CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, "Biz iktidar olduğumuzda bu dosyalar gene açılacak. Yüce Meclis bu dosyaları bir daha gündeme getirecek" dedi.
Oran, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, "Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanunda Değişiklik Teklifi"ni Meclis Başkanlığı’na sunduğunu açıkladı. Toplantıda söz konusu kanun teklifinin içeriğine ilişkin bilgi veren Oran, "Sadece 3 maddeden oluşuyor ama çok büyük bir yaraya merhem olsun diye verilmiştir. 1990’lı yıllarda 4 bine yakın köy boşaltıldı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşayan 2 milyona yakın vatandaşımız göç etmek zorunda kaldı" dedi.
Oran, köye dönüş kapsamında bugüne kadar hükümetlerin çeşitli yasal girişimlerde bulunduklarını ancak istenilen noktaya halen gelinemediğini, vatandaşların mağdur edildiğini savundu. AK Parti iktidarının son 3 yıldır giderek artan bir tempoyla çözüm süreci yürüttüğünü vurgulayan Oran, şunları kaydetti:
"Ama bildiğimiz bir şey var, bölge insanları halen mağdur, halen işsiz, halen yoksul, tarlasını, bağını bahçesini ekip dikemiyor, halen çocuklarını okutamıyor. Hükümet 2004 yılında 5233 sayılı bir yasa çıkardı ve illerde kurulacak zarar tespit komisyonları aracılığıyla köyü boşaltılanların zararların karşılanacağını söyledi. Ama bu yasada bugüne kadar 6 kez değişiklik yapılmasına rağmen yaşanan sorunlar bir türlü aşılamadı."

“BİZ İKTİDAR OLDUĞUMUZDA BU DOSYALAR GENE AÇILACAK”
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Oran, dört eski bakanla ilgili Yüce Divan oylamasında verilen fireler konusunda değerlendirme yaptı. 17-25 Aralık’a ilişkin dört eski bakanın yolsuzluklarla ilgili Genel Kurul oylamasına bakıldığında sonuçların ortada olduğunu söyleyen Oran, şöyle devam etti:
"Bunu görmezden, duymazdan gelen AKP’li milletvekillerini tarih yargılayacak. Onlar tarih ve TBMM nezdinde hırsızlık ve yolsuzlukları aklama suçuna ortak olmuş oldular. İktidar partisindeki çürümüşlük artık sürdürülemez ve önlenmez bir biçimde. AKP bardaktaki bir suya benziyor. O yüzden bu bardak çatlaksa buna ne kadar su koyarsanız koyun o bardak çatlaktır, buna suyu dolduramazsınız. Yasaklar her gün karşımıza çıkarken, yoksulluk ayyuka çıkmışken, Türkiye yasaklar ülkesi haline gelmişken, yolsuzluk konusu gündemdeyken AKP bu koltukta oturamaz. Yüce Meclis bu sürdürülemez durumu ortaya koymuştur, güvenoyu vermemiştir, iktidar salt çoğunluğu sağlayamamıştır. Biz iktidar olduğumuzda bu dosyalar gene açılacak. Yüce Meclis bu dosyaları bir daha gündeme getirecek. Bu dosyalarla ilgili Avrupa Konseyi’nde de Avrupa Parlamentosu’nda da Lahey Adalet Divanı’nda bu süreç takip edilecek. Yetim hakkı, kul hakkı yiyenlerin bu dünyada hesabı sorulacak."
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in Meclis’teki Yüce Divan oylamasında firelere ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine ise Oran, "AKP aslında paramparça, Erdoğan bunu görüyor ve biliyor. Bu durumu görüyor ve öngörüyordu esasında korktuğu başına geldi. Sonuçta AKP’deki çatlak, paramparça durum ortada, AKP milletvekilleri TBMM’deki performanslarıyla bunu ispatlamış oldular. Sayın Mehmet Ali Şahin gibi diğer AKP’li vekiller gibi bunu çok izleyeceğiz. Önümüzdeki bir
(İHA)