Yurtdışı Türklerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, cumhurbaşkanlığı seçimleri için ilk oyların yarından itibaren gümrük kapılarında kullanılmaya başlayacağını söyledi. İşler, “Türkiye’ye daha erken tarihte gelen vatandaşlarımızda giriş çıkış yapmadan gümrük kapılarında oy kullanabilecek” dedi.
10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için gümrük kapılarında oy verme işlemleri 26 Temmuz Cumartesi gününden itibaren başlıyor. Başbakan Yardımcısı İşler, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir ilk yaşayacağız. Yurtdışındaki vatandaşlarımızı gümrük kapılarında oy kullanabilecekleri gibi, bulundukları ülkelerde kurulan sandıklarda da oy kullanabilecek” ifadesini kullandı.

GÜMRÜKLERDE KOLAYLIK
İşler, gümrük kapılarında kurulacak sandıklarda vatandaşlarımızın oylarını kullanabileceğini hatırlatırken, şunları dedi:
“Yaz tatili dolayısıyla çok sayıda vatandaşımız 26 Temmuz tarihinden önce Türkiye’ye giriş yaptı. 26 Temmuz tarihinden önce Türkiye’ye giriş yapmış olan vatandaşlarımızda kendilerine en yakın gümrük kapısına giderek orada oyunu kullanabilir. Türkiye’de bulunan gurbetçilerimiz giriş-çıkış yapmadan oyunun kullanıp Türkiye’deki iznine devam edebilir.”
İşler, gümrük kapılarında oy kullanma imkanının yanında yurtdışında sandıklar kurulacağını belirterek, şöyle devam etti:
“54 ülkede ve 103 noktada sandıklar kurulacak. Vatandaşlarımızı randevu alarak bu sandıklarda oylarını kullanabilecek. Yurtdışında oy kullanma 31 Temmuz 3 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Almanya ve Fransa gibi ülkelerde 4 gün süreyle oy kullandırılacak. Bazı ülkelerde ise bir, iki veya üç gün süreyle oy kullandırılacak.”

RANDEVU UYARISI
İşler, yurtdışında oy kullanacak olan vatandaşların 25 Temmuz Cuma günü TSİ ile 17.00’ye kadar randevu almaları gerektiğini hatırlattı. İşler şunları kaydetti:
“Randevu almayanlara sistem otomatik olarak randevu verecek. 26 Temmuz tarihinde yurtdışındaki vatandaşlarımızın hangi tarih ve günde oylarını kullanacakları YSK’nın internet sitesinde ilan edilecek. Vatandaşlarımız randevu tarihlerinde bulundukları ülkelerde rahatça oylarını kullanabilecek. Randevu gününde oy kullanmayan vatandaşlarımız sadece gümrük kapılarında oy kullanabilecek.”
(İHA)