Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, son dönemde iç ve dış gelişmelerle ilgili TBMM Dışişleri Komisyonu’nda sunum yaptı.
Son dönemde yaşanan iç ve dış gelişmelerle ilgili TBMM Dışişleri Komisyonu’na bilgi veren Bakan Çavuşoğlu, IŞİD’in adının bir çok ülke tarafından bilinmediği, hangi boyutlara ulaştığı anlaşılamadığı zamanlarda Türkiye tarafından 10 Ekim 2013 tarihinde terör örgütü olarak ilan edildiğini belirtti. Çavuşoğlu, "IŞİD hepimizin ortak düşmanıdır" dedi.
IŞİD’in bölgesel bir sorun olmaktan çıktığını ve küresel bir sorun olduğunu ayrıca şu anki hava saldırıları ile durdurulmasının da mümkün olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, IŞİD’in El Kaide gibi belli bir yerden doğup sonra tüm dünyaya yayıldığı ve yayılacağı tehlikesinin öngörüldüğünü belirtti. Çavuşoğlu, Irak’ta yeni kurulan hükümetin, Irak’ın istikrarı, güvenliği ve sınır bütünlüğü için bir fırsat olduğunu düşündüklerine işaret ederek, "Özellikle Irak’ın Maliki rejiminin yarattığı sorunları aşması için somut adımlar atması gerekiyor. Bugüne kadar Irak içinde dışlanan toplumların tekrar kazanılması gerekiyor. Bunların içinde Kürtler de var Türkmenler de, Sünniler de var dolayısıyla mezhepçi bir yaklaşımın Irak’ta da sona ermesini arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Eski Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’in Cumhurbaşkanı ve Hükümet adına Libya’ya bir ziyaret düzenlediğini ve tüm taraflarla görüştüğünü belirten Çavuşoğlu, Libya’daki kırılganlıkların devam ettiğini, tedbir alınmaması durumunda ya da Birleşmiş Milletler (BM) kararlarında olduğu gibi diyalog süreci başlatılıp barışçıl yoldan bu sorun çözülmemesi halinde vahim bir duruma gelebileceğini kaydetti. Çavuşoğlu, Türkiye’de yaşayan 1.6 milyon civarındaki Suriyeli ve Iraklı sığınmacı için Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’in görevini üstlendiğini belirterek, Türkiye’nin sığınmacılar konusunda Birleşmişler Milletler gibi hareket edemeyeceğini ve bu konuyu Genel Sekreter Ban ki-Moon ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Kurulu Başkanı’na aktardığını vurguladı.
Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin tırmandırılmaması konusunda Yunanistan’la görüşmelerin devam ettiğini anlatan Çavuşoğlu, Kıbrıs etrafındaki doğalgaz ve petrol rezervlerinde hem Rum tarafı hem de KKTC’nin de haklarının olduğunu söyledi. Kıbrıs’taki son gelişmelere yönelik, "Şu anda tek taraflı petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına yönelik tedbirlerimizi sizler de takip ediyorsunuz" diyen Bakan Çavuşoğlu, masadan çekilmeyip kalıcı bir barış ve çözüm için üzerlerine düşeni yaptıklarını, ama Rum tarafının da burada bir samimiyet sınavı verdiğini kaydetti.
1915 olaylarıyla ilgili de konuşan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Ermeni meselesinde savunmada olan bir ülke olmadığını belirterek "Atalarımıza ve milletimize kondurulmaya çalışılan soykırımı kabul etmemiz mümkün değil, bunun da altını her zaman çiziyoruz" diye konuştu.
"Doğu Perinçek davasını da yakından takip ediyoruz" diyen Çavuşoğlu, Doğu Perinçek’in başvurusu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde insan haklarını ihlal eden bir karar olarak kabul edilmişti. İsviçre bu kararı buyük mahkemeye taşıdı. Fransa ve Ermenistan da bu davaya taraf oldu. Biz de bu davanın tarafıyız, bu süreci de yakından tekip ediyoruz" dedi. Sunumun ardından toplantı basına kapalı sürdü.
(İHA)