Resmi Gazete’de bugün yayımlanan karara göre Anayasa Mahkemesi (AYM), 668 ve 669 sayılı Olağanüstü Hâl Kanun Hükmünde Kararnamelerinin bazı kurallarının iptal istemlerini yetkisizlik nedeniyle reddetti.
Anayasa Mahkemesinin OHAL uygulaması kapsamında çıkarılan 668 ve 669 sayılı KHK’nın iptali istemiyle CHP’nin yaptığı başvuruyu reddetme gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı. AYM, 668 ve 669 sayılı KHK’ların gerekçesinde, “Olağanüstü Hâl’in ilan edilmesi ve bu kararın TBMM tarafından onaylanmasından sonra Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu tarafından yurdun tamamında geçerli olmak üzere 25 Temmuz 2016 tarihinde 668 ve 669 sayılı KHK’lar çıkarılmış, 27 Temmuz 2016 tarihli ve 29783 (2. mükerrer) ile 31 Temmuz 2016 tarihli ve 29787 sayılı Resmî Gazetelerde yayımlanmış ve yayımlandıkları gün TBMM’nin onayına sunulmuşlardır. Dolayısıyla dava konusu kuralları da içeren söz konusu KHK’lar, Anayasa’nın 121. maddesine dayanılarak Olağanüstü Hâl’in geçerli olduğu dönem içerisinde çıkarılmış olan Olağanüstü Hâl KHK’larıdır” denildi.
Gerekçede, Anayasa’nın 121. maddesi uyarınca çıkarılan dava konusu KHK hükümlerinin Anayasa’nın 148’inci maddesinin 1’inci fıkrasının 3’üncü cümlesinde yer alan "… olağanüstü hallerde, sıkıyönetim ve savaş hallerinde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesinde dava açılamaz” hükmü karşısında esasa geçilerek yargısal denetiminin yapılmasının mümkün olmadığı ifade edildi. AYM’nin gerekçesinde dava konusu kurallara yönelik iptal taleplerinin yetkisizlik nedeniyle reddine karar verildiği bildirildi.
(İHA)