İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Terörle mücadele ve ülke güvenliğimiz bakımından iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da etkinleştirilmesi için mekanizmaların çalıştırılması ve en az hata ile işlemesi konusunda işbirliği yapmamız kararlaştırılmıştır” dedi.
İçişleri Bakanı Efkan Ala, Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ile İçişleri Bakanlığında bir araya geldi. Ala ve Cazeneuve, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Ülkeler ve bakanlıklar arasındaki ilişkilerin daha üst seviyelere çıkarılmasının önemli olduğunu aktaran Ala, ziyaret vesilesiyle de bakanlıklar arasında hali hazırda yürütülen ve önümüzdeki dönemde yapılacak işbirliği çalışmalarını ele alma imkanı bulduklarını aktardı. Bölgede karşı karşıya kalınan sorunlar sadece Türkiye ve bölgenin değil, tüm dünyanın güvenliği için önemli bir mesele olduğunu ifade eden Ala, şunları söyledi:
“Bölgemizdeki güvenlik sorunları, bu sorunların çözümünde işbirliği, bölgedeki terör örgütleri ve yabancı savaşçılarla mücadele görüşmelerimiz sırasında sayın bakanında belirttiği gibi üzerinde durduğumuz önemli, konulardı. Bugün bölgede karşı karşıya kalınan sorunlar sadece Türkiye ve bölgenin değil, tüm dünyanın güvenliği için önemli bir mesele haline gelmiştir. Türkiye bu sorunlardan doğrudan etkilenmektedir. Biz Türkiye olarak en başından beri bu sorunlar yokken uyarılarımızı yapmıştık. Türkiye başından beri bölgedeki terör örgütleri ile mücadele ve yabancı savaşçılar konusunda kararlı bir duruş sergilemiştir.”
81 ülkeden 6 bin 620 kişiye Türkiye giriş yasağı konulduğunu aktaran Ala, şöyle devam etti:
“73 ülkeden bin, 13 kişi ise Türkiye’den sınır dışı edilmiştir. Yabancı savaşçılar konusunda kaynak ülkelerden öncelikli beklentimiz özellikle terörle bağlantısı bilinen tespit edilmiş bu kişiler ülkelerinden ayrılmadan durdurulmalı ve bu konuda gerekli bilgi zamanında Türkiye’ye verilmelidir.”

“SURİYELİ MİSAFİRLERİMİZİN SAYISI BİR BUÇUK MİLYONU AŞMIŞTIR”
Uluslararası toplumun mülteciler konusunda gerekli yardımların kayda değer olmadığını söyleyen Ala, “Türkiye bu güne kadar Suriyeli kardeşlerimize kapılarını açarak kendi imkanlarıyla her türlü yardımı yapmıştır. Türkiye’deki Suriyeli misafirlerimizin sayısı bir buçuk milyonu aşmıştır. Bu bir ülke nüfusudur. Bu konuda da uluslararası toplumun gerekli katkıyı sağlaması insani acıdan olduğu kadar ortak güvenliğimiz acısından da bir gerekliliktir. Bu güne kadar kayda eğer bir yardım ulaşmamıştır” dedi.
Ala, sözlerine şöyle devam etti:
“Sayın bakanla son derece verimli bir görüşme olmuştur. Özellikle terörle mücadele ve ülke güvenliğimiz bakımından iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da etkinleştirilmesi için mekanizmaların çalıştırılması ve en az hata ile işlemesi konusunda işbirliği yapmamız kararlaştırılmıştır. Diğer konularla da sayın bakanla en ufak bir problem olduğunda telefonla daha önce görüşmelerimiz oldu. Karşılıklı sorunları çözme konusunda iradelerimizi ortaya koyuyoruz.”
Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise kaliteli bir görüşme yaptığını söyleyerek, “Son birkaç aydır zaten yakın ilişki halindeydik. Bütün bunların sonucunda olumlu noktalara ulaşabildik. Bu toplantı vesilesiyle sayın bakana AB ve Fransa adına teşekkürlerimizi sunduk. Türkiye ve hükümet çok büyük çalışmanın üstesinden gelmektedir. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserinde değilmiş olduğu gibi Suriyeli mültecilerin ülkelerinden kaçmak zorunda kalan mültecilere ülkenize kabul ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum” dedi.
Fransa’nın terörle mücadele konusunda kararlılığını da yenilediklerini ifade eden Cazeneuve, şunları söyledi:
“Nitekim Fransız Cumhurbaşkanı da bu konuda çok önemli kararlılık sergilemektedir. Terörle mücadele bizim ortak hedefimiz olmadır. Bu doğrultuda iletişimimizi her geçen gün sorunsuz bir şekilde daha da kuvvetlendirmemiz gerekiyor. Terör faaliyetleri konusunda birbirimizle hep iletişim içinde olmamız gerekir. Sadece istihbarat birimleri değil aynı zaman da polis teşkilatının da içermektedir. İki teşkilat ve birim arasında gerçekten örnek ilişkiler var.”
Yasal düzenleme ile terörle mücadele konusunda daha kararlı olacaklarını belirten Cazeneuve, şunları aktardı:
“Sayın Bakan Efkan Ala zaten bu konuyu da tekrarladım. Fransa da alınan çok önemli yasal önlem söz konusu şu noktadadır. Fransız vatandaşları terör faaliyetleri bulunmak üzere ülkeyi terk etmeyi engellemek doğrultusunda bir önlem almaya çalışıyoruz. Bu konuda aynı anda terör örgütlerinin çökertilmesine de çok büyük çaba harcıyoruz. İnternet üzerinde bu terör örgütlerinin propaganda faaliyetlerini engellemeyi planlıyoruz.”
Cazeneuve, “Parlamento tarafından kabul edilen bu yasa Fransa vatandaşını korumayı hedeflemektedir. Ancak aynı anda transit ülke Türkiye gibi, Türkiye’den geçerek bu tür terör faaliyetlerinde bulunmak için ülkeyi terk etmelerini engellememektedir” diye konuştu.
Sınır dışı edilen Fransa vatandaşlar geri dönüşümü konusunda daha güvenilir şartlar konusunun konuşulduğunu belirten Cazeneuve, “Sınır dışı edilen Fransa vatandaşlarının bize geri dönüşümü konusunda da gene bu konuda daha fazla işbirliği hakkında konuştuk. Bu geri dönüşlerin daha güvenilir şartlarda gerçekleştirilmesi için koşulları ele aldık. Bu işbirliği sayesinde çok sayıda Fransa vatandaşı ülkemize geri döndü” şeklinde konuştu.
(İHA)