CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin Suriye politikasını eleştirerek, "Ortadoğu’nun en itibarlı devletiydik. Şimdi en itibarsız devletiyiz" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, anayasada yazılan siyasi sorumluluğun ne anlama geldiğini sorarak, “Bu kadar insan hayatını kaybetti. İstifa eden bir bakan gördünüz mü? Sorumluluk üstlenip, ‘benim vicdanım sızlıyor, çocuklarıma, torunlarıma hesap veremez noktaya geldim. Ben istifa ediyorum’ diyen erdemli, yürekli, bilgili bir bakan gördünüz mü? Sorumluluk almıyorlar. Sorumluluk yüksek ahlaki değerlere sahip olan kişiler içindir. Yüksek ahlaki değerlere saygılıysanız, varsa yüreğinizde böyle bir şey, insanlara saygılıysanız, bu ülkenin doğasına, taşına, toprağına saygılıysanız sorumluluk hissedersiniz, yüksek ahlaki değerleriniz vardır ve istifa edersiniz” diye konuştu.

“BU PARTİYE NE ZAMAN KIRMIZI KART GÖSTERECEKSİNİZ”
Kılıçdaroğlu, “Bugün Türkiye kan gölüne dönmüşse bu yardım ve yataklığın sonucudur. Bunu ben söylemiyorum. Onlar söylüyorlar. Biz valilere talimat verdik diyorlar. 2014 rakamını vereyim, TSK diyor ki 290 kez yazı yazıyor. Şurada terör örgütleri var müdahale etmek istiyorum. 282’sine diyorlar ki hayır dokunmayacaksın. Dokunmayın ne demektir, o terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak demektir. Ben oy kullanan bütün vatandaşlarıma sesleniyorum, AK Parti’ye oy veren vatandaşlarıma sesleniyorum; Türkiye’yi bu hale getiren, kan gölüne çeviren, terör örgütlerine açıkça yardım ve yataklık yapan bu partiye ne zaman kırmızı kart göstereceksiniz. Düzen o kadar bozuldu ki gazetelerin spor sayfalarında hakem kırmızı kart gösterirdi, şimdi oyuncu kırmızı kart gösteriyor. Çark tutmaz oldu bu düzen. Bu düzen bu ülkeye acıyı ve gözyaşını getiren düzendir” ifadelerini kullandı.

“SEN BAŞKAN OLAMAYACAKSIN”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ın açık ve net itiraf ettiğini, ‘PKK 200 bin kilo bomba döşedi’ dediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
“Kimin sayesinde döşedi. AK Parti’nin iktidarı bunlara izin verdi. Bombaları döşeyin dedi. Kan ve gözyaşı olsun dedi. Sonunda ben çıkıp millete diyeceğim ki, ‘bak insanlar ölüyor beni başkan yapın.’ Oynanan oyun budur. Herkes bunun farkına varsın. AKP yönetimiyle PKK işbirliği halindedir. Versinler mahkemeye, vermezsiniz namertsiniz. Hepsini ispat edeceğim. Kimse kanın, gözyaşının üzerinde oturamaz. Kanı ve gözyaşını bir seçenek olarak milletin önüne koymayı asla kabul etmiyoruz. Tek hedefleri var, milletin önüne acıyı, kanı, gözyaşını koyacağız. Ondan sonra da ‘ben başkan olacağım’ diyor. Sen başkan olamayacaksın kardeşim, bu milletin kanında boğulacaksın. 7 Haziran’da seçim oldu, bütün AKP kadroları açıklamalar yapıyorlar, ‘Türkiye kaosu seçti.’ 1 Kasım’a seçime gidiyoruz, ‘bize oy verin yeni şehitler gelmeyecek’. Vatandaş da ‘oy verelim gelmesin’ dedi. Her gün şehitler geliyor. Bu şehitlerin sorumlusu kim? Bu ülkeyi yönetenler.”

“TÜRKİYE’NİN ADI BİLE OKUNMUYOR, SÖZDE BİZ BÖLGESEL LİDERDİK”
Suriye politikasına değinen Kılıçdaroğlu, “Açık ve net, 180 derece değişmesi lazım. Kendi ülkesinin çıkarlarını uluslararası pazarda kendi çıkarının altında görenler devlet adamı olamazlar. Türkiye’yi Ortadoğu bataklığının bir parçası haline getirenler devlet adamı olamazlar. O politikaya destek verenler de devlet adamı olamazlar. Durup dururken niye Suriye’nin içişine karışıyoruz. Hangi gerekçeyle karışıyoruz. Emevi Camii’nde namaz kılacaklardı, buyurun gidin bakalım namaz kılabiliyor musunuz? Namaz kılmaya gideceklerdi, 2.5 milyon Suriyeli geldi. Şimdi niye geliyor diyorlar. Türkiye için özel bir bölge var. O bölge önemlidir. Ama o bölgenin öneminin gereğini bu hükümet asla yapamaz. O gücü yoktur. Yeteneği de yoktur. Sadece konuşur. Rusya ile ABD anlaştı, açık ve net sözleşme de yaptılar. Uluslararası Suriye Destek Kurulu. Düşmanlıkların sona erdirilmesi için koşulları da belirlediler. Gayet açık ve net. Ama IŞİD ve El Nusra için vurmaya devam edeceğiz diyorlar. Türkiye’nin adı bile okunmuyor. Sözde biz bölgesel liderdik. Biz bu ülkeyi kanla, gözyaşıyla kurduk. Ortadoğu’nun en itibarlı devletiydik. Şimdi en itibarsız devletiyiz. Oradaki kabile reisleri bile Türkiye Cumhuriyeti’ne şimdi kafa tutuyorlar” değerlendirmesinde bulundu.
(İHA)