Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sivas Kongresi, Anadolu’da farklı cephelerde faaliyet gösteren milli güçleri bağımsızlık ideali etrafında birleştirmiş, yeni bir devlet kurma kararının vatan sathına yayılmasına vesile olmuştur" açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas Kongresi’nin yıldönümü dolayısıyla emsaj yayımladı. Erdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna temel hazırlayan Sivas Kongresi, Anadolu’da farklı cephelerde faaliyet gösteren milli güçleri bağımsızlık ideali etrafında birleştirmiş, yeni bir devlet kurma kararının vatan sathına yayılmasına vesile olmuştur. Sivas Kongresi’nde alınan kararlar, Misak-ı Milli’nin belirlenmesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışında, Kurtuluş Savaşı’nın tüm safhalarında etkili olmuş; Kongre, milli mücadelenin en önemli dönüm noktalarından biri olarak tarihe geçmiştir. Milletimiz, Sivas’tan dünyaya, ‘Manda ve himaye kabul edilemez. Millî sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı, millet kendisini topyekûn savunacak ve direnecektir’ şeklinde haykırmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla taçlanan istiklal mücadelemiz, bu şuurla gerçekleşmiştir.
Milletimiz, her dönemde bayrağına, vatanına ve özgürlüğüne karşı yönelen tehditlere birlik ve beraberlik içinde direnmiş; genç-yaşlı, kadın-erkek tüm vatandaşlarımız, Kurtuluş Savaşı’ndaki ruh ve heyecanla, milli iradeye ve geleceğine her zaman sahip çıkmıştır. Bugün de şanlı zaferlerle dolu tarihimizden aldığımız güçle, geleceğe emin adımlarla yürüyor, ülkemizin her alanda gelişmesini ve ilerlemesini sürdürmesi için azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sivas Kongresi’nin yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, tüm kahramanlarımızı saygı ve şükranla anıyor, bu Kongre’ye ev sahipliği yapan Sivaslıları ve tüm vatandaşlarımı en kalbi duygularımla selamlıyorum."
(İHA)