TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin tutuklanması tartışıldı.
Plan Bütçe Komisyonunda konuşan Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, hükümetin 15 Temmuz’u fırsat bilip muhalefeti susturmaya çalıştığını öne sürerek, "Ağzını açan herkesin bir şekilde terör ve terör örgütlerini destekleme parantezine alınarak, susturulmaya çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Üyeler, milletvekilleri baskı altında konuşamıyorlar" ifadelerini kullandı.

"USULLE ALAKASI YOK"
Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç ise Bekaroğlu’nun sözlerinin usulle alakası olmadığını söyledi. Bekaroğlu, kendini baskı altında olduğunu hissettiğini kaydederek, "Eğer bir milletvekili yargılanacaksa, yargılanacaktır. Niçin tutuklu yargılıyorsunuz? Tutuksuz yarılanması esastır. Suç işlediği ispat edilmemiştir. Milletvekilimi suç işlediği ispat edilene kadar görevini yapmaya devam etmelidir. Milletvekillerinin muhalefet görevini yapmaları engelleniyor" şeklinde konuştu. Bilgiç’in, Bekaroğlu’na müdahale etmesi üzerine CHP milletvekilleri itiraz etti.

"ONLAR DA İFADEYE GİTSEYDİ"
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ise, Başbakan Yıldırım’ın Olağanüstü Hal’in hükümetin uygulamaları ile sınırlı kalacağını ifade ettiğini hatırlatarak, "Milletvekilleri tutuklanmasına ilgili konuda tenakuz var. Herhangi vatandaş gibi ifade vermeye gitmeleri gerekiyor. MHP Lideri çağrıldı, gitti. Onlar da gitseydi, Türkiye’de bunlar yaşanmayacaktı. Yani burada sistemi karıştırmaya kalktıklarına niye göz ardı ediyoruz da hukuk herkese eşit uygulanmakta, buna bile CHP milletvekili Bekaroğlu itiraz ediyor, rahatsız oluyor? Yargıya karışmamızı mı istiyorsunuz? Cumhuriyet gazetesi olayında da şimdi söyleyemeyeceğim ama bir kapalı toplantıda biz bilgi talep ettik. Yargı bağımsız yürüyor ve uygulamaları var. Ama bunun siyasi yansımaları hükümetin üzerine gelmektedir" değerlendirmesini yaptı.
Komisyon çalışmaları sırasında HDP milletvekillerinin sıraları boş kalması dikkat çekti.
(İHA)