Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Merkez Bankası’nın faiz indirimine ilişkin, “Merkez Bankamızın son aldığı karar olumlu yönde bir karar ama inşallah gelecekte daha iyi görmüş oluruz. Bağımsız bir şekilde Merkez Bankamız kararlarını veriyor. Ancak şunu da ifade etmek isterim, bütün dünyada olduğu gibi bizde de Merkez Bankası kararları tabu kararlar değil, tartışılmaz kararlar değil” dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sheraton Otel’de düzenlenen ‘Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi’ ve ‘Bölgesel Yatırım Ortamı Değerlendirmesi Projesi’ açılış toplantısına katıldı. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Yılmaz, dört eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmemesine ilişkin, “Dün Meclisimiz bir karar verdi. Gizli oylamayla yapılıyor ve grup kararı alınmıyor. Her bir milletvekilinin vermiş olduğu kararla oluşmuş bir irade söz konusu ve o irade de dört bakanın Yüce Divan’a gitmemesi yönünde bir irade. Meclisinizin bu kararının herkes tarafından böyle görülmesi ve saygı duyulması gerekiyor” cevabını verdi.
“Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimi yeterli mi?” sorusuna Bakan Yılmaz, “Bizim genel politikamız belli, AK Parti iktidara geldiği günden bugüne sürekli enflasyonu ve faizleri düşürmeye çalışan bir parti. Türkiye çok önemli bir mesafe aldı ama daha alacağı çok mesafe de var. Bu faiz ve enflasyon konusunda da daha düşük rakamlara gitmeyi temenni ediyoruz. Merkez Bankamızın son aldığı karar olumlu yönde bir karar ama inşallah gelecekte daha iyi görmüş oluruz. Bağımsız bir şekilde Merkez Bankamız kararlarını veriyor. Ancak şunu da ifade etmek isterim, bütün dünyada olduğu gibi bizde de Merkez Bankası kararları tabu kararlar değil, tartışılmaz kararlar değil. Merkez Bankamızın kararları da şüphesiz ki her türlü tartışmaya açık ama sonuçta bu tartışmalar ışığında Merkez Bankamız adımlar atıyor, önümüzdeki dönemlerde de inşallah yeni adımlar atıldığını görürüz” yanıtın verdi.
Bakan Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:
“Geçen yıl beklediğimizden daha düşük bir enflasyon oranı gerçekleşti. Son aylarda petrol fiyatlarının düşmesi bu anlamada önemli bir fırsat oluşturuyor. Türkiye için bu önemli bir avantaj, petrol fiyatlarındaki düşüş enerji bağımlısı bir ülke olarak Türkiye’nin enflasyon görümünü iyileştiren bir hadise bununda faizlere daha iyi yansımasını bekliyoruz.”
(İHA)