Anıtkabir’i ziyaret etti, Cumhurbaşkanıyla görüştü, Türkiye’ye övgüler yağdırdı. Katoliklerin ruhani lideri Papa Fransic Türkiye’de.
Uçağı öğle saatlerinde Ankara’ya inen Papa, ayağının tozuyla Anıtkabir’e gitti. Anıtkabir özel defterini imzalayan Papa Francis, ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayına geçti. Yeni cumhurbaşkanlığı sarayının ilk yabancı konuğu olan Papa, Erdoğan tarafından resmi törenle karşılandı. Papa, tören kıtasını Türkçe selamlamayı da ihmal etmedi.

ORTAK BASIN TOPLANTISI
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Francis, görüşmelerinin ardından kameraların karşısına geçti. İlk konuşmayı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa ile teröre, şiddete, paranın egemenliğine bakışlarının aynı olduğunu ifade etti. Ziyareti çok önemsediğini belirten Erdoğan, "Ziyaretin, bölgemizde ve dünyada barış umutlarını yeşerteceğine inanıyorum" dedi.
Batı’da ayrımcılık, ırkçılık ve İslamofobinin hızlı ve ciddi şekilde tırmandığını kaydeden Cumhurbaşkanı, DEAŞ gibi terör örgütlerinin Batı dünyasının yanlış siyasi politikalarını sonucu ortaya çıktığını ve insanların terör örgütlerinin istismarına açık hale geldiğini kaydetti. Erdoğan’ın hedefinde İsrail terörü de vardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretin önemini ise, "Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Fransuva Hazretleri; bu ziyaretiniz hiç şüpheniz olmasın ki İslam dünyası üzerinde son derece olumlu bir iz bırakacaktır. Bu ziyaretiniz aynı zamanda Hristiyan dünyası üzerinde de nice ön yargıyı kıracaktır diye düşünüyorum. Bu tarihi ziyaretin, bu küresel barış ve medeniyetin ittifakı olarak gördüğüm bu ziyaretin yeni bir sürecin ilk adımı olması en büyük arzumuzdur. Birlikte yaşama kültürünün küresel ölçekte desteklenmesi adına Türkiye’nin tavsiye ve uyarılarının mutlaka dikkate alınması gerektiğini burada vurgulamak isterim. Aynı şekilde batıda yükselen tehditler, doğuda oluşan hassasiyetler konusunda da Türkiye’nin uyarı ve tavsiyelerine dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin tavsiyeleri gündelik siyasi polemikler içerisinde görmezden gelinmesin. Biz yaklaşan tehlikeyi görüyor, hissediyor ve tüm insanlığı ayrım yapmaksızın tedbir almaya çağırıyoruz" sözleriyle anlattı.

PAPA
Daha sonra Papa Francis konuştu. Diyaloğa ihtiyaç olduğunu anlatan Papa, Ortadoğu çekilen acılara bir son verilmesi gerektiğini belirterek, “Tüm müzakere yollarını kullanmaya ve barışla kalkınmanın yollarını aramaya çalışmalıyız” dedi.
Suriye ve Irak’ta terör eylemlerinin aralıksız sürdüğünü ve azınlıklıkların zulüm gördüğünü anlatan papa Francis, “Türkiye büyük bir cömertlik göstererek çok sayıda göçmeni kabul etti. Uluslararası camianın yardım etmesi de ahlaki bir mecburiyettir"
Türkiye’nin bölgedeki coğrafi konumu ve önemi dolayısıyla büyük bir sorumluluğu olduğunu belirten Papa, sözlerini “Yüce Tanrı Türkiye’yi kutsasın, korusun ve onu etkin kabul görür bir barış inşacısı yapsın” ifadeleriyle sonlandırdı.
(İHA)