AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Halkın Demokratik Partisi’ne tepki göstererek, “Çözüm sürecini desteklediğinizi söyleyeceksiniz ama anne ve babaların gözyaşlarına duyarsız kalacaksınız. Bu kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.
AK Parti Diyarbakır Milletvekili İçten, çocukları PKK tarafından kaçırılan ve bir süredir Ankara’da seslerini duyurmaya çalışan ailelerle yemekte bir araya geldi. İçten, ailelerle birlikte yenilen yemeğin ardından yaptığı açıklamada, ailelerin PKK’ya karşı sivil bir direniş gerçekleştirildiğini vurgulayarak çocukları dağa çıkan, dağa kaçırılan ailelerle birlikte olduğunu kaydetti.
İçten, “Sivil toplum kuruluşları annelerimize sahip çıktılar. Böşkün ailesinin sivil başlatmış olduğu eylem, 4 ay süreç içinde yüzün üzerinde ailenin Diyarbakır meydanında toplanmasıyla çoğaldı ve bu eylem devam etti. Sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, siyasiler bu işi sahiplendi. ‘Çözüm sürecindeyiz’ dedik ve ‘çözüm sürecinde çocuklarımızın elinde kalem, kitap olması gerekiyor’ dedik. ‘Bu çocukların eğitiminin devam etmesi gerekiyor’ dedik” ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak’ın annelerin direnişini cevap vermediğini belirten İçten, “Bu süreçte defalarca gerek kendileri gerek sivil toplum kuruluşları HDP ile görüşmek istediler, Selahattin Demirtaş ile görüşmek istediler, HDP yöneticileri ile görüşmek istediler, HDP milletvekilleri ile görüşmek istediler. Ama herkes gözlerini ve kulaklarını anne ve babaların gözyaşlarına kapattılar” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Başbakan Davutoğlu’nun anne ve babaların dinlediklerini kaydeden İçten, “Çocuklar, Diyarbakır’da, Güneydoğu, Bingöl’de, Muş’ta, Van’da Belediye Kültür Merkezleri’ne gittiler. Belediye’nin ve sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği pikniğe gittiler. Bazıları çocuksu aklıyla, heyecan duyarak, adrenalin, macera olarak görerek, dağa çıktılar ya da zorla çıkarıldılar” diye konuştu.

HDP’YE SESLENDİ
HDP’ye seslenen İçten, şunları dedi:
“Çözüm sürecini desteklediğinizi söyleyeceksiniz ama anne ve babaların gözyaşlarına ve bu taleplerine karşı duyarsız kalacaksınız. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Dolayısıyla biz nasıl çözüm sürecinde duyarlı davranıp, bu anlamda yüreğimizi, elimizi taşın altına anne ve babalarla birlikte koyuyorsak, HDP’nin içinde siyaset yapanların, HDP’nin içinde çözüm sürecine destek verenlerin, bu toplum katmanların sahiplendiği bu serzenişe, talebe sessiz kalmamaları gerekiyordu.”
İçten, çözüm sürecinde 12 çocuğun serbest bırakıldığını ifade ederek, “Burada 18 aile var. Başından beri 18 ailemiz bir duruş sergiliyor. Başından beri kesintisiz olarak, bu eylemde yer alan 18 ailenin hiçbir çocuğu serbest bırakılmadı” ifadelerini kullandı.
(İHA)