MHP Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu, “62. Hükümet programı güçlü ve saygın bir Türkiye hedefiyle örtüşmemektedir" dedi.
Halaçoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda hükümet programı görüşmelerinde MHP adına söz aldı. Halaçoğlu, hükümet programında kendilerinden önceki hükümeti övmeye ayırdıklarını belirterek, başaramadıkları ve eksikliklerin sayılmadığına dikkat çekti. Halaçoğlu, hükümet programında ’ileri demokrasi’ kavramının önemli bir yer tuttuğunu söyleyerek, "Adına ’çözüm süreci’ denen esasında İmralı süreci toplumsal kutuplaşma ve ayrışma süreci olarak etnik temelli açılımda ileri demokrasi başlığı altında yer almaktadır. Programda demokrasi üzerinden güzel ve etkili sözlerle kamuoyu yönlendirmek istemektedir. AKP zihniyeti demokrasiyi ortak paydada buluşma aracı olarak değil, kelime oyunlarıyla, sorunlar üreterek, toplumsal kamplaşmalara yeni cepheler açma olarak görmektedir. Bunun için seçtikleri yol da, etnik, mezhebi, cemaat tartışmaları ile kamuoyunu meşgul etmektedir. Ancak bugünkü kimlik tartışmalarında karşı karşıya bulunulan kargaşa hali sosyal bir ihtiyaçtan değil, siyasi bir amaçtan dolayı ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı.
Halaçoğlu, 62 .hükümet programının Türk milletine sorun getireceğini kaydederek, "Açılım ile ilgili çıkarılan yasada, uygulayanların sorumsuzluk getirmiştir. .62. hükümet programı dış politikada 12 yıllık AK Parti hükümetinin yanlışlarının devam edeceğini göstermektedir. Öyle anlaşılıyor ki, 62. hükümetin dış politikası, hayal tacirliği yaparak, dış politikadaki bataklığı ve hezimeti kapatmaya devam edecektir. 62. Hükümet programı güçlü ve saygın bir Türkiye hedefiyle örtüşmemektedir. Programdaki ifade edilen, ‘dünyanın her tarafındaki mazlumların, mağdurların, mültecilerin, muhtaçların yardımına koşulması’ olarak ifade edilen dış politika misyonu gerçekleştirmek bir yana kendi bölgesinde kendisine danışılmayan bir ülke haline düşülmüştür. AKP dış politikası ötekileştiren, milli çıkarları değil kişisel hırs ve çıkarları esas alan anlayış içinde olmuştur. Programda ifade edelin değer odaklı dış politika kavramsallaştırması da, içi boş bir propaganda aracından ileri gitmemektedir” diye konuştu.

"DIŞ POLİTİKA İSTİKRARSIZ"
Dış politikanın istikrarsız olduğunum altını çizen Halaçoğlu, “Sıfır sorun politikasını uyguladığını söyleyen AKP hükümetinin, dış politikada söylenenin veya amaçlananın aksi neticeler vermektedir. Ortadoğu’da bölgesel istikrarsızlığa neden olan terör örgütlerini desteklenmek, Türkiye’nin milli çıkarı mıdır? Irak’ın kuzeyinde bir Kürt devletinin kurulmasına ön ayak olmak, bunun için her türlü ekonomik, diplomatik, askeri desteği sunmak Türkiye’nin çıkarı mıdır” şeklinde konuştu.
Hükümetin programında PKK kamplarına yönelik hiçbir şeyin olmadığını dikkat çeken Halaçoğlu, “Açılım politikasının başarısızlığa uğraması halinde uygulanacak bir politikası yoktur. 62. Hükümet programı Ortadoğu’ya geniş bir yer ayrıldığını görmekteyiz. Ancak bu alanda kullanılan ifadeler, şimdiye kadar savunulan, açıklanan görüşlerin tekrarı niteliğindedir. Oysa daha önceki yürütülen politikalar sonucu Ortadoğu’da ilişkilerimiz iyi olduğu ülke kalmamıştır. Programda, Ortadoğu ülkeleriyle bozulan ilişkilerimizin düzeltilmesi için hiçbir ifade eyer almamaktadır” dedi.
Tasarrufların nasıl arttırılacağı konusunda hükümet programında bir başlık olmadığını ifade eden Halaçoğlu, “Ekonominin yapısal sorunları daha da derinleşmiştir. Üretim ekonomisinin hiçbir işareti yoktur. Bu ortamda ülkede sağlıklı bir politika ortaya koyamamaktadır. Türkiye ekonomisi, ürettiğinden fazla tüketen, kazandığından fazla harcayan, ithalata dayanarak ekonomiyi çeviren cari açık ve buna bağlı dış ticaret açığı sağlıksız bir bütçeyle yaralı bir ekonomidir. Son 12 yılda Türkiye’nin borcu son derece tehlikeli derecede artmıştır” şeklinde konuştu.
Türk halkının borcunun arttığına dikkat çeken Halaçoğluy, büyüme hedeflerinin de tutmadığını söyledi.
(İHA)