Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “20 sene önceki Avrupa’nın bir kenti ile şimdiki hali aynıdır. Bizde, ben kendi temsil ettiğim şehir için de söylüyorum; 20 sene önce gelen bir kişi şimdi sokaklara kaybolur. Bulamaz ki, o kadar hızlı bir değişim ve dönüşüm var” dedi. 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısı altında düzenlenen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’na katıldı. Toplantıda Bakan Özhaseki’nin yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, MÜSİAD Ankara Şube Başkanı İlhan Erdal ve çok sayıda müteahhit de yer aldı.
İnşaat sektörünün yaşadığı sıkıntılar ve sorunların konuşuldu toplantıda Bakan Özhaseki, Türkiye’nin deprem kuşağında olduğuna dikkat çekerek, ”Deprem kuşağındayız Japonya’da 6-7 şiddetinde deprem durmadan oluyor hiç kimse evinden dışarı çıkmıyor. Bizde 5-6 şiddetindeki deprem mutlaka bir kaç kişinin ölümüne sebep oluyor. Allah korusun 7 şiddetinde bir deprem, biraz daha suresi uzarsa binlerce insanın ölümüne sebep olacak” diye konuştu.
“1999 sonrasında yapılan binaları biraz sağlam gördüğümüzü kabul edelim. Öncesine ait neredeyse yapısı 15 milyon yapı stokumuz var“ diyen Özhaseki, müteahhitlere seslenerek şunları kaydetti:
“Bu işin içindesiniz 15 milyonluk yapı stoku arkadaşlar, Anadolu’nun 4 bir tarafından geliyorsunuz 7 şiddetindeki bir depreme dayanır mı? Yüzde kaçı dayanır? Yüzde ellisi dayanır mı? Zor dayanır hepimiz biliyoruz. Demek ki sahipsiz kentlere sahibiz. Yeşil alan bıraktık mı? Bunların sosyal donatılarını yerli yerine yerleştirebildik mi? Hayır, yapamadık. Arkadaşlar ne yazık ki bunu da yapamadık, üstelik birçok mimarımız, mühendisimiz var. Paramız var, pulumuz var. Her şeyimiz var, eski yokluk günlerinde de değiliz.”

“NÜFUS ARTIŞI YENİ KONUT DEMEKTİR”
Köylerden büyükşehirlere doğru göçün devam ettiğini ve Türkiye’nin 1992 ile 2012 yılları arasında Çin’den sonra nüfusu hızlı bir şekilde artan ikinci ülke olduğu bilgisini veren Bakan Özhaseki, nüfus artışının yeni konut ve ev demek olduğu söyledi. İnşaat sektörünün Türkiye gibi bir ülkede “önü çok açık” ve “en açık sektörlerin başında” geldiğini ifade eden Özhaseki, “Avrupa’da inşaat sektörü açık diyemezsiniz. Şehirler durağanlaşmış, nüfuslar düşmeye başlamıştır. Gittiğiniz 20 sene önceki Avrupa’nın bir kenti ile şimdiki hali aynıdır. Bizde, ben kendi temsil ettiğim şehir için de söylüyorum; 20 sene önce gelen şimdi sokaklara kaybolur. Bulamaz ki, o kadar hızlı bir değişim ve dönüşüm var. O yüzden inşaat sektörü ile ilgili birkaç tespiti, noktayı mutlaka söylemem lazım. Birincisi hala göçler devam ediyor. Köylerden insanlar göçüp, büyükşehirlere doğru geliyor. Eğitim için, sağlık, sosyal yaşam için geliyor. İki, insanların refah seviyesi artıyor. Parası olan insan daha iyi yerde oturmak ister. Eşyayı yeniler, arabayı değiştirir, başka türlü işlerini değiştirmeye başlar, evini değiştir vesaire. Bir taraftan da nüfusumuz artıyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalarda 1992 ile 2002 arasında en hızlı nüfusu artan ülke olarak Çin belirlendi. İkinci sırada Türkiye var. Nüfusu artan ülke olarak 171 oranında artmış ve nüfus artmaya devam ediyor. Nüfus artışı yeni konut demektir, yeni ev demektir” açıklamalarında bulundu. 
(İHA)