Kıvık - Murat Ergin/İHA)