Başbakan Erdoğan, 24 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştireceği Köln ziyareti öncesinde, Federal Almanya Şansölyesi Angela Merkel bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede ağırlıklı olarak Ukrayna’da son durumun ele alındığı bildirildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 24 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştireceği Köln ziyareti öncesinde, Federal Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile bugün bir telefon görüşmesi yaptı. Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Şansölye Merkel’in, görüşme vesilesiyle, Soma’da hayatlarını kaybeden madenciler için duydukları üzüntüyü dile getirerek tekrar taziye dileğinde bulunduğu bildirildi. Başbakan Erdoğan’ın da bu elim kazanın sorumlularının ortaya çıkarılması, mağdur ailelerin acılarının hafifletilebilmesi amacıyla hükümet tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdiği ifade edildi. Başbakan Erdoğan’ın, Köln’e yapacağı ziyarete, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin 10. yıl kutlamalarına iştirak edeceğine de değindiği ifade edildi. Görüşmede ağırlıklı olarak Ukrayna’daki son durum ele alındığı bildirilen açıklamada, "Başbakanımız ve Şansölye Merkel, Rusya’nın, Kırım’ı uluslararası hukuka aykırı şekilde topraklarına ilhakının kabul edilemez olduğunu ve bunun uluslararası toplum tarafından tanınmayacağını teyit ettiler. İki lider, Kırım Tatarlarının akıbetlerine ilişkin endişelerini de ifade ettiler" denildi.
Son 10 gün içinde gerçekleştirilen ve ’yuvarlak masa’ olarak anılan diyalog toplantılarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden iki liderin, bu toplantıların Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması gerektiği konusunda katılımcıların görüş birliğini doğruladığına dikkati çektiği kaydedildi. İki liderin, Ukrayna Meclisi Yüksek Rada’da 20 Mayıs’ta yapılan oylamada ’Barış ve Uzlaşma Muhtırası’nın onaylanmasından duydukları memnuniyeti de dile getirdiği bildirildi.
Görüşme sırasında, gözlemci raporlarına göre, Ukrayna’da 25 Mayıs’ta gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimine ülkenin birçok yerinden katılımın olacağı yönündeki tahminlerin umut verici olduğuna, Rus yanlısı protestocuların seçmenlerin oy kullanmalarını engellemesinin sadece birkaç yerde söz konusu olabileceğine değinildiği kaydedildi.
Görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’daki seçimler için bu kez AGİT gözlemcisi göndermemesinden duyulan üzüntü de dile getirildiği belirtilen açıklamada, "İki lider, Rusya başta olmak üzere uluslararası toplumunseçim sonuçlarını tanımasını beklediklerini ifade ettiler. Ukrayna’daki seçim sonuçlarına ilişkin AGİT’in değerlendirmesini yakinen takip edeceklerini belirten iki lider, diğer hükümetlerin de aynı doğrultuda hareket etmesini beklediklerine değindiler" ifadelerine yer verildi.
(İHA)