Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Erhan Usta, Kuzey Irak’ta kurulmak istenen Kürdistan’a müsaade etmeyeceklerini söyleyerek, “Kuzey Irak için çıkacak tezkereye destek vereceğiz” dedi.

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Atakum Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Sinecek’in davetlisi olarak ‘Ahiler Haftası’ programına katıldı. MHP’li Usta, esnafların derdini dinlerken, gündeme dair de önemli açıklamalarda bulundu.

“KUZEY IRAK İÇİN ÇIKACAK TEZKEREYE DESTEK VERECEĞİZ”

Kuzey Irak’taki referandum konusuyla ilgili açıklamalarda bulunan Milletvekili Erhan Usta, “Bizim bu konudaki tavrımız en başından beri net. Konu, Barzani’nin o bölgede referandum yapmak istemesi. Özgürlüğünü ve özerkliğini ilan edecek. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak Irak’ın toprak bütünlüğü konusundaki hassasiyetimizi ifade ettik. Bu referandum konusu gündeme geldiğinde liderimiz Devlet Bahçeli, ‘Bu bir savaş sebebidir’ diyerek en sert tepkiyi koymuştu. O gün Türkiye bunu çok fazla anlayamadı. Hükümet de bunu anlamakta zorlandı. Bugün geldiğimiz noktada hükümetin de olması gereken yerde olduğunu görüyoruz. Bu anlamda bir ‘tezkere’ önümüze gelecek. Cumartesi günü Meclis olağanüstü toplanacak. Meclise gelen tezkereye de en başından söylediğimiz gibi destek vereceğiz. Dosta ve düşmana kararlılığımızı göstermek açısından tezkere, sınır tatbikatları ve MGK’dan çıkacak net kararların önemli olduğunu görüyoruz. Bütün uluslararası camia Türkiye’nin tavrını görmek zorundadır” diye konuştu.

“SÖMÜRGE BİR KÜRDİSTAN KURULMASINA MÜSAADE ETMEMEMİZ LAZIM”

Ankara Anlaşması ile birlikte o bölgede söz söyleme yetkilerinin olduğunun altını çizen Erhan Usta, “Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün bizim açımızdan önemi ortada. Irak’ta yapılacak referandumun nedeni nihai bir ‘Kürdistan’ kurmaktır. Bu sadece Kuzey Irak’la ilgili olan bir Kürdistan değil. Yarın Kuzey Suriye ve daha sonrasında Türkiye ve İran’ı kapsayacak şekilde bir hedefi var olayların. Bunu başından beri kesmek Türkiye açısından önemlidir. Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız var. Haziran 1926’da yapılan ‘Ankara Anlaşması’ndan doğan haklarımız var. Musul ve Kerkük ‘Misak-i Milli’ sınırları içerisindedir. Burayla ilgili herhangi bir problem olduğunda Türkiye’nin müdahil olma hakkı var. MHP olarak, hükümetin bu konuda kararlı olması gerektiğini ve bu işin sonunun nereye gidecekse oraya kadar giderek müdahale etmemiz gerektiğini ifade ediyoruz. Burada göstereceğimiz en küçük esneme Türkiye’ye çok pahalıya mal olacaktır. MHP bütün kritik anlarda önemli müdahaleler yapmıştır. Bu kararlılığı gördüklerinde de caydırıcı olacağını düşünüyorum. Sadece Musul ve Kerkük değil, biz orada hiçbir şekilde sömürge bir Kürdistan kurulmasına müsaade etmememiz lazım. Türkmen bölgelerinin de Kürdistan içerisinde yer alması hiçbir şekilde kabul edilemez. Türkiye bütün gücünü kullanarak buraya müdahale etmek zorundadır” şeklinde konuştu.

“FINDIĞI HAM OLARAK BİLE İHRAÇ EDEMEZ HALE GELDİK”

Son zamanlardaki fındık tartışması hakkında da konuşan MHP’li Usta, şunları söyledi:

“Fındık stratejik bir üründür. Türkiye, fındığı natürel olarak bile satamayan bir ülke konumuna geldi. Burada hükümeti şiddetle eleştiriyorum. Geçmişte hiç olmazsa ihracatını düzgün yapabiliyorduk. Fiyatlarına belirli ölçüde bir katkımız oluyordu. Şu anda ham madde olaraktan dahi düzgün bir fiyattan fındığın satışını beceremeyen bir Türkiye devleti var. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Çiftçi mağdur ediliyor. Fındığı işleyecek tesisleri Karadeniz’e kurmamız lazım. Karadeniz’de ciddi istihdam sorunu var. Karadeniz’in çayla fındıktan başka gelir kaynağı yok. Burada tesisler kurulmuş olsa, fındığı 8-10 liradan satmak yerine çok daha katma değerle satabiliriz. Almanya’dan bana çikolata geldi. Bizim fındık çikolatanın içerisinde bütün bütün duruyor. 10 liradan bizden gidiyor belki de 10 katı fiyatla bize geri geliyor. Bunları biz burada üretebiliriz. Bunların da yolunu araştırmak lazım. TMO 2B arazilerinin fındığını da almıyor. Bununla ilgili de ciddi bir sorun var. O konuda tapudaki işlemlerin gecikmemesi ve vatandaşın mağdur olmaması lazım. 2B arazisini almak için müracaatı olan fındık üreticisinin fındığını almak için TMO’nun ivedi bir çalışma yapması lazım.”

Metin Sinecek, konuşmanın ardından Erhan Usta’ya kaftan figürlü bir tablo hediye etti.

(Erdi Demür/İHA)