Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Türkiye’nin başkanlık diye bir gündemi olmamalı. Böyle bir ortama referandum, erken seçim tartışması açmak abestir" dedi.
Demirtaş, HDP Grup Toplantısı’nda konuştu. Demirtaş, Musul operasyonundan bahsederek, "Musul’da bir savaş yaşanıyor. Savaş dediğimiz şey, teknik bir mesele ve televizyon ve ekran başında bilgisayar ile oynanan oyun değil. İnsan ölüyor. ’Musul operasyonu başladı’ demek, ’insanlar ölümü başladı’ demektir. Sayısını tahmin edemeyeceğimiz binlerce insan Musul operasyonunda yaşamını yitirecek. Daha önce DAEŞ tarafından Musul işgal edildiğinde yine binlerce insan öldü. Ondan önce Irak işgalinde binlerce insan öldü. Musul dediğimiz şey yaşayan dipdiri bir kent, canlı insanlardan oluşan Kürt, Türk, Arap, Sünni, Ezidi, Ermeni diri diri insanların olduğu bir kent" ifadelerini kullandı.

"ELBETTE SESSİZ KALMASI DÜŞÜNÜLEMEZ"
Türkiye’nin Ortadoğu’da politika üretebileceğini söyleyen Demirtaş, "Türkiye bölgenin sıradan bir ülkesi değildir. Anadolu toprakları tarih ve kültür itibariyle kadim bir coğrafya. Dünya üzerinde de Türkiye önemli bir devlet, tabii ki böyle bir devletin Ortadoğu yangın yerine dönmüşken, sessiz kalması düşünülemez" şeklinde konuştu.
Irkçı, milliyetçi bir politika ile dış politika yapılamayacağını belirten Demirtaş, "’Musul Türktür’ böyle bir dış politika olur mu? Ortadoğu’da bunlar geçer akçe değildir. Tam tersine Ortadoğu’yu kan gölüne çeviren temel hata ırkçılık, mezhepçilik, milliyetçiliktir. Davutoğlu Hazretleri 14 yıl AKP’yi çukurdan çukura soka soka dış politika hattı, Musul operasyonunda görüldüğü gibi Türkiye’yi dışlayan, Türkiye’yi denklem dışı bırakan hatta çekti. Sen ’masada da arazide de varız’ derken, ikisini de kaybettiğini itiraf etmeye korkuyorsun. Şimdi Musul meselesinde yanla aktörlere iş tutmasaydınız ve en önemlisi çözüm masasını devirmeseydiniz, Türkiye’de barışı sağlasaydınız, bir tarafınıza Ahrar Ül Şam, diğer tarafınıza El Nusra’yı alacağınıza, bu tarafınıza PYD’yi, bu tarafınıza PKK’yi alsaydınız" ifadelerini kullandı.
(İHA)