Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, 4 eski bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu kurulmasına ilişkin olarak, “Biz hukuk çerçevesinde işlemleri yapıyoruz. Hukuka vurgu yapıp, hukuku göz ardı etmek olmaz. Meclis soruşturmasının Anayasa Mahkemesi boyutu var” dedi.
TBMM Başkanı Çiçek, ‘Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Kurulmasının desteklenmesi’ açılış toplantısına katıldı. Meclis Tören Salonu’nda düzenlenen açılıştan sonra Çiçek, gazetecilerin sorularını cevapladı. Çiçek, 4 bakanla ilgili olarak Soruşturma Komisyonu’nun kurulamadığı ve itirazların olduğunu hatırlatan bir gazeteciye, Anayasa, İç Tüzük ve yasalar hukuki işlem olarak sürdürmeye çalıştıklarını belirterek, “Meclis soruşturması Anayasa 100. maddesine göre Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yaptığı yargısal işlemdir, bir ceza muhakemesi hukuku işlemidir. Bu işlemleri sürdürürken ceza Muhakemeleri hukuku, geçmiş uygulamalar ve İç tüzük çerçevesinde sürdürmeye çalışıyoruz. Bu noktadan hareketle siyasi partilerimizin Meclis soruşturması açıklaması ile ilgili karar kabul edildi. Siyasi partilerimizden komisyona üye bildirmelerini istedik. 3 partimiz bildirdi, bir partimiz bildirmedi. Geçmişte de ne yapıldı? Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü tenkit yazısını yazdım. Siyasi partilerimizin İç tüzük’ün 109. maddesine göre, hareket etmeleri gerekiyor. Her üye değil, ister Meclis içinde ister Meclis dışında konu ile ilgili açıklamalarının olmaması lazım. Baştan soruşturulmak istenen kişilerin suçlu olduğunu ilan etmemiş gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Çiçek, isimler belli olmadan olay gündeme gelmesinden itibaren çalışma yaptıkları söyleyerek, 2 MHP milletvekilinin, 9 CHP milletvekilinin Genel Kurul ve dışarıda açıklama yaptığını ifade etti.
Çiçek, şunları kaydetti:
“Biz hukuk çerçevesinde işlemleri yapıyoruz. Hukuka vurgu yapıp, hukuku göz ardı etmek olmaz. Meclis soruşturmasının Anayasa mahkemesi boyutu var. Bizim konuyu soruşturmamız konuyu sonlandırmıyor. Soruşturma Komisyonu yaptığı soruşturma sonucu koyacağı rapor, iddianame yerine geçecek.”
(İHA)