TBMM’de kurulan Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu’na seçilen AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Ayşe Sula Köseoğlu, çocuk istismarına ve mağduriyetine ilişkin bütün olayları lanetlediklerini ve kınadıklarını söyledi. Köseoğlu, “Dünya’nın her neresinde olursa olsun, kim tarafından yapılırsa yapılsın cinsel istismar ve benzeri suçlar asla affedilemez ve kabul edilemez. Basına yansıyan Trabzon’daki bu olayın da titiz bir şekilde takipçisi olacağımızın varsa ihmali olanların ve suçluların yakından takip edilerek cezalandırılması için gayret göstereceğimizin bilinmesini isterim.” dedi.
Çocuk istismarı iddialarının incelenmesi için TBMM’deki ‘Başta Cinsel İstismar Olmak Üzere Çocuklara Yönelik Her Türlü İstismar Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nda görev alan, Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Üyesi Köseoğlu, son günlerde meydana gelen cinsel istismar olayları hakkında açıklamalarda bulunarak, “Öncelikle böylesi iğrenç ve insanlık dışı davranışı sergileyen, insanlık yoksunu, kendini bilmezleri şiddetle kınıyorum. Dünya’nın her neresinde olursa olsun, kim tarafından yapılırsa yapılsın cinsel istismar ve benzeri suçlar asla affedilemez ve kabul edilemez. Değerlerini kaybetmiş, zihniyeti çökmüş, kişilik yoksunlarının işledikleri hiçbir suç cezasız kalmayacaktır. Gün kelimeleri cımbızla çekerek çocuk istismarı üzerinden siyaset tüccarlığı yapma günü değildir. Hep birlikte meselenin üzerine gitme, çözüm üretme ve suçluların cezalarını çekmeleri için ciddi adımlar atma günüdür. Bu anlamda TBMM üzerine düşen görevi yerine getirecek ve kurulan çocuk istismarının araştırılmasına ilişkin komisyonla bu hassas konunun detayları gün yüzüne çıkartılacaktır. Bu ülkede hiçbir istismara geçit vermeyeceğimizin bilinmesini isterim” dedi.
AK Parti'nin, çocukların gelişmesi, korunması, çocuklara yönelik koruyucu ve denetleyici tedbirleri alma konusunda gerekli her türlü tedbiri aldığını ve almaya devam edeceğini vurgulayan Köseoğlu, yasaların uygulanmasından kaynaklı sorunlarda da idarenin bir sorumluluğu olması halinde gereğinin yapılacağını kaydetti.
Köseoğlu, çocuğa yönelik politikaların bütüncül politikalar olduğunu, tek bir kurumun görev ve sorumluluğu altında değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, "Kamu kuruluşlarının bu anlamda yetki ve sorumlulukları vardır, sivil toplum kuruluşlarının sorumlulukları vardır, toplumun her bir ferdinin çocuğa yönelik politika ve uygulamalarda sorumluluğu vardır." diye konuştu.
Suçun mağduru ya da faili olan çocuklarla ilgili konularda maksimum hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Köseoğlu, "Buradaki en önemli nokta çocuğun yüksek yararıdır. Mağdurun hakları birinci derece önemlidir. Bizim her birimizin politik görüşünden çok daha önemlidir. Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, suça sürüklenen çocuklar, suçun mağduru çocuklar ne medyanın hikaye malzemesidir, ne de siyasetin malzemesidir. Bunlar temel konulardır ve her birimizin en önemli önceliğidir. AK Parti olarak 2014 yılında CMK’nın 6545 Sayılı Kanunla 5237 Sayılı Ceza Kanunu’nda cinsel dokunulmazlıklara karşı işlenen suçlara karşı ciddi cezai müeyyideler sağladık. Cezalar 3 katına yakın artırıldı. Tavizsiz ve kararlı bir tutumla suçluların cezalandırılması ve mağdurun korunması için her türlü çabayı gösteriyoruz, göstermeye de devam edeceğiz." ifadesini kullandı.