Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta yapılan 69. BM Genel Kurulu görüşmelerinde ana tema olarak belirlenen İklim Zirvesine katılacak. Erdoğan, Türkiye’nin konuya verdiği önemi ve yaklaşımları uluslararası topluma yansıtacak.
BM’nin 69. Genel Kurulu görüşmelerine katılmak üzere New York’a giden Erdoğan, Ankara Esenboğa Havaalanı’nda düzenlediği basın toplantısında, BM Genel Kurulu görüşmelerinde katılacağı programları ve yapacağı temasları açıkladı.
Genel Kurul görüşmelerine BM üyesi tüm ülkelerin devlet başkanı, hükümet başkanı ve yardımcıları düzeyinde katılmalarının beklendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki heyette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın olacağını ifade etti. Ziyaret programı çerçevesinde BM Genel Sekreteri tarafından 23 Eylül Salı günü düzenlenecek olan ve Genel Kurul görüşmelerinde ana tema olarak belirlenen İklim Zirvesine katılacak olan Erdoğan, “Bildiğiniz gibi iklim değişikliği karşı karşıya bulunduğumuz en önemli sorunlardan birisi haline geldi. Bu küresel olgu ile mücadele uluslararası ve ulusal ölçekte daha güçlü adımların atılmasını ve daha fazla işbirliğini gerektiriyor. Bu zirvenin iklim değişikliği ile mücadeledeki uluslararası çabalara yön vermesi bekleniyor. Zirvenin 2020 sonrası iklim değişikliği rejimine ilişkin sürdürülen müzakerelere siyasi bir ivme kazandırılması amaçlanıyor. Zirvede 120’nin üzerinde devlet ve hükümet başkanı ile bir araya gelerek görüşlerimizi paylaşma imkanımız olacak. Bunların içinde çeşitli resepsiyonlar, ikili görüşmeler var. Konuya verdiğimiz önemi ve yaklaşımları uluslararası topluma yansıtacağız. Zirve dolayısıyla Sayın Genel Sekreterin ev sahipliğinde aynı akşamda gerçekleştirilecek sınırlı katılımı olan yemeğe de iştirak edeceğim” dedi.
24 Eylül Çarşamba günü BM Genel Kuruluna hitap edeceğini ifade eden Erdoğan, “Ziyaret programım çerçevesinde Genel Kurula iştirak eden devlet ve hükümet başkanları onuruna düzenlenecek bir resepsiyona ev sahipliği yapacağım. Tüm bunların yanında bazı devlet ve hükümet başkanları ile ikili görüşmelerimizi çok daha farklı kılabilecek konuları ele alma fırsatımız olacak. Bu ziyaret vesilesiyle talepleri üzerine Amerika Müslüman Topluluğunu, Dünya Yahudi Kongresi Heyetini ve Ermeni Kilisesi Doğu Yakası Başpiskoposunu kabul edeceğim. Ekonomi anlamındaki temaslarımızda, ABD Ticaret Odası ve Başbakanlık Yatırım Tanıtma ve Destek Ajansı tarafından düzenlenecek toplantıda ABD’li yatırımcılara hitap edeceğim. Bu fırsattan istifade ederek ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından olan Dış İlişkiler Konseyinde de bir konferans vereceğim. 25 Eylül Perşembe akşamı ABD’den ayrılacağım” diye konuştu.
(İHA)