TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ortadoğu’da kalıcı barışın sağlanması için Filistin meselesinin çözüme kavuşması gerektiğini belirterek, “Filistin meselesi insanlığın vicdanında kanayan bir yaradır” dedi.
İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi ülkeler, Parlamenterler Birliği 10’uncu Konferansı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti. İslam ülkelerinden temsilcilerin katıldığı konferansta bir konuşma yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, İslam dünyasında yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, Filistin sorununa değindi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, teröre karşı dünya ülkelerinin ortak hareket etmesi gerektiğini belirterek, “Dünyanın çeşitli bölgelerinde bir yandan vahşi terör saldırıları diğer yandan yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı eylemlerle dinler, medeniyetler ve mezhepler arasında çatışma yaşatılması amaçlanıyor. Bu büyük tehlikeye karşı hepimizin ortak akılla, basiretle, hikmetle hareket etmesi önem taşıyor” diye konuştu.

“FİLİSTİN MESELESİ İNSANLIK VİCDANINDA KANAYAN YARADIR”
21’inci yüzyılda mezhep çatışmalarının öne çıktığını belirten Çiçek, şunları söyledi: “Mezhep çatışmaları, İslam ülkelerinde en büyük sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. 20. yüzyılda sömürgecilik dönemi sona ermiş olmakla birlikte maalesef Filistin tüm İslam alemi adına bağımsızlık ve egemenlik mücadelesi vermeye devam etmektedir. Ortadoğu’daki sorunların temelini oluşturan Filistin meselesi insanlığın vicdanında kanayan bir yaradır.”
İsrail’in Filistin’e yönelik yaptığı saldırıların izlerinin henüz silinmediğini belirten Cemil Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: “İsrail, Gazze saldırısına karşı uluslar arası toplumdaki tepkisizlikten istifadeyle bir taraftan yasadışı yerleşimlerle Filistin topraklarındaki yasadışı işgal ve ilhak politikasına hız verirken diğer taraftan Kudüs ve Haremi Şerif’in statüsünü değiştirmeye yönelik pervasız eylemlerde bulunarak bölgeyi yeni bir kaosun eşiğine getirmiştir.”
İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa’ya yönelik tavırlarını da sert bir dille eleştiren Cemil Çiçek, sözlerine şöyle devam etti: “İsrail devletinin barış zeminin tahrip eden küstah tutumuna yeni bir örnek teşkil etmiştir. Filistin sorununun çözümsüz kalması devam eden zulüm, yıkım ve ölümler İslam dünyasının haysiyetine kastetmektedir. Bölgede nefret, aşırılık ve terör hareketlerinin beslendiği bir ortam oluşturmaktadır."

“BM KARARLARI UYGULANMIYOR"
Cemil Çiçek, batı devletlerinin İsrail’in zulmüne seyirci kaldığını belirterek “Meselenin özü süre giden haksız işgal iken, bunu görmezden gelerek İsrail’in güvenlik ihtiyaçlarından bahsedebilmektedir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Güvenlik Konseyi’nin bağlayıcı kararları uygulanmamaktadır. Uluslararası hukukun emrettiği doğrultuda tarihi adaletsizlik giderilerek 1967 sınırları içerisinde başkenti Kudüs olan bağımsız, egemen, yaşayabilir bir Filistin devleti barış ve güvenlik içinde yaşayacak şekilde milletler ailesinde hak ettiği yeri almadığı sürece Ortadoğu sorununun kesin bir çözüme, bölgenin barış ve istikrar kavuşması mümkün değildir” diye konuştu.
Çiçek, İslam ülkelerinin işbirliğiyle Filistin sorununa çözüm bulması gerektiğini belirtti.

“TÜRKİYE, AZERBAYCAN’A DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEKTİR”
“İslam aleminin üzerinde hassasiyetle durması gereken önemli sorunlardan biri de Yukarı Karabağ ihtilafıdır” diyen Cemil Çiçek, Güney Kafkasya’da istikrar ve kapsamlı normalleşme önündeki başlıca engelin Yukarı Karabağ sorunu olduğunu söyledi.
Azerbaycan toraklarının yüzde 20’sinin işgal altında bulunduğu mevcut durumu kabul edilemez bulduklarını anlatan Çiçek, "Güney Kafkasya’da barış, istikrar ve refahın şartı Yukarı Karabağ sorununa Azerbaycan’ın egemenliği ve toprak bütünlüğü çerçevesinde çözüm bulunmasıdır. Bugün Azerbaycan’da 1 milyondan fazla kişi yerlerinden yurtlarından ayrılmak zorunda kalmış olmaları karşısında uluslar arası toplumun kendisinden beklenen duyarlılığı gösterdiğini söylemek mümkün değildir. Türkiye her platformda Azerbaycan’ın bu haklı davasını desteklemeye devam edecektir” şeklinde konuştu.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, terörün küreselleşmesi nedeniyle terörle mücadele konusunda işbirliğinin çok yönlü olarak sürdürülmesinin önem kazandığını belirterek "Terör belasından en çok çeken ülkelerin başında gelen Türkiye, terörle mücadele konusunda gerek uluslararası kuruluşlar nezdinde, gerek ikili plandaki faaliyetlerini yoğunlaştırarak sürdürmektedir” dedi.
Çiçek, uluslar arası toplumun BM öncülüğünde terörle orak mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

"TERÖRİSTLERİN DİNLE ALAKASI OLAMAZ"
Terör eylemi gerçekleştirenlerin dinle alakası olmadığını belirten Cemil Çiçek, şunları söyledi: “Yüce Allah ve onun peygamberleri Hz. Peygamberimize, Hz. İsa’ya, Hz. Musa’ya inananlar olarak hepimizin dini inancının ortak noktası şiddeti, insanları öldürmeyi, kötülüğü, terörü reddetmesi ölümü değil insanlara hayat vermeyi hedeflemesidir. Dünyanın neresinde olursa olsun vahşi terörist eylemleri gerçekleştirenlerin herhangi bir dinle alakası olamaz. Bunlar o dinlere inananlara zarar vermektedir.”
TBMM Başkanı Çiçek, terör gruplarını alt etmenin mümkün olmadığını belirterek, “Bu ancak terör örgütlerine cesaret verir. Terör grupları arasında ayırım yapılarak, bazıları hayır örgütü gibi değerlendirilirse teröre karşı tüm insanlık kaybeder” dedi.
(İHA)