Başbakan Binali Yıldırım, “Ne yazık ki ana muhalefet partisi başkanı 15 Temmuz’u bıraktı, sanki 15 Temmuz olmamış, millet mağdur olmamış, şehitler olmamış, gazilerimiz yaralanmamış, bedel ödememiş. Bir mağdur edebiyatıdır gidiyor. Bırak kardeşim. Milletin mağduriyeti mi önemli, yoksa darbecilerin mağduriyeti mi önemli?” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Ankara’daki Başyazıcıoğlu Camii’nde kıldığı cuma namazının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Ak Parti Genel Merkezi’nde milletvekilleriyle gerçekleştirilen toplantılar ve erken seçim hazırlığı olduğu yönündeki iddiaların sorulması üzerine Başbakan Yıldırım, “Her söylenene inanıyor musunuz? İşimize bakalım lüzumsuz işlerle uğraşmayalım. Vatandaşın geçim derdi var. Kafaları karıştırmayalım. AK Parti’de toplantı her zaman olur. AK Parti iktidar partisi. Hareket fazla dolayısıyla. Bugün Ankara milletvekillerimizle sohbet ettik. Değerlendirme toplantısı yaptık. Ankara’nın konularını, projelerini görüştük. Ankara’ya yönelik yapacağımız yeni hizmetleri konuştuk. Gayet güzel verimli toplantı yaptık” ifadelerini kullandı.
Eğitim sisteminin tam güne çıkarılmasını değerlendiren Başbakan Yıldırım, “Onların daha iyi yetişmesi için tam gün olması gerekiyor. Sıkıştırılmış programla yarım güne sığdırmak değil, sosyal faaliyetlerle, çeşitli kültürel etkinliklerle tam gün öğrencilerin okulda zaman geçirmeleri için önemli. Daha iyi eğitilmeleri, daha donanımlı hale gelmeleri aynı zamanda da çalışan anne, baba için önemli. Anne, baba evde yokken onların da okulda vaktini geçiriyor olması aile için çok büyük kolaylık oluyor. Bunları da düşünmek lazım. Tam güne ne zaman geçeceğiz 2019’un sonuna kadar. Önümüzde 3 sene var. Bu 3 sene içerisinde yer konusunda büyükşehirlerimiz sorumlu. Yeni derslikleri yapmak suretiyle böylece tam gün eğitim sürecini tamamlamış olacağız” diye konuştu.
Öğretmenlerin mülakatla alınmasını ve mülakatta sorulduğu iddia edilen soruları değerlendiren Başbakan Yıldırım, “Böyle şeyler konuşulur, gelir geçer. Ne kadar doğrudur, değildir bunlara kulak asmayın. Belki binde bir böyle şeyler söylenebilir. Ama bunların doğru olup olmadığı konusunda şüpheler mevcuttur. Yapılan mülakatlarda hassasiyetimiz iki noktada toplanıyor. Bir tanesi; FETÖ terör örgütü, ikincisi bölücü terör örgütü. Bunun dışında vatanına, milletine sadık, bayrağını seven bütün öğretmenlerimiz için kapılar sonuna kadar açık” şeklinde konuştu.

“ÇIKARILAN BİR KHK’DAN VAZGEÇMEK, TAMAMEN BAŞTAN SONA DEĞİŞTİRMEK GİBİ KONULAR ASLA SÖZ KONUSU OLMAZ”
Mecliste KHK’larla ilgili komisyon kurulmasının açıklığa kavuşması gerektiğine dikkat çeken Başbakan Yıldırım, “Biz muhalefet partilerinin genel başkanlarıyla yaptığımız konuşmada şunu söyledik; OHAL’de çıkarılan bütün KHK’ları geciktirmeden meclise göndereceğiz ve mecliste görüşülmesini sağlayacağız. Bunu da yaptık, gönderdik ve meclis ara vermeden görüşülmeye başlandı. Zannediyorum önümüzdeki hafta görüşmeler kaldığı yerden devam edecek. Bir şey daha söyledik; bunlarla ilgili kafanıza takılan, düzeltilmesinde yarar gördüğünüz hususlar varsa bunları da dikkate alırız dedik. Değişen bir şey yok. Bu bütün kanunlarda aslında oluyor. Grup başkanvekilleri bir araya geliyor, konuşuyor, görüşüyor, hangi kanunu ele alacaklarına karar veriyorlar. Bu da ona benzer bir çalışmadır. Yoksa çıkarılan bir KHK’dan vazgeçmek, tamamen baştan sona değiştirmek gibi konular asla söz konusu olmaz” açıklamalarında bulundu.

“NE OLUR, NE OLMAZ ‘BANA DA BÖYLE BİR İŞLEM YAPILIR’ DİYE TEDBİRLİ DAVRANIP ÖNCEDEN BAŞVURANLAR VAR”
“FETÖ ile mücadele kapsamında haksızlığa uğradığını iddia edenlerin yaptığı başvurular ne zaman sonuca varacak” yönündeki bir soruya Başbakan Yıldırım, “İşlem yapılanların sayısından fazla başvuru var. Ne olur, ne olmaz ‘bana da böyle bir işlem yapılır’ diye tedbirli davranıp önceden başvuranlar var. Maalesef FETÖ terör örgütü burada da bir yanıltma hareketine girmiş durumda. Ama biz bu millete söz verdik. Bu itirazları çok titiz kılı kırk yararak değerlendireceğiz. 70 binin üzerinde itiraz var. Bunlar belirli bir zaman alacak. Mekanizmaları kuruldu. Bakanlıklarda değerlendirme heyetleriyle bu kararları veren heyetler değiştirildi. Olur ya başka bir gözün bakmasında fayda var. Aynı arkadaşlar olsa ne değişti kardeşim? 1 ay önce verdiğimiz kararları gözden geçirecek, değiştirecek yeni bir olay mı oldu sorulabilir. Bunun için heyeti değiştirdik. Bakan yardımcılarının başkanlığında heyetler oluşturuldu. Onlar inceleniyor, itirazlarda ortaya konan gerekçeler dikkate alınıyor. Bunlar gözden geçirilecek ve bu dosya kapanacak” cevabını verdi.

“MİLLETİN MAĞDURİYETİ Mİ ÖNEMLİ, YOKSA DARBECİLERİN MAĞDURİYETİ Mİ ÖNEMLİ?”
Başbakan Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 15 Temmuz darbe girişimine karşı tutumunu değiştirmesini eleştirerek, “Ne yazık ki ana muhalefet partisi başkanı 15 Temmuz’u bıraktı, sanki 15 Temmuz olmamış, millet mağdur olmamış, şehitler olmamış, gazilerimiz yaralanmamış, bedel ödememiş. Bir mağdur edebiyatıdır gidiyor. Bırak kardeşim. Milletin mağduriyeti mi önemli, yoksa darbecilerin mağduriyeti mi önemli? Bir şeye karar vermemiz lazım. Onun için hiç kimse çağın vebası bu terör örgütünün yaptıklarını sulandırmaya kalkmasın. Bunlar sadece Türkiye’nin değil dünyanın başına beladır. Bunlara öyle ya da böyle destek anlamına gelecek her türlü faaliyet, her türlü açıklama bu millete zulümdür, bu millete yapılacak en büyük haksızlıktır” değerlendirmesinde bulundu.
Muharrem ayında olunduğunu hatırlatan Yıldırım, şunları kaydetti:
“Muharrem ayı, Müslümanların inananların kucaklaşması, kardeş olmasını gerektiren bir aydır. İnanç dünyamızda Muharrem ayının çok güzel olayları vardır. Ama üzücü Kerbela olayı da vardır. Kerbela’da Hazreti Hüseyin Efendimiz ve 70 arkadaşı hunharca katledildi. Bu bizim ortak acımızdır. O acıyı ayrışmaya değil, kardeşliğe birliğe ve beraberliğe vesile kılmamız lazım. Muharrem ayını aşure gününü tüm İslam aleminin tebrik ediyorum. Hazreti Hüseyin Efendimiz ve Peygamber Efendimizin torunu ehlibeyti reyhanım çiçeğim diye sevdiği nadide torunlarından biri. O hepimizin en yüce değeridir. Gerek Kerbela şehitlerine gerekse ülke için millet için demokrasi için hayatını seve seve veren bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Gazilerimize hayırlı ömürler diliyorum.”
(İHA)