CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Dr. Aytun Çıray, “Hakim ve savcılarımıza yapılacak oranda, bütün kamu çalışanlarının maaşlarına da zam yapılmasını talep ediyoruz. Yargı mensuplarımızla ilgili teklif, Meclis Genel Kurulu’na geldiğinde bir önerge ile bu zammın bütün kamu çalışanlarına yansıtılabilmesi için önerge vereceğim” dedi.

YARGININ ONURUNU KORUMAK İÇİN TEKLİF
CHP’li Çıray, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın HSYK seçimlerinden bir ay önce hakim ve savcılara zam yapılacağını açıklamasını ‘manidar’ bulduğunu belirttiği açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Hâkim ve savcılarımız için yapılacak olan yeni maaş düzenlemesi, hakim ve savcılarımız bakımından bir hakkın teslimidir. Yargımızın saygıdeğer mensuplarının hak ettikleri maaşın altında çalışmalarını bir milletvekili olarak ben de doğru bulmam. Dolayısıyla onlara yapılacak olan zammı ben de destekliyorum. Tabi ki hâkimlerimiz ve savcılarımız hiçbir zaman vicdanları ile cüzdanları arasına sıkışmasınlar. Ancak bu zamların yapılacağının Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ tarafından yeni biten HSYK seçimleri öncesinde vaat edilmiş olması biraz manidardır diye düşünüyorum. Hâkim ve savcılarımızı tenzih ederim. Ne var ki, yakın zamanda Meclis’e özlük hakları düzenlemesi olarak getirilmesini beklediğim hâkim ve savcılarımızla ilgili bu düzenlemenin, HSYK seçimleri sonrasında yapılacak olması da, yargının bağımsızlığı üzerine maalesef gölge düşürmektedir. Yargımızı onurlu kılan zaten onun bağımsızlığı değil midir?" Yargının onurlu bağımsızlığının adeta bir seçim rüşveti ile gölgeleniyor gibi olmasından son derece rahatsız olduğunu anlatan Çıray, şunları söyledi: "O bakımdan hem yargımızın onurunu korumak hem de onları hak ettikleri maaş seviyesine taşımak için onlara yapılacak zam oranı kadar bütün kamu çalışanlarına da zam yapılmalı. Böylece hem yargıyı seçim rüşveti şaibelerinden korur hem de çalışma barışına hizmet ederek, bu zammı bütün kamu çalışanlarına teşmil etmiş oluruz. Aksi halde siyasallaşmış yargı iddialarının yanında, seçim rüşveti ile gölgelenmiş bir yargı halkımızın hafızasında son derece kötü tesirler bırakacaktır.”

ADALET TERAZİSİ KENDİ KEFESİNİ TARTMAZ
Zammın tek başına yalnızca hâkim ve savcılara yapılacak olmasının Türk halkının adalet duygusunu sarsacağını savunan Çıray, “Yargı mensupları şu gerçeği hukuki bir nosyon olarak herhalde hepimizden daha iyi bilirler; ‘kişiye özel yasa olmaz…’ Tıpkı bunun gibi, Türkiye’nin bu şartlarında sadece bir meslek grubuna özel bir zam da adil olmaz. Niye? Çünkü adalet terazisi dengedir ve kendi kefesini tartamaz” ifadelerini kullandı.

DÜZENLEME MECLİS’E GELİNCE ÖNERGE VERECEK
Yargı mensuplarının sonuna kadar hak ettiği maaş zammını alırken diğer kamu çalışanlarının da bu zamdan yararlanması için bir çıkış yapmaya davet eden Çıray, sözlerine şöyle devam etti:
“Yargıtay Başkanlığımızın ve Baro Başkanlığımızın bu konuda yazılı bir açıklama ile bir hassasiyet ifade etmesi yerinde olabilir. Yargı mensuplarının HSYK seçimleri öncesinde vaat edilen zammı HSYK seçimleri sonrasında alacak olması seçim rüşveti iddia veya şaibesine zemin oluşturmaktadır. Hâkim ve savcılarımıza yapılacak zammın bütün kamu çalışanlarına yansıtılması için düzenleme Meclis’e geldiğinde bir önerge vereceğim. Önergemde aynı zam oranının bütün kamu çalışanlarına yansıtılmasını isteyeceğim. Sosyal adalet, çalışma barışı ve bağımsız yargıya olan saygı için bunu yapacağım ve AKP milletvekillerini de bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum.”

BU YANLIŞLARIN ALTINDA 12 EYLÜL REFERANDUMU VAR
Meclis’e gelecek düzenlemede hâkim ve savcılara sicil affı getirileceğini ve idari yargı ile Danıştay’da görev yapan, ancak hukuk fakültesi mezunu olmayanlara sınavsız hukuk fakültelerine girme hakkı verileceğini öne süren Çıray, şu görüşleri ifade etti:
“Sayın Adalet Bakanı yapılacak bu zammı ‘seçim rüşveti olarak’ görenlere diyor ki; ‘Bu kara propagandadır, çirkindir, yargıyı rencide etmeye dönüktür’ Ben de kendisine sesleniyorum; sizin bu yaptığınız da hem yargıya saygısızlık hem de onu maaşla, özlük haklarıyla taltif etme girişimiyle siyasallaştırma çabasıdır” ifadelerini kullandı.

HUKUK DEVLETİ YOK EDİLİYOR
CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, yargının 12 Eylül 2010 referandumuyla çıkarılan düzenlemelerle baskı altına alınıp siyasallaştırılmaya çalışıldığını hatırlatarak açıklamasını şöyle tamamladı:
“Yargının bağımsızlığını HSYK’daki düzenlemelerle ipotek altına alanlar, işler tersine döndüğünde yargı mensuplarımızı maaş ve özlük hakları ile kuşatmaya başladılar. Bunlar doğru şeyler değildir. Ne yazık ki 12 Eylül referandumu sonrasındaki düzenlemelerle yapılan yanlışların sonuçları bir bir ortaya çıkıyor. Yargı üzerinde oyunlar oynanıyor. Liyakat esası ve hukuk nosyonu gözetilmiyor. Onun yerine partizan ve yandaş hukuk adamları yetiştirilmeye çalışılıyor. Maalesef AKP zihniyeti hukuk devletini değil kanun devletini savunuyor. Hukuk nosyonu olmayan ve idari yargıda görev yapan bazı yargı çalışanlarının sınavsız hukuk fakültesine gönderilmesi isteniyor. Sicil affı ile bilmediğimiz kimbilir neler örtbas edilmeye çalışılıyor. Netice itibariyle Türkiye’de tıpkı Anayasa gibi hukuk devleti de adım adım yok ediliyor…”
(İHA)