AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, demokrasinin tüm dünyada bulunması gerektiğini belirterek, “Fransa’da yaşanan olayla hedeflenen İslamofobinin güçlendirilmesidir. Olay 11 Eylül olaylarıyla bağdaştırılmaya çalışılıyor” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Sütlüce’deki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul İl Binası’nda düzenlenen Seçim İşleri Başkanlığı Bölge Toplantısı’na katıldı.
Burada bir konuşma yapan Mustafa Şentop, Fransa’da yaşanan hadislerle birlikte tüm dünyada ve bölgede tarihi günler yaşandığını belirtti. Şentop, “Böyle bir süreçte Türkiye’nin çok önemli bir yeri ve önemi var. Türkiye sadece coğrafi bakımdan önemli bir bölge değil, bugün yeni bir dünya kurulurken yeni dünyanın temel perspektifleri, dünya görüşü ve ilkeleri çerçevesinde bir tartışma yaşandığında, bu tartışmaya büyük katkıyı yapacak, yeni bir ufak sunabilecek imkanlara sahip olan dünyada tek ülkedir. Halbuki benzer bir şeydir, Avrupa’da görüyorsunuz eş zamanlı olarak Fransa’da, 12 kişinin öldürülmesiyle ilgili bir olay. Tabi ki cinayetin Paris’te işlenmesinin özel bir önemi var. Ancak benzer zamanda eş zamanlı olarak Nijerya’da yaşanan olaylar var. Orada binlerce kişi katledildi. Bunların fazla bir haber değer olmadı” dedi.

“DEMOKRASİYİ HER YERDE DEĞERLİ BULMALIYIZ”
Mustafa Şentop, “Dünyada insan olarak hangi din, dil, etnik köken ve coğrafya sahip olursa olsun herkesin hayatının, hukukunun aynı değerde olduğu bir yerde demokrasi değerse, bunun tüm ülkeler için bunun bir ideal ve ölçü olduğu dünya bugün önümüzde yok. Aslında arzu ettiği bugün Avrupa kıtası dışında yaşayan toplumların, ülkelerin, milletlerin de arzu ettiği budur. Suriye’de, Mısır’da, Libya’da demokrasiden vazgeçenlere yeşil ışık yakıldı. Bunların da iktidarları kabul edildi. Biz Fransa, Almanya ve İngiltere’de demokrasiyi değerli buluyorsak, Mısır, Suriye ve Tunus için de bunu değerli bulmadıkça bu dünyada bütün insanların ümidi olabilecek bir ortamı ortaya koyamayız. Bugün yaşanan temellerinde bu vardır” ifadelerini kullandı.

“BU OLAYLA HEDEFLENEN İSLAMOFOBİ’NİN GÜÇLENDİRİLMESİDİR”
Fransa’da işlenen alçakça cinayetin kınanmamasının mümkün olmadığını söyleyen Şentop, “Bu işin bir boyutu ama buradaki tablo hedeflenen şeyin ne olduğuna da bakmak gerekir. Şimdi kriminal tarafı var, o incelenecek araştırılacak. Bir de bu olaydan dolayı ortaya çıkan bu sonuçla neyin hedeflendiğini de değerlendirilmesi gerekir. Gerçi bugün Avrupa’da siyasetçilerin Paris’de bir yürüyüş yapılacak. Başbakanımız da buna iştirak edecek. Teröre karşı bir yürüyüş olacak. Bu toplantı çok farklı etnik kökenden, dini inançtan ve kültürden insanları bir araya getiren bir toplantıdır. Fakat bu olayla hedeflenen ve yavaş yavaş Avrupa’da canlanan İslamofobinin daha güçlendirilmesi ve özellikle kimlik bunalımındaki genç nüfusun, İslam karşıtı bir ideoloji içerisinde konsolide edilmesine yönelik bir eylem olduğunu düşünmek mecburiyetindeyiz. Siyasetçilerin yaptıkları açıklamalar çok önemli, ‘Burada teröre mücadele edildiği, İslam ile mücadele edilmediğini’ açıklayan sözler önemlidir, bunlar not edilmelidir. Bu tür olaylarla hedeflenen şey, esasen entelektüeller, aydınlar ve siyasetçiler değil. Orta sınıfın düşüncesidir. Eğer siz normal sıradan vatandaşın zihnini, düşüncesini belli bir istikamette yönlendirirseniz zaman içerisinde o siyaset ve kültür bakımından bir çekim meydana getirir. Aydını, entelektüeli ve siyasetçisinin de bunun peşinden sürüklenmesini sağlar. Bugün hedeflenen şey büyük ölçüde budur” şeklinde konuştu.

“OLAY 11 EYLÜL İLE BAĞDAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR”
Fransa’da yaşanan olayın 11 Eylül olaylarıyla ilişkilendirilmesinin, bu cinayeti işleyenlerin Müslüman kökene atıf yapıldığını vurgulayan Mustafa Şentop, “Bilinçaltından bir algı ve operasyon gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Fakat çok farklı bir dünyada yaşıyoruz. Avrupa eskisi gibi değil. Fransa’da 5 milyon civarında Müslüman var ve önemli çoğunluğu Fransa vatandaşıdır. Bu insanlarda Fransa’nın sömürgelerinden yaşayanları çocuklarıdır. Dolayısıyla bu insanları Fransa’nın dışına itebilmek mümkün değildir” diye konuştu.
(İHA)