CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçim barajı konusunda Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruların sonucuna bakacaklarını ifade ederek, "Yüzde 10 seçim barajı aslında çok doğru bir uygulama değil. Kalkması lazım. Ya da makul bir düzeye inmesi lazım" dedi.
Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Kazancı beldesinde hayatını kaybeden madencilerin ailelerine taziyelerini ileten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir kahvehanede vatandaşlarla sohbet etti. Baraj konusunda konuşmak için henüz erken olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Anayasa Mahkemesi daha usul yönünden inceleyecek. Hak ihlali olup olmadığına karar verecek. Yüzde 10 seçim barajı aslında çok doğru bir uygulama değil. Kalkması lazım. Ya da makul bir düzeye inmesi lazım. Dünyada en yüksek oran bizde. Bunun yüzde 3 ya da 5’e indirilmesi temsilde adalet dediğimiz kavrama yol açar. Temsilde adalet yok. Yüzde 34 oy alınıyor, mecliste yüzde 65 milletvekili oluyor. Bu doğru bir uygulama değil. Anayasa Mahkemesi’nin kararı siyasete yön verecek. Bu sefer DSP, SP ve BBP yüzde 10 seçim barajıyla ilgili başvuruda bulunmuş; ’biz parlamentoda temsil edilemiyoruz, haksızlığa uğruyoruz’ diye. Başvuruyu Anayasa Mahkemesi almak zorunda. Önce usul yönünden ele alınacağı söyleniyor. Sonra kabul görecek mi göreceğiz” dedi.
Türkiye’nin kötüye gittiğini savunan Kılıçdaroğlu, “Bunu sadece Türkiye’deki vatandaşlar değil, yurt dışındaki ülkelerin de kafasında soru işareti var. Bu Türkiye iyiydi nasıl böyle oldu diye. Yasaklar, baskılar geliyor. Artık bunları aşmamız lazım. Birbirine düşman haline geldik. Toplumun bu kamplaşmadan kurtulması lazım. Siyasi düşünceler farklı olsa bile bir araya gelerek çalışmalıyız” şeklinde konuştu.

“AÇLIĞA, ÖLÜME, YOKSULLUĞA MAHKUM EDİLİYORUZ”
Bir vatandaşın "padişahlık sistemi geliyor" demesi üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Ona kimsenin gücü yetmez. Bir tek CHP’li kaldığı müddetçe böyle bir şey olmaz. Kimsenin endişesi olmasın ona kimsenin gücü yetmez. Onların niyetleri, arzuları olabilir ama güçleri yetmez. Bu ülkeyi biz kanla gözyaşıyla kurduk. Birileri gelsin acılarımızı sömürsün, gözyaşlarımızı görmesin, sonra gelip sultanlık kuracağım. Biz bunu yemeyiz. Demokratik yollarla geldiler demokratik yolla gidecekler. Bütün vatandaşların bu gerçeği bilmesi lazım. Onların inançlarını sömürdüler. Onların etnik kimliklerini sömürdüler. İnsanları birbirlerine düşman ettiler."
Tam tersine herkesin inancına, kimliğine, yaşam tarzına saygı göstereceklerini anlatan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu ülkede barış içinde, huzur içinde yaşayacağız. Benim temel derdim Recep amcanın derdi. O niye lastik ayakkabı giyiyor. Benim derdim sarayda oturmak değil. Bu ülkede herkesin karnı doyacak. Anneler çocuklarını huzur içinde okula gönderecek. Herkesin işi ve aşı olacak. İnsanlar o koşullarda yer altında neden çalışıyor, başka geçinecek yerleri yok. Açlığa, ölüme, yoksulluğa mahkum ediliyoruz. Siyaseten bunun üstesinden geliriz. Yeter ki dürüst namuslu olalım.”
(İHA)