SAMSUN (AA) - HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 7 Haziran'da Türkiye halkları için çok önemli ve tarihsel bir birlik hareketini gerçekleştireceklerini belirtti. 

Yüksekdağ, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde, siyasi iktidarın Türkiye'yi, doğusuyla, batısıyla böldüğünü, kutuplaştırdığını öne sürdü.

HDP'nin bölünen, parçalanan ülkeyi birleştirdiğini söyleyen Yüksekdağ, "7 Haziran günü bütün Türkiye halkları için çok önemli ve tarihsel bir birlik hareketi, bir birlik hamlesi gerçekleştireceğiz. 7 Haziran'da, birbirinden koparılan bütün halklar kardeşçe ve barış isteğiyle kucaklaşacak" dedi. 

Yüksekdağ, kentin onurlu, emekçi halklarının uzun yıllar boyunca demokrasiden, ekmeğinin, emeğinin karşılığından başka bir şey istemediğini, ancak Samsun'un Ağrı'ya düşman edilmeye çalışıldığını savundu.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki kalabalığın, Samsun'un Ağrı'ya kardeş olduğunu ilan ettiğini dile getiren Yüksekdağ, şunları söyledi: 

"İşte bu tarihsel bir duruştur. Bu onurlu bir duruştur. Bu Türkiye'nin başına getirilmeye uğraşılan ırkçılık belasına karşı, ayrımcılık belasına karşı, çatışma ve tehdit politikalarına karşı en esaslı cevaptır. İşte Samsun bugün barış, eşitlik ve kardeşlik cevabını verdi. Çok uğraştılar hala da uğraşıyorlar. Samsun, Van'a, Ağrı'ya, Mardin'e düşman olsun diye. Hala uğraşıyorlar. Ağrı'da Diyadin'den, Samsun'a asker cenazeleri gelsin diye komplo düzenlediler, provokasyon geliştirdiler."

"Ama Ağrı halkı, Diyadin'in barış kahramanları ne yaptı? Bedenini o askerlere siper etti, barış için şehit düştü. Diyadin’in, Ağrı'nın o barış kahramanları, barış için canını verdi ama o yaralı bırakılan beş askerin cenazesinin Samsun'a gelmesine izin vermedi, onlara canından can verdi. Bizler, halkların kardeşliği için barış için canımızdan can veren bir siyasetiz. Bizler, halkımızın evindeki huzuru, ekmeğinin tadı kaçmasın diye, evlatlarının cenazelerini omuzlamak zorunda kalmasın diye, siyasi iktidarın bütün savaş politikalarına karşı canını kalkan ederek, inancımızı kalkan ederek, Türkiye'de barışı kuracağız."

 Siyasi iktidarın bütün umudunu gerilim ve savaş siyasetine bağladığını ileri süren Yüksekdağ, "iktidarın, Halkların Demokratik Partisi'nin baraj altına itilmesi için ellerinden gelen her şeyi, akla gelebilecek her şerri karşılarına çıkardığını" söyledi.

Yüksekdağ, "Ama bu zamana kadar çok şükür her yerde büyüyen gücümüzle, büyüyen hareketimizle onların barajını arkamızda bıraktık. Şimdi onlar arkamızda barajın enkazını topluyorlar. Türkiye ve Türkiye halkları o barajı aşacak, yıkıp geçecek ve bu hükümete de barajı can havliyle savunan bu siyasi iktidara da o barajın enkazını toplamak kalacak" diye konuştu.

Yüksekdağ, konuşmasının ardından HDP Samsun milletvekili adayları  ile halkı selamladı. Mitingin ardından seçim otobüsünden inen Yüksekdağ, "miting sırasında Cumhuriyet Meydanı'na girmeye çalışan grubun dağıtılmaması ve alandaki vatandaşların güvenli şekilde çıkmamaları halinde kentten ayrılmayacağını" söyledi.

Yaklaşık 15 dakika seçim otobüsünde bekleyen Yüksekdağ, güvenlik ekiplerinin, grubun dağıtılması için çalışma yaptıklarını belirtmesi üzerine alandan polis eşliğinde geldiği otomobil ile ayrıldı.