Başbakan Erdoğan, CHP ve MHP’nin çatı adayına ilişkin, “Onlar kendilerine göre temeli olmayan bir çatı kurmuşlar. Bu çatıları hayırlı olsun” dedi.
Başbakan Erdoğan, Viyana’ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevapladı. Bir basın mensubunun “Muhalefetin çatı aday ismi Ekmeleddin İhsanoğlu sizin için sürpriz oldu mu? Ailenizin Köşk adaylığına sıcak bakmadığı doğru mu?” şeklindeki sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, “AK Parti olarak bizim bir ilkeler partisi olduğunu biliyorsunuz. Ve ilkeler partisi olarak rüzgar karşısında savrulan yaprak olmayı hiçbir zaman düşünmedik, düşünmeyiz. Dolayısıyla istişarelere dayalı olarak çalışmaları yürüten AK Parti, tüm mekanizmaları çalıştırmak suretiyle ki bunun en önemli ayağını partimizin büyük kongre delegeleri teşkil etmektedir, onlarla bu istişareleri yapmış durumdayız. Milletvekillerimizin tamamıyla, partimizin kurucularıyla istişareyi yapmış durumdayız ve bütün arkadaşlarımızın yazılı olarak beyanlarını almış vaziyetteyiz. Ve bu yazılı beyanlar karşısında ‘talep nedir, teklif nedir’ bunları görmüş durumdayız. Bunun dışında TBMM Başkanı ile de tabi her ne kadar bulunduğu konum tarafsız olmasını gerektiriyorsa da partimin bir mensubu olması nedeniyle ve bu ülkenin Cumhurbaşkanının bir vekili olması asabiyle görüşünü almayı doğru buldum ve kendisini de ziyaret ederek görüşlerini aldım” dedi.

“BU KONUDA EN GÜZEL AÇIKLAMAYI 10 AĞUSTOS’TA MİLLETİM YAPACAKTIR”
Dün TOBB’da iş dünyası ile bir araya geldiklerini hatırlatan Erdoğan, “Orada kendilerinin bu seçimle ilgili beklentilerini bizzat kendilerinden dinleme fırsatı buldum. Pazartesi günü aynı şekilde işçi sendikalarının temsilcilerinin olacağı toplantıya katılacağım. Orada da yine tüm bu kuruluşlarımızın düşüncelerini alma fırsatını bulacağım. Parlamento dışındaki partileri de ziyaret edeceğim ve onları da ziyaret ettikten sonra öyle zannediyorum ki ay sonu itibarıyla bizler de nihai kararımızı milletimizle paylaşırız. Bu konuda en güzel açıklamayı 10 Ağustos’ta milletim yapacaktır. Milletim nihai kararı verecektir. Benim öyledir böyledir dememe gerek yok. Onları zaten Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Bahçeli söylüyor. Onlar kendilerine göre temeli olmayan bir çatı kurmuşlar. Bu çatıları hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

“BİZ BİN DÜŞÜNÜR BİR KONUŞURUZ”
Bir basın mensubunun “CHP’deki İhsanoğlu itirazları konusunda ne diyorsunuz” sorusuna Başbakan Erdoğan, “Ben CHP’nin temsilcisi değilim, beni ilgilendirmiyor. Bu onların kendi iç sorunudur. AK Parti ilkelerin partisidir. Biz bin düşünür bir konuşuruz. CHP’nin içinde, MHP’nin içinde şunlar olmuş bizi ilgilendirmez. Biz sadece kendi işimize bakarız. Biz seçilecek Cumhurbaşkanının neler yapması gerektiğini bilen bir partiyiz. AK Parti siyaseti bilen siyaseti dünyada çok farklı bir konuma taşımış bir partidir. Merkez siyaseti bu ülkede başlatmış bir siyasi partidir. Üzerine tezlerin makalelerin yazıldığı bir partidir” yanıtı verdi.
BALYOZ DAVASI YORUMU
Bir basın mensubunun Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz Davası ile ilgili verdiği karara ilişkin sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, “Bu yolu açan iktidar biziz. Bunu ne CHP ne MHP ne de HDP açmıştır. Bunu son referandumla biliyorsunuz bireysel başvuru hakkını getiren parti AK Parti olmuştur. AK Parti olarak biz bireysel başvuru hakkını Türkiye’de başlaması gerektiğini AYM’ye bu noktada böyle bir yetkinin verilmesini, AİHM’de gitmeyi ciddi manada azaltmanın adımını attık. Dolayısıyla bu Anayasa Mahkememize yani bizim vatandaşlarımızın gitme süreci Avrupa insan Hakları Mahkemesi’ne gidişi de azaltmak suretiyle şu anda birçok sorunun çözümünün önüne açmıştır” dedi.
“Aylarca önce yeniden yargılanmayla ilgili bir şeyler söyledim. Bazıları bunu hafife aldı” diyen Erdoğan, “Buyurun şimdi işte kaç tane sanık hatta bazıları mahkum konumuna gelmişti veya yargılama sürecinde nihai nokta konulmamıştı ve şimdi onlarla ilgili yeniden yargılamanın önü açılmış oldu. Artık şimdiki durumları itibariyle onlara sanık konumunda böyle bir imkan doğmuş oldu. Müracaatlar başladı. Tekrar yargılanmaları söz konusu. Temenni ederiz ki burada da adalet yerini bulmuş olur” şeklinde konuştu

12 EYLÜL DAVASI
Bir basın mensubunun 12 Eylül Davası ile ilgili çıkan karara ilişkin bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, “Bu konuyla ilgili olarak nihai nokta konulmuş değil, yargı süreci bitmiş değil. İlk derece mahkemenin vermiş olduğu bir karardır. Temyiz olacak. Avukatların yapacağı farklı itirazla söz konusudur. Bunları görmeden, bu kararları bilmeden bir açıklama yapmanın çok aceleci bir tavır olacağını düşünüyorum. O kararlar da verildikten sonra bir görüş belirtmenin çok daha isabetle olacağı düşüncesindeyim” dedi.

“ÇOK YAKIN MARKAJDA BU İŞİ TAKİP EDİYORUZ”
Musul’da 15 Türk vatandaşının kaçırıldığı iddialarıyla ilgili bir soruya Başbakan Erdoğan, “15 ile ilgili olay kesin bir olay değil. Dün akşam da geç saatlere kadar arkadaşlarımla bunun değerlendirmesini yaptık. Arkadaşlar böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söylediler. Biz tabi çok yakın markajda bu işi takip ediyoruz. Dün bir heyetim Kuzey Irak’taydı. Heyetim temaslarını yaptılar ve geç saatte döndüler. Onların da düşüncelerini aldım. Çok farklı kanallarla hassas bir süreci işletiyoruz. Yani burada felaket telalığı yaparak, fevri hareket ederek atacağımız bir adım oradaki vatandaşlarımızın geleceği, akıbeti için daha ciddi sıkıntılar doğurabilir. Onu biz kalkıp da gerek onların yakınlarına gerek milletimize izah edemeyiz. Bizim için en önemlisi bu 80 vatandaşımızı sağ salim ülkemize dönmelerini sağlamaktır. Basra Başkonsolosluğumuzu boşaltmış durumdayız. Bundan sonraki süreçte yine buralarda çalışan vatandaşlarımıza yönelik yapmış olduğumuz çalışmalar var. Irak’taki tabloya göre nerede bir tehdit hassasiyet gösteriyorsa oralardaki vatandaşlarımızın tahliyesine yönelik adımları atıyoruz. Bunu da özellikle ifade etmek istiyorum” yanıtını verdi.

“BİR MÜSLÜMAN DİĞER BİR MÜSLÜMAN’I ALLAHUEKBER DİYEREK ÖLDÜREMEZ”
ABD’nin duruşu itibariyle ve yaptığı açıklamalarla saldırıya sıcak bakmadığını dile getiren Erdoğan, “IŞİD unsurlarının halkla iç içe olmuş olması sivil vatandaşların böyle bir harekatta ölümüne yol açabilir. Böyle hassas bir yanı var. Irak ordusunun mevzilerini terk etmek suretiyle oraları tamamıyla onlara bırakması çok manidardır. Olay artık IŞİD unsurlarıyla Irak ordusu arasında bir mücadele olmaktan çıkmış adeta mezhepler arası bir iç savaşa dönüşmüştür. Bu da Şii-Sünni savaşı konumundadır. Biz bunu asla ve kata tasvip etmiyoruz. Bizim değer yargılarımızda mezhebi bir taassubun olması mümkün değil. Bir Müslüman diğer bir Müslüman’ı Allahuekber diyerek öldüremez. Bırakın bunları bir savunmasız kadını, çocuğu, yaşlıyı aynı şekilde öldüremezsiniz. Şu yapılanları bizim Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak tasvibimiz asla mümkün değildir. Şu anda bütün derdimiz bu 80 vatandaşımızı sağ salim ülkemize döndürmektir. Hassasiyetimiz bunun üzerindedir” şeklinde konuştu.
Telafer’deki Türkmenlere yönelik saldırıları da değerlendiren Erdoğan, “Şu anda Erbil istikametinde oradan ciddi manada göç söz konusu. Şimdi biz bu göçe yönelik AFAD olarak aldığımız tedbirler var. Bugün 20 bin kadar çadırı bölgeye transfer etmiş olacağız. Gıda ihtiyaçlarını karşılama noktasında da yaptığımız çalışmalar var. Bu çadırların sayısı 100 bine kadar çıkabilir” ifadelerini kullandı.
(İHA)