Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu partisinin Erzincan kongresinden sonra ilk kez eleştirerek, “Partisinin iktidar olacağına kendisi de inanmayan Kılıçdaroğlu, önce kendisi CHP’yi terk etsin” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 99’uncu Genişletilmiş İl Başkanları toplantısını Şanlıurfa’da gerçekleştirdi. Başbakan Davutoğlu, Şanlıurfa GAP Havaalanına indikten sonra GAP-TEAM’da düzenlenen AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısına katıldı. Başbakan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasını ‘İç Siyasi Gelişmeler ve Güvenlik Reformu’, ‘Dış Siyaset’ ve ‘Ekonomi’ başlıkları altında topladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genişletilmiş İl Başkanları geleneğini AK Parti’nin getirdiğini ve yeni dönemde bu toplantıların farklı illerde yapılacağını söyledi. Bu toplantıların sadece kurumların ve kurulların buluşması olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Başbakan Davutoğlu, toplantıları ‘gönüllerin buluşması’ olarak değerlendirdi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ‘İç Siyasi Gelişmeler ve Güvenlik Reformu’yla ilgili önemli açıklamalarda bulunarak şunları kaydetti:
“62. Hükümeti kurduğumuzda hiç taviz vermeyeceğimiz konunun çözüm süreci olduğunu dile getirmiştik. 6-7 Ekim olaylarında bazı çevreler Türkiye’nin demokratik atmosferini ihmal ederek vandalizme başvurdu. Biz, kamu düzeninin olmadığı yerde, çözüm sürecinin hayata geçirilemeyeceğini söyledik. Bu sebeple demokratikleşme noktasında iç güvenlik konusunu gündeme getirdik. Özgürlükleri derinleştirmek açısından çok köklü reform paketini hazırlayarak Meclis’e sevk ettik. Bir taraftan vatandaşların özgürlükleri ve hakları korunurken, diğer taraftan güvenlikle ilgili tedbirler aldık. Etkin ve koordineli bir güvenlik için özellikle jandarmamızın adli ve mülki görevler bakımından içişlerine bağlanmasında önemli adımlar attık. Son olaylardan edindiğimiz tecrübeler konusunda toplantı ve gösteri yapmasında istismar edilecek konularda düzenlemeler getirildi. Kısa sürede mecliste görüşülerek karara bağlanacak."

Çözüm sürecini kararlıkla sürdüreceğiz
Hakkari’den Edirne’ye Türkiye’nin her kesiminde kamu düzenini zaafa uğratmayacak her türlü tedbiri almaya kararlı olduklarını anlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "6-7 Ekim olaylarını tırmandıranlar ‘Biz belli alanlarda belli yerlerde sadece bir tek siyasi görüşe, tek siyasi yaklaşıma izin veririz’ dedi. Onun için parti binamıza saldırdılar. Farklı siyasi görüşteki insanları katlettiler. Şanlıurfa’dan AK Parti kadrolarına selam göndererek, Türkiye’nin her yerinde al bayrağı ve Ak Parti bayrağını dalgalandırmaya kararlıyız ve bundan taviz vermeyeceğiz.
Eğer gerçekten çözüm süreci samimiyetle savunacaksa, şiddeti ve nefreti en önemlisi de silahı bir kenara bırakacak. Sürecin tek muhatabının sadece millet olduğuna dikkat edilmelidir. Yine bu bağlamda, Türkiye’de eşit vatandaşlık alanı olarak Hacı Bektaş-ı Veli’ye yaptığımız ziyaret sonrasında Tunceli’ye yaptığım ziyarette, Alevi vatandaşlara yönelik çok kapsamlı çalışma içerisine girdik."
Davutoğlu, iki ilkeyi savunmaya devam edeceklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Hz. İbrahim’in yoluyla, Ehli Beyt’in yolu birbirinden ayrılamaz. Bu tarihi birlikteliği bu topraklarda egemen kılacağız. Bununla birlikte eşit vatandaşlığı egemen kılacağız. Konuştuğu dil, etnik kimliği dolayısıyla kimse ötelenemeyecek. Bu çerçevede adımlar atarken bir çok tepki aldık. Birilerinin tek parti zihniyetini savunmaya devam edeceklerini biliyorduk. CHP’yi biliyorduk, MHP’de onun peşine takıldı. Birileri milleti adam etmeye ayarlı devlet anlayışını benimserken, biz millete hizmet eden devlet anlayışındayız. Birileri kendisinden farklı olan herkese düşmanca duruşu körüklerken, biz farklılıklara kucak açıyoruz. Biz, milletin temelinde yepyeni bir anayasal sistem, yepyeni bir devlet inşa etme yoluna devam edeceğiz.”

“KILIÇDAROĞLU ÖNCE KENDİSİ CHP’Yİ TERK ETSİN”
Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasında CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu sert bir şekilde eleştirerek şunları söyledi: “Erzincan kongresi esnasında sayın Kılıçdaroğlu’nun kayınvalidesinin vefat haberini aldım. Şuana kadar Kılıçdaroğlu’yla ilgili eleştirel cümle kurmamaya özen gösterdim. Siyasete karşılıklı saygı gerektiğini dile getirdim. Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’daki toplantıda yaptığı cümlelerde şunu anlıyorum; Kılıçdaroğlu’nun bu çağrılara kulakları kapalı. Gönülleri kapalı olanların kulakları da kapalı oluyor. Bizi Başbakanlığa çağırıyor. Herkes Türkiye’nin iktidar boşluğu oluşturmadığımızı, daha güçlü bir şekilde geleceğe hazırlandığımızı görüyor. Kılıçdaroğlu’nun halini de görüyorlar. Bizim şefkatimizi ve gücümüzü de görüyorlar. ‘CHP’nin iktidar olamayacağına inanmayanlar partiyi terk etsin’ diyor. Kendisinin de bu söylediklerine inandığına inanmıyorum. Önce kendisi partiyi terk etsin. CHP’nin iktidara geleceğine kimse inanmıyor. CHP iktidarlarının neler getirdiğini vatandaş biliyor. Kılıçdaroğlu yakın geçmişiyle yüzleşmeden bize meydan okumaya çalışıyor.”
CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun MİT Müsteşarlığı ile ilgili sözlerine de değinen Davutoğlu, şöyle konuştu: “Sayın Kılıçdaroğlu gitmişken, Tunceli’den muhabbet dilini alıp gelseydi. Böyle taziye günlerinden hemen sonra açık ve son derece çirkin siyaset yapmaya devam ediyor. MİT Müsteşarlığımız nezdinde ithamlarda bulunuyor. ‘Belgeleri açıklayın’ dedik. ‘Gazetelere bakın’ diyor. Demek ki devleti gazetelerden görüyor. İthamda bulunuyorsunuz, bunu ispat size düşer. Çatı adayı kim belirlemişse, aynı kişiler ‘MİT’e yönel’ diyor. 7 Şubat’ta MİT Müsteşarımıza yapılan saldırı sadece MİT’e değil, devletimize, hükümetimize dönük saldırıydı. Gerekli tedbiri aldık ve bütün oyunlarını boşa çıkarttık. O dönem MİT Müsteşarını al aşağı edemeyen paralel çete yeni bir oyun oynadı."
MİT köklü yapılanmayla dışarıda kazandığı kapasiteyi kıskanan dış çevreler olduğunu belirten Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "MİT öyle köklü dönüşümden geçti. Artık Türkiye başka ülkelerin istihbarat birimlerinin at oynattığı, Türk istihbaratının tepki veremediği bir yer olmayacak. Ciddi delil varsa ortaya koyar. MİT Müsteşarlığı, devlet kurumlarımızın hepsi devlete ve millete hizmet eder. Hiçbir devlet kurumunu korunaksız, dayanaksız bırakmayız. Sayın Kılıçdaroğlu, partisinin geçmişiyle yüzleşsin. Dersim’den yüzleşmekten kaçındı. Kendisi Tunceli’de tavır belirleyemedi. Sadece 30’lu yıllar mı? 1994’de yayınlanmış genelgeler var. Tunceli’ye gıda ambargosu uygulayan genelgeler var. Bunları senin partin çıkardı Kılıçdaroğlu; önce bunlarla yüzleş. İç Güvenlik Reformu Paketi inşallah önümüzdeki günlerde devam edecek. Vatandaşların kişisel verilerin korunması çok önemli. İş Sağlığı Reformunu hayata geçirmek için adım attık. Özellikle maden kazalarının olmaması için pratikte uygulamalar yapacağız.”

Dış Politikayı Anlattı
Türkiye’nin dış siyaseti konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak ve Filipinler gezilerinin yanında ve Avusturalya’da gerçekleştirilen G-20 zirvesinden bahsetti.
Davutoğlu, konuşmasında Irak ziyaretinin önemine işaret ederek şöyle konuştu: “Irak ziyaretinden bahsetmek istiyorum. Bereketli Hilalin merkezi olan Şanlıurfa’dan Bağdat ve Erbil’e ziyaret geçekleştirdik. Bağdat’taki siyasi akımların liderleriyle tek tek görüştüm. Irak’ın istikrarından en fazla olumlu yönde etkilenecek ülke Türkiye’dir. Türkiye içerisinde ise en fazla istifade edecek şehirlerin başında Şanlıurfa gelir. Bizim temel amacımız etnik ve mezhep ayrımı olmayan kalıcı adımların atılmasıdır. Şanlıurfalılar bunu çok iyi anlar. Kürt, Arap ve Türk kökenli vatandaşlarımız bir arada yaşar. Şanlıurfa’ya Suriye’den gelen insanlara kucak açtığı için teşekkürler. Şanlıurfalı vatandaşlarımıza Suriyeli vatandaşlara gösterdiği ‘Ensar’ bilincinden dolayı teşekkür ediyoruz."
Bağdat’tan Erbil’e geçtiklerini anlatan Davutoğlu, şunları söyledi: "Gururla ifade ettiğim husus TSK’nın dost ve komşu için ortaya koyduğu gayret ve çalışma disiplinidir. Irak’ın güvenliği, sınır güvenliği konusunda askeri katkılarımız devam edecek. Türk-Irak sınır güvenliği konusunda birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Oradan Duhok’a gidip AFAD’ın kurduğu kampları ziyaret ettim. Bu kamplarda Türkmen ve Ezidi kardeşlerimizin kardeş ve huzur içerisinde yaşadıklarını görmekten memnun oldum. Bu gün dünyanın neresinde olursa olsun 24 saat içerisinde oraya intikal edebilen Türkiye var. Milletimiz destek vermeye devam ediyor. Erbil’de sokağa çıktığımızda, Cuma namazı için camiye gittiğimizde Kürtçe, Arapça Türkçe bizlere sarıldılar. Bizim görmek istediğimiz tablo bu. Birileri Ortadoğu’da bölücülük yapmak isteyebilir. Biz onlara karşı barış, kardeşlik diyeceğiz; yeni bir medeniyetin başlangıcı diyeceğiz.”
Davutoğlu, ekonomi konusunda ise, “Ekonomi alanında önemli hamleler yaptık. Hükümet kurulduktan sonra orta vadeli programı açıklamıştık. Geçtiğimiz ay içerisinde hamlenin ilk işaretinin dönüşüm programını açıkladık. 25 sektörde sektörel programını kamuoyuyla paylaştık" dedi.
Avusturalya’da G-20 zivesine katıldıklarını belirten Davutoğlu, şöyle konuştu: "Avusturalya da dünya ekonomisinin fikir alışverişinde bulunduk. Bu toplantının bizim için iki önemi vardı. Yeni hükümetimizin ekonomik tavrını paylaş ve 1 Aralık’tan itibaren dönem başkanlığı yapmak. 1 Aralıktan itibaren dünya ekonomisine yön veren 20 ülkenin başkanlığını devralacağız. Bu o derece anlamlı ki orada da vurguladığım gibi Türkiye en az gelişmiş 47 ülkeyle en güçlü 20 ülkeyi bir araya getiriyor olacağız. Bu çerçevede önümüzdeki 1 yıl içerisinde ekonomimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. Hem de 2023 hedeflerimiz doğrultusunda aksatmadan sürdüreceğiz. 2016’da da zirveye ev sahipliği yapacağız. İnsani zirve İstanbul’da toplanacak. İnsanı konulardaki temel problem alanlarını Türkiye’de tartışılacak. 2015’de dünya ekonomisi, 2016’da insanı konular Türkiye’de görüşülecek.”
Başbakan Davutoğlu, konuşmasının sonunda Doğu ve Güneydoğu illerine yapılan yatırımlar ve AK Parti’nin kongre sürecinden bahsetti.
(İHA)