CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP’ye “Her şeye hayır diyecekseniz seçimlere niye giriyorsunuz?” diye sordu.
Kılıçdaroğlu, 1 Kasım’da yapılacak seçimin ilk mitingini Mersin’de yaptı. Partisinin Tevfik Sırrı Gür Stadı yanında düzenlediği mitingde Mersinlilere seslenen Kılıçdaroğlu, AK Parti’ye yüklenerek, CHP’nin 7 Haziran’da iktidar olması durumunda ilk 100 günde yapmaya söz verdiği vaatlerini aktararak, Mersinlilerden oy istedi. Konuşmasında koalisyon sürecine değinen Kılıçdaroğlu, 7 Haziran seçimlerinde vatandaşın ‘bir araya gelin’ dediğini kaydederek, koalisyon görüşmelerine katılmayan MHP’yi eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Dedik ki koalisyonsa evet. Biz bir sonraki seçimleri değil, biz önce Türkiye’yi düşünürüz. Ülkemizi düşünürüz. Ülkemizin refah içinde olmasını isteriz. Bunu söyledik. Kapımızı çaldılar, ‘koalisyon kuralım’, hay hay dedik. Madem millet görev verdi, biz görevi bütün samimiyetimizle yerine getireceğiz dedik. Ama yapmadılar. Birisi dedi ki, ‘Her şeye hayır’. Şununla kuralım ‘hayır’, bunu yapalım ‘hayır’. Onlara şunu söyledim; ‘Eğer siz her şeye hayır diyecekseniz seçimlere niye giriyorsunuz? Her şeye hayır diyorsunuz. Niye seçimlere giriyorsunuz?” diye konuştu.

“KİMSE DİNLEMİYOR BUNLARI”
Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyelilere değinen Kılıçdaroğlu, Mersin’in işsizlikte 81 il arasında 10. sırada yer aldığını belirterek, “Bir de bunun üstüne Suriyeli kardeşlerimiz geldi. Suriye politikasının yanlış olduğunu söyledim. Bakın en son Rusya da girdi oraya. Bunların bütün planları suya düştü. Kimse dinlemiyor onları. Kendi kendilerine konuşuyorlar” ifadelerini kullandı.
24 Ağustos 2012 tarihinde dönemin başbakanına bir mektup yazdığını aktaran Kılıçdaroğlu, “Suriye politikası yanlıştır, bu politika Türkiye’yi açmaza sokar demiştim. Hayır, bizim politikamız doğrudur. 2 milyon 235 bin Suriyeli şu anda Türkiye’de. Kayıtlı. Kayıtsız olanı da bilmiyoruz. Oysa Mersin bir sanayi, tarım, turizm kenti. Burada işsizliğin olmaması lazım ama işsizlik var. Nedeni 13 yıldır bu ülkeyi yönetenler, 13 yıldır kendi çocuklarını, kendi yandaşlarını düşünenler. Mersin bir sanayi, tarım, turizm kenti. Turizm yatırımları yapılacaktı. Yapıldı mı, niye yapılmıyor? Havaalanı yapılacaktı, 2012’de törenlerle temelini attılar, 2015’te bitireceklerdi. Bitti mi? Zaten müteahhit de kaçmış. Zaten bu iktidar bereketsiz bir iktidardır. Biz halkın cebini dolduracağız. Biz halkın çıkarını düşüneceğiz. Hayatın her alanına barışı, alın terini getireceğiz ve gözyaşına bu topraklarda son vereceğiz, sözümüz sözdür” şeklinde konuştu.
Son seçim bildirgesini gençlere adadığını anımsatan Kılıçdaroğlu, gençlerin sorunlarını bildiğini ve çözeceğini söyledi. Gençlerden okuyup başarılı olmalarını isteyen Kılıçdaroğlu, “Emin olun, güçlenin gelin önce koltuğu ben size vereceğim. Bütün gençlerin oyunu istiyorum. Bütün gençlere ‘haydi sandığa’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

“HANGİ İFTİRAYI ATTILARSA BAŞLARINA GELDİ”
Son seçim bildirgesinde yeni vaatleri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“Daha önce dedik ki çiftçiye mazotu 1,5 liradan vereceğiz. Dolar yükseldi, hesabını yaptık, 1 lira 80 kuruşa vereceğiz. Biz hesabı yaparak verdik o fiyatı. Havuz medyası diyor ki, ‘Kılıçdaroğlu çiftçinin mazotuna zam yaptı’. Ne söylerlerse söylesinler, şundan herkesin emin olmasını isterim, sizden toplanan her kuruş verginin hesabını sormak bizim namus borcumuzdur. ‘CHP’ye oy verirseniz dolar yükselir, faiz yükselir’ dediler. Dolar da faiz de bunların zamanında yükseldi. Bize hangi iftirayı attılarsa başlarına geldi. Bizi dinleselerdi işsizlik bu kadar artmaz, dolar yükselmez, Suriyeliler buraya gelmezdi, gençlerimiz işsiz kalmazdı. O zaman kararımızı vereceğiz, sandığa gideceğiz, güzel bir Türkiye için, işsize iş için, yoksulluğu sıfırlamak için, CHP için gururumuzla onurumuzla gönül rahatlığıyla oyumuzu vereceğiz.”
CHP’nin 7 Haziran’da iktidara gelmesi durumunda ilk 100 gün için verdikleri sözleri de anımsatan Kılıçdaroğlu, “7 Haziran sonrası CHP iktidarda olsaydı geçen Kurban Bayramı’nda emekliler ilk ikramiyelerini almış olacaklardı. Eğer CHP iktidarda olsaydı asgari ücret net bin 500 lira olacaktı, mazot 1 lira 80 kuruş olacaktı. Kredi kartları borçlarının yüzde 80’i silinecekti. Eğer biz iktidarda olsaydık bölgesinin en istikrarlı ülkesi Türkiye olacaktı. Kan, gözyaşı olmayacaktı. O nedenle bizim iktidarımız sadece Türkiye için değil, sadece Ortadoğu için değil bütün dünya için önem taşıyor. Daha geçen gün Brüksel’e gittim, Strazburg’a gittim, görüşmeler yaptım. Sizin taşıdığınız bütün kaygıları onlar da taşıyorlar. Bize soruyorlar; ‘Ne olacak Türkiye’nin hali?’ Onlara dedik ki, hiç merak etmeyin, Mustafa Kemal’in partisi var. İnsanları ayırmayan, bölmeyen bir parti var. Hangi yaşam tarzını benimsemiş olursa olsun ayrım yapmayan bir parti var, insanı ayırmayan bir parti var etnik kimlik, inanç yaşam tarzı bağlamında insanları bölmeyen bir parti var. O da CHP’dir. 1 Kasım’da hep beraber seçime gideceğiz. Türkiye’nin geleceği için gideceğiz. CHP’yi iktidar yapmak için vatandaş olarak sandığa gidip görevimizi yapacağız. Sandığa giderken komşunuzu, akrabanızı yanına alın. Gün bugündür, gün Türkiye’nin geleceğidir. Kumar oynamaya bizim lüksümüz yok. Ülkemizin geleceğini düşünerek karar vermek zorundayız. Eğer bunu yaparsak yeni bir kapıyı, uygar bir kapıyı açmış olacağız. Oylarınızı bekliyorum” dedi.
CHP iktidarında taşeron işçilerin tamamının kadrolu olacağını da söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bizim için öncelik insandadır. Hep beraber barış içinde yaşayacağız. Hepimizin karnı doyacak, anneler çocuklarını okula gülerek gönderecekler. Perişan bir eğitim sistemimiz var. Bunu düzelteceğiz Eğitim sistemini çok güzel bir hale getireceğiz. Öğretmenleri toplumun lideri haline getireceğiz" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından CHP’nin 11 milletvekili adayı tek tek platforma çağrılarak tanıtıldı. Kılıçdaroğlu, birinci sıradan itibaren platforma çıkan 11 milletvekili adayını tek tek ellerini sıkarak karşıladı. Adaylarla el ele tutuşarak Mersinlileri selamlayan Kılıçdaroğlu, partisinin Gençlik Kolları üyesi gençlerle de özçekim yaptı. Kılıçdaroğlu, barış güvercinleri uçurarak mitingi tamamladı.
(İHA)