HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, hükümetin çözüm sürecine ilişkin samimiyetini göstermesi için seçim barajını kaldırmasını istedi.
Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altan Tan, görüşmelerin yeniden başladığı süreçte çözümden ziyade silahların susturulmasının, seçimlerin bu ortam içinde atlatılmasının öncelendiğini gördüklerini belirtti. Tan, hükümetin çözüm süreci ile ilgili samimiyetini göstermesi için seçim barajını kaldırmasını istedi. Hiç kimsenin silahların tekrar devreye girmesini, kan akmasını istemediğini belirten Tan, "Türkiye’de ne konuşulacaksa siyasi yollarla, demokratik ve fikri ifadelerle gündeme gelmek lazım. Ancak hükümete de şunu söylüyoruz, sen sürekli Kürt meselesinin çözümünü seçimlere ipotek ediyorsun, ’yerel seçim bitsin, Cumhurbaşkanlığı seçimi bitsin’ diyerek sürekli olarak bu mevzuyu öteliyorsun. Tabi ki silahların susması, eylemsizlik çok önemlidir, bu mevzuların Meclis çatısı içerisinde konuşulması çok önemlidir. Ancak meseleyi sadece güvenlik, silahların susması olarak almak eksiktir, yanlıştır. Kürt meselesinin çözümü seçimlere ve silahların susmasına ipotek edilemez" dedi.
İyi niyet göstergesi olarak hükümetten yüzde 10 seçim barajını kaldırmasını beklediklerini kaydeden Tan, “Gerçekten samimi isen, seçimden sonra da büyük reformlar yapacaksan önce bu seçim barajını kaldır. ’Ben bunu yapamam’ diyorsan, ipe un seriyorsun, bu işleri oyalamak ve savsaklamak istiyorsun demektir" diye konuştu.
Tan, sanatçı Hülya Avşar’ın Şanlıurfa Suruç’a giderek kadın mültecilere destek olacağı iddialarına ilişkin, “Kim Kobani’ye hayırlı bir iş için geliyorsa hoş gelsin, sefa gelsin, baş göz üzerine. Magazinsel, şov amaçlı, millete yardım etmek yerine kendi reklamını yapmaya yönelik hareketleri de yanlış buluruz" dedi.
MHP’nin çözüm sürecine ilişkin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Tan, “Türkiye’de ve Ortadoğu’da Kürtler, Türkler, Araplar birlikte nasıl yaşayacaklar, MHP’nin böyle bir projesi var mı? Bu projenin içinde Kürtler nerede? MHP bunu ortaya koyamadığı müddetçe çözümsüzlüğe hizmet edecektir" açıklamasında bulundu.
(İHA)