HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Meclise sevk edilen tezkereye ilişkin, "Uygun bir savaş tezkeresi olmadığını ifade ettik. Biz ’hayır’ oyu kullanacağımızı belirttik" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı Başbakanlık yeni binada kabul etti. Kabul sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Demirtaş, görüşmenin son derece olumlu geçtiğini belirterek, "Çözüm sürecine dair yol haritası diyebileceğimiz çözüm yasasını olumlu adım olarak ele aldık. Bu pratik adımların yakın zamanda hayata geçmesi açısından önemli. HDP olarak çözüm sürecinin başarıya ulaşması elimizden geleni yapacağız" dedi.
Suriye’de yaşanan gelişmelere işaret eden Demirtaş, "Kobani’de yaşayan Kürtleri ilgilendiren mesele değil. Hükümet IŞİD’i bir terör örgütü olarak tanımlamış zaten. Sayın Başbakanın bu konudaki yaklaşımı yaklaşımı önemlidir. Bugünlerde oluşan gerilimli atmosfer pozitif bir havaya bırakır. Ortak bir koordinasyon gerçekleşsin istiyoruz. Bölge halkına barışın yaratacağı sinerjinin teneffüs etmesini istiyoruz" diye konuştu.
Kobani’den Türkiye’ye çok sayıda sivilin geçtiğini anlatan Demirtaş, kısa süre zarfında Türkiye sınırlarının sivillere açılmasının önemli olduğunu ifade etti. Demirtaş, Başbakan Davutoğlu’na bu konudaki düşüncelerini ifade ettiklerini belirtti.
Meclise sevk edilen tezkereyi değerlendiren Demirtaş, "Uygun bir savaş tezkeresi olmadığını ifade ettik. Genel olarak olumlu bir görüşmeydi. Biz ’hayır’ oyu kullanacağımızı belirttik. Çözüm süreci yöntemi olarak önerdiğimiz şeyler farklıdır. Açık uçlu ifadelerin olmaması gerekir" ifadelerini kullandı.
Başbakan Davutoğlu’nun yaptığı konuşmada ’IŞİD’e destek verilmediğini açıkladığını anlatan Demirtaş, Davutoğlu’nun kamuoyunda böyle bir algının yaratıldığı ifadelerini kullandığını söyledi.

SORULARI YANITLADI
Açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirtaş, bir gazetecinin, "Dün Bakanlar Kurulu’da çözüm süreci kurulu ve çözüm süreci komisyonlarının kurulacağı açıklandı, neler söyleyeceksiniz" sorusuna, "Dün Bakanlar Kurulu’nun yol haritası niteliğindeki belge çok önemlidir. İmralı’da bir görüşme gerçekleştiriliyor ve oradan çıkacak açıklamaları beklememiz gerekiyor. Pratikte bu komisyonlar oluşturulurken fikri olarak düşünsel desteğini sunan herkes bu komisyonda yer alabilir" karşılığını verdi.
Bir soru üzerine, hükümet çözüm sürecinde pratik adımların bir kararın Resmi Gazete’de yayımlandığını belirten Demirtaş, "Asıl referans Bakanlar Kurulu’ndan çıkan kararın Resmi Gazete’de yayımlanması. Biz, hiçbir zaman savaşa karşı bugüne kadar ’evet’ demedik. Tezkereye ’hayır’ oyu vereceğiz. Karşılıklı gerilimi ifade eden açıklamalar pratikten gelen sorundan kaynaklı. Çözüm sürecinin bir yerinden hepimizin tutması lazım. Lafla peynir gemisi yürümez. Özgürlük talebi bireyleri ilgilendiren bir husustur. Sayın Başbakan ile devlet adına bir görüşme gerçekleştirdik. Bütün halkların çıkarına olduğuna inandığımız için bu süreçte kararlıyız" dedi.
(İHA)