TBMM İdare Amiri Salim Uslu, "Meclis çatısına füze sistemi kuruluyor" haberinin doğru olmadığını belirterek, "Bize intikal etmiş herhangi bir şey yok. Olursa da iyi olur” dedi.
Uslu, TBMM’ye füze savunma sisteminin yerleştirilmesine ilişkin değerlendirme yaptı. Uslu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın TBMM’ye füze savunma sistemi yerleştirileceği sözlerine ilişkin olarak, Meclis’in sürekli hareketli olduğunu ifade ederek, “Vinçlerin çalışması, çatıya uçaksavar konması, füze savunma sisteminin oluşturulması ile ilgili değildir. Tamamen 15 Temmuz’daki bombalamadan kaynaklı olarak hasar gören çatımız ve bazı soğutma sistemleri, onlarla ilgili çalışma yapılıyor ve cüruf temizleniyor. Orada vincin resmini çekerek, kamuoyuna yanıltıcı bilgi vermek doğru değil” dedi. Geçmişte bütün kartları iptal ettiklerini anımsatan Uslu, “Serbest giriş kartlarını iptal ettik. Aşağı yukarı 15 bin civarında kart iptal ettik. Ne kadar doğru yaptığımızı bugün daha iyi anlıyoruz. 2012’de taburu buradan çıkardık. Ne kader doğru yaptığımızı bugün daha iyi anlıyoruz. Bugün yine Meclis üst düzey bürokratlarıyla birlikte saha araştırması yaptık. Bir giriş kapılarına hem mantar konması hem de anti-terör amaçlı yol kesici (road blocker) konması konusunda çalışma başlattık. Almış olduğumuz kararlar vardı, o kararların uygulanmasını yerinde görme imkanımız oldu. Şu anda kazılıyor, Cumartesi günü Ayrancı kapısıyla başlıyoruz. Ve bütün kapılara koyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“O GÜN YAŞAYARAK GÖRDÜĞÜMÜZ EKSİKLİKLERİ GİDERMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Güvenlik Koordinasyon Kurulu toplantısı düzenlediklerini kaydeden Uslu, “Alınan tedbirler ne aşamada, kim sorumlu bunları konuştuk, değerlendirdik. Bir anlamda yarın yapılacak olan Baykanlık Divanı toplantısına hazırlık yapmış olduk. Bunun dışında sığınaklar ne durumda, bugün yaşadığımız olaylar, neler eksik bunları görüşme imkanımız oldu. Şu anda da Meclis’te de teknik ekip çalışmaya devam ediyor. Eksiklerimizi farkındayız, gördük, o gün yaşayarak gördüğümüz eksiklikleri gidermeye çalışıyoruz. Sayın Kalın’ın açıkladığı bir füze sistemi ile ilgili Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı külliyesi, Meclis gibi kurumların füze sistemi ile korunması meselesi var. Bu meseleyle ilgili olarak bizim dışımızda olduğunu düşünüyorum. Çünkü sadece korunacak yer Meclis değil, külliye de var, Genelkurmay, Başbakanlık, bakanlıklar var. Burada çalışmaların devam ediyor olması lazım” şeklinde konuştu.
Meclis’te olayları bizzat yaşadığını söyleyen Uslu, “Gece yarısı 00.30’a kadar İçişleri Bakanı ile birlikteydim. Halka açık bir yerde birlikteydik. Oradan koordine etti. Sonra ‘Olağanüstü Meclis toplanıyor’ diye mesaj geldi. Bunun üzerine Sayın Bakan’dan izin alarak Meclis’e geldim. Hatta Ankara dışına gidiyordum, iptal ettim. Meclis’e tekrar döndüm, sabah saat 9’a kadar buradaydık. O eksiklikle neyse giderilecek. Rutin faaliyetlerimizdir. Bu eksiklikler sadece bizim için mi geçerli yoksa genel olarak Ankara’nın mı sorunu var. Biz üzerimize düşeni yerine getireceğiz. Eğer önemli binaların korunması söz konusuysa, radar sinyal sistemi, füze sistemleri, stinger füzeleri bunlar olacaksa, çalışma yapılacaktır” diye konuştu.

“NELER YAPILMASI GEREKTİĞİNİN FARKINDAYIZ”
Kendilerine intikal eden bir şeyin olmadığını belirten Uslu şunları söyledi:
“İlk defa Meclisimiz bombalanmıştır. Dışarıdan fiziki müdahale, Meclis’e girilmesi, Meclis’in işgal edilmesi söz konusu değildir. Havadan bombalanmıştır. 1944 yılında Nazi Almanya’sında parlamentoya saldırı olmuştur, bir de Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu 2016 yılında saldırıya uğramıştır. Böyle bir vahşi ve çılgın bir düşünce dünyada kabul görmemiştir ve uygulanmamıştır. Türkiye son kalkışma ile birlikte 17 defa darbe, muhtıra, kalkışma ile karşı karşıya kalmıştır. Ama hiçbirisinin parlamentoyu bombalamak aklına gelmemiştir. Parlamento dimdik ayakta kalmış, gerek milletvekilleri, gerek bürokratlar, gerekse güvenlik bürokrasisi sabaha kadar Meclis’i savunmuşlardır. Buradaki herkes kahramandır, yiğitçe mücadele etmiştir. Aslında Türk halkı yiğitçe mücadele etmiştir. Kalkışmaya girişen kim varsa, kanunsuz ve demokratik ilkelere rağmen milletin iradesine, iktidarına kast etmiş kim varsa hepsine karşı asil milletimiz onurlu bir direniş sergilemiştir ve 256 şehit vermiştir. O açıdan milletvekillerimiz yaralanmıştır. Hatay milletvekilimiz Hacı Türkoğlu, karısı, kızı yaralanmıştır. Karısı hastanede yatmaktadır. 15 Temmuz’dan sonra bu eksiklikleri gidermek amacıyla çalışmaları yapıyoruz. Hükümetimiz ya da devletimiz kamu binalarının korunması konusunda bir tedbir alacaksa, şüphesiz parlamento bunun içinde olacaktır. Ama yok herkes kendi tedbir alısın deniyorsa, biz neler yapılması gerektiğinin farkındayız ve onları da gereğini yapacağız.”
Kalın’ın sözlerine ilişkin olarak Uslu, “Bize intikal etmiş herhangi bir şey yok. Olursa da iyi olur. Meclis çatısına füze sistemi kuruluyor haberi doğru değil. Vinci görüp de haber yapmak doğru değil. Vinç olmazsa camları bile takamıyorsunuz. Bahçeye de vinç getirdik. Onu görmemiş arkadaşlar. İnsan gücünün ötesinde ağırlığa sahipler ve hacme sahipler. Onu vinç yardımıyla yaparsınız. Çatıdaki cüruf temizleniyor” dedi.
(İHA)