Başbakan Ahmet Davutoğlu, özellikle öğretmenler, madenciler ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasından etkilenecek olan vatandaşların müjde beklediğini belirterek, "İktidar ve muhalefet olarak bu yasaları bir an önce geçirelim" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda güven oylamasının ardından kabul edilen 62. Hükümet Programı dolayısıyla AK Parti Genel Merkezi’nde teşekkür yemeği verdi. Davutoğlu yaptığı konuşmada, "Eğer kendi içimizde bu sınavı vererek yürürsek dıştan gelecek hiçbir etki bizi sarsamaz, aksine bizi birbirimize kenetler. Parçalanma bekledikleri anda milyonlarca vatandaşımız büyük kitleler halinde Gezi provokasyonlarından sonra meydanları doldurdular. İçeride mücadele çıkar, ihtilaf çıkar dedikleri yerlerde 30 Mart seçimleri öncesinde Türk siyasi hayatının en büyük mitinglerinde AK Parti kadroları omuz omuza verdiler. İhtilaf çıkar Cumhurbaşkanlığı seçiminde ne olacak dedikleri yerde Cumhurbaşkanlığı seçimi tarihte, Türk siyaset tarihinde alınacak en yüksek oyla ilk turda, ki bu da inşallah bir gelenek olur. Güzel bir başlangıç olur. Son 15 gün içinde eminim 10-20-50 sene sonra Türk siyasi hayatını yazanlar belki de en kritik dönemi 15 gün içinde yaşananlar olarak niteleyecekler. Çünkü çok büyük başarılara imza atmış kadronun ortak akıl, vicdan ve ahlakının tarih sahnesine çıktığı bir 15 gün yaşadık" şeklinde konuştu.

"15 GÜN İÇİNDE TAMAMLANMASINI SÖYLEDİM"
"Böyle bir tablodan sonra 1. Olağanüstü Kongre öncesi ve sonrasında ciddi tartışmalar yapacağımızı söyleyenlere en güçlü cevabı verdik" diyen Davutoğlu, "İstişareler kendi kültürümüz içinde seyretti. İstişare, bütün ilgili aktörlerin fikirlerinin beyan edildiği ortamın sağlanmasıyla söz konusu olur. Bu hem MYK’da hem il başkanlarımız, hem milletvekillerimizle yapılan toplantılarda gerçekleştirildi. İstişare süreçlerinin neticesinde bütün istişareye katılan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Tarihin bu anın çetrefilli döneminde hiçbir omuz böyle bir sorumluluk karşısında yeterince güçlü değildir. Yeter ki o omuzu sağından ve solundan destekleyen başka omuzlar olmamış olsun. Eğer başka omuzlar varsa, bu omuzlar bir saf halinde araya hiçbir fitneyi sokmayacak şekilde yan yana gelmişse işte o zaman her omuz o yükü kaldıracak gücü kendinde bulur. Siyasi tavır olarak bu saflarda gerek milletvekilleri, belediye başkanları, il başkanları arasında omuzlarımız yan yana geldiğinde o omuzun arasına girecek nefsi fitne olmaz" ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, "Bunun işaretine sadece kongre değil, görev bana burada tebliğ edildiğinde, ondan sonra Sayın Cumhurbaşkanımızla yaptığımız görüşmede bütün bu yeniden yapılanma sürecinin en kısa sürede, 15 günü geçmeyecek şekilde tamamlanması gerektiğini söyledim. Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin 62. Hükümetin güven oyunu almış olmakla Meclis’teki görevimizi tamamlamış olmadık ama aynı zamanda hem Bakanlar Kurulu’nda, hem Meclis grubunda, hem MYK ve MKYK’daki yapılanmamızı tamamlamış olduk. Artık şu andan itibaren herhangi yeni bir seçim ve süreç gerektiren durum yok. Tabii parti içinde, genel başkan yardımcılarımız altındaki yapılarda, Meclis içinde görevlendirmeler olur. Hedefim benim şuydu; Bakanlar Kurulu’na teşekkür etmek, olabilecek değişiklikler konusunda arkadaşlarımızın rızasını almak, her bir arkadaşımızın gönüllerini almaya çalıştım. O olur olmazda, aynı gün içinde hükümet programını yazmaya başladılar. O hükümet programı birçok çevreden kapsamlı bir çalışma olarak, bir hafta içinde 4-5 gün içinde onu tamamladık. Emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyorum. Birçok unsurlarıyla neden 4-5 gün içinde gerçekleştirdik, çünkü elimizde bir müktesebat var. Bu müktesebat üzerinde ’Yeni Türkiye’yi inşa edeceğiz" diye konuştu.
Hemen aynı gün MKYK içindeki istişarelere bağlı bazı değişikliklerin olduğunu ve bunun da tamamlandığını belirten Davutoğlu, "İlk Bakanlar Kurulu, grup toplantımızı yaptık, hükümet programını tamamladık. Yasal zorunluluklar olmasaydı bütün bu süreç bitmiş olacaktı. Kongremizden 5 gün sonra aslında bütün yapılanmamızı tamamlamıştık. Hükümetimiz güven oyu alarak bu süreci tamamlamış olduk. Bu sürece katkıda bulunan, yeniden yapılanma sürecinin en sıhhatli şekilde katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum. Gerçekten bu Türk siyasi hayatına geçecek başarıdır" dedi.

CHP KURULTAYI
Davutoğlu, "CHP Kurultayı’nın da kendilerine ve Türk siyasi hayatına hayırlı olmasını diliyorum. Ancak kurultaylar arasında yapılacak kıyaslamalar, arada bu da siyasetimizin gelişmesi bağlamında yapılacak kıyaslamalarda farklı siyasi kültürlerin ulaştığı sonuçlar bağlamında birtakım ipuçları verecektir. Eminim, ümit ediyorum ki herkes bunu değerlendirir. En önemlisi de vatandaş ve seçmenlerimiz değerlendirir. AK Parti kadrolarının bir emanete nasıl sahip çıktıklarını, tarihten gelen emanet üzerinde nasıl titizlikle durduklarını, imzaların arkasında nasıl sağlam durduklarını, bin 258 imzayla aday gösterilmiştim, bugün bazıları gecikmiş olduğu için o imzaların üzerinde bin 382 oyla bana bu görev tebliğ edildi. Bu güvenin ve kongremiz içinde delegelerimiz arasındaki ortak aklın nasıl işlediğini gösteren tablodur. Hepsine teşekkür ediyorum. Bu süreç hem partimizin Türk siyasetinin olgunlaşmasına katkıda bulunmuştur" diye konuştu.
"Meclis grubumuza hassaten teşekkür ediyorum" diyen Davutoğlu, "Sadece bu süreç dolayısıyla değil, bu yaz hemen hemen hiç tatil yapmamış olmaları dolayısıyla. Fedakarane bir tutumla ailelerinizden, eşlerinizden, hatta yeni evlenmiş arkadaşlar da evlilik sonrası küçük kısa tatillerinden fedakarlık ettiler. Bu örneğimle kimi kastettiğimi el işaretleri göstermeye başladı. Bu fedakar tavır aslında Meclis grubumuzun kendi şahsi tatillerini büyük uğruna nasıl terkedeceğini bir kez daha gösterdi. Hiçbirimiz tatil yapmadık hem grubumuz, hem parti, genel merkezde görevli arkadaşlarımız, hükümet olarak bizler. Ama elhamdülillah öylesine bir bereketle bitti ki, bugün artık geldiğimiz noktada bütün bu çileyi, bizimle bu çileyi çeken ailelerimize, çocuklarımıza da güzel bir hediye verdik. Başlarını öne eğdirmedik. Eve gittiğimizde hanımlarımız, eşlerimiz, çocuklarımız, akrabalarımız niçin daha 3 gün önce beraber olduğunuz kardeşinizle ilgili şöyle bir ihtilaf yaşadınız, hiç kimse dönüp de ’Size bu yakıştı mı, niçin ihtilafa düştünüz, neden bu kritik dönemde bu emanete sahip çıkarken şahsi ve nefsi bir hesap içine girdiniz’ diye gözümüzün içine bakmadılar. Aksine her bir vatandaşımız gözleriyle emin olun her birimize teşekkür etti, ben de bana iletilen bu teşekkürleri size arzediyorum" ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, "Siz hiçbir fire olmadan, yeni seçilmiş bir Genel Başkanın, yeni bir Başbakanın Bakanlar Kurulu’yla hazırladığı hükümet programına destek verdiniz. Yolumuz hep böyle yürüyecek inşallah, eğer farklı kanaatler olursa hep konuşacağız. Ola ki özeleştiri yapmak gerekirse biraraya gelip özeleştiri de yapacağız. Bu istişareler bittiğinde dışarıya çıktığımızda herkes bilecek ki AK Parti grubuyla, Genel Merkeziyle Türkiye’nin her satına yayılmış her bir neferiyle tek beden olarak hareket eder. Aramızda özeleştiri yaparız, kendi içimizde demokrasimizi güçlendirir, değişik farklı aramızdaki bazen 3 nesil olabilecek ilişkiler zamanla gelişecek. Bu tecrübe aktarılırken, hem derin sosyal ahlakımıza dayanarak bunu aktarırız. Yola, yolun önündeki mayınlı tarlalara değil de yolun sonundaki menzile, hedefe kilitleniriz. Bu konudaki gerçekten asil tutumunuz dolayısıyla tekrar teşekkür ediyorum" dedi.
"Tatil yapmadınız, büyük fedakarlıklar yaptınız" diyen Davutoğlu, "Buna rağmen bizden size rahat yok, zannetmeyin ki bütün bu girizgahtan sonra tatilini hakettiniz diyeceğiz. Bu kadar girizgah aynı zamanda size olan güvenimizi yansıtan çağrıyı getirecek. Grup başkanvekillerimiz gerekli tedbirleri aldılar, Pazartesi günü olağanüstü yasama dönemi, Torba Yasa’nın tamamlanması için Meclis’imizi tekrar toplantıya çağırdılar. Naci Bey yeni Grup Başkanvekilimiz olarak dinamik şekilde devreye girdi ve işimizi kolaylaştırdı. Burada, bütün bu dinlenmeyi 1 Ekim’e kadar olan süreyi haketmiş olmakla birlikte toplumun beklentilerinin olduğu yasalar ve unsurlar var. Atama bekleyen öğretmenler, madencilerimiz, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması gibi konular var. Ben, Tweet’te bununla ilgili yoğun bir talep baskısı altına girdim. Söz verdik, madem ki söz verdik biz sözü yerine getiririz. O bakımdan sizlerin inşallah bütün tedbirleri yine herhangi bir sıkıntı olmaması için grup başkanvekili arkadaşlarımız alıyorlar. Pazartesi günü en kısa sürede tamamlanmak üzere saat 14.00’te Meclis’te bulunacağız. Meclis Genel Kurulu’nu toplantı yeter sayısı için hiçbir zaman terketmeyeceğiz. En kısa süre içinde gönül ister ki bu yasaları çıkaralım, ondan sonra gönül huzuruyla 1 Ekim’e kadar ailelerimize, düşündüğümüz tatilleri gerçekleştirmek üzere alana çıkalım" şeklinde konuştu.
Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Muhalefet partilerine de bir çağrıda bulunmak istiyorum. Nihayet bu konular, sosyal talebi halkımızın beklentilerini karşılayan yasalar. Özellikle bu üç toplum kesimi bizden güzel bir müjde bekliyor yeni yasama dönemi öncesinde. Öğretmenlerimiz, madencilerimiz ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasından etkilenecek olan vatandaşlarımız. Bize destek versinler, Meclis’i engellemek yerine bu vatandaşlarımızın güzel ve mutlu bir haberi almalarını en erken almalarını temin edecek şekilde omuz omuza verelim. İktidar ve muhalefet olarak bu yasaları bir an önce geçirelim. Hiç kimse bu yasalarla ilgili olumsuz tutum içinde değil. Umut ederiz ki bu muhalefet partileri çağrılarımıza kulak verirler ve en kısa zamanda bu yasaları geçiririz."
(İHA)