Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin askeri operasyonlarında ağırlıklı olarak kendi sistem ve mühimmatlarını kullandığını belirterek, "Bu konudaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayii Araştırma Geliştirme Ensstitüsü (SAGE), savunma sanayii alanında geliştirdiği önemli projeleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet etmeye devam ediyor. TÜBİTAK SAGE, uçaktan atılan bombalara güdüm ve uzun menzil yeteneği kazandıran Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) yer testleri aşamasını başarıyla tamamladı.
Mevcut güdümsüz bin Ib’lik MK-83 ve 500 Ib’lik MK-82 genel maksat bombalarını havadan karaya uzun menzilli akıllı mühimmatlara çeviren kanatlı bir güdüm kiti, bombalara, her türlü hava koşulunda, 100 kilometrenin üzerinde bir mesafeden atıldığında hassas vuruş yeteneği kazandırıyor. Bu da uçakların tehlikeli bölgelere yaklaşmadan, güvenli bir şekilde görevlerini tamamlamalarını sağlıyor.
TÜBİTAK SAGE’nin ’Arayıcı Başlık Geliştirme Test Merkezi’nin açılışını yapan Bakan Özlü, test merkezini gezerek bilgi aldı.
Arayıcı Başlık Geliştirme Test Merkezi’ni gezen Bakan Özlü ise daha sonra basın mensuplarının sorularına cevap verdi.

"3 projemizde ortaya çıkan ürünler şu anda silahlı kuvvetlerde aktif bir şekilde kullanılıyor"
Bakan Özlü, "Türkiye son 14-15 yıldır savunma teknolojilerinde ciddi bir mesafe aldı. Savunma sanayiimizi değiştirme yönünde ciddi mesafeler aldık. Bu konuda teknoloji üretim, tasarım konularında mesafeler aldık. SAGE’de çok önemli projeler yürütüyoruz, bunlardan 3 projemizde ortaya çıkan ürünler şu anda silahlı kuvvetlerde aktif bir şekilde kullanılıyor. Son dönemde Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgenin güvenlik şartları, yurt dışında yürüttüğümüz operasyonlar var, bu operasyonlar da çok şükür ağırlıklı olarak kendi sistemlerimizi, kendi mühimmatlarımızı kullanıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz, TÜBİTAK SAGE, TÜBİTAK’ın diğer enstitüleri teknoloji üretme noktasında, savunma teknolojilerinde Türkiye’yi üstün kılma noktasında önemli bir görev icra ediyorlar. Buradaki çalışmalar bunun bir nevi ispatı. İnşallah gelecek dönemde de daha uzun menzilli, daha yüksek kabiliyetleri sistemleri geliştireceğiz" diye konuştu.

"TÜBİTAK’TA FETÖ İLE İLGİLİ SORUŞTURMALARIN BİR KISMINI TAMAMLADIK"
TÜBİTAK’taki FETÖ soruşturması ile ilgili son durumu soran bir gazeteciye Bakan Özlü, "Devletin bütün kurumlarında paralel yapıya mensup kişilerin devletten ayıklanması noktasındaki çalışmalar devam ediyor. TÜBİTAK’ta da çalışmalar devam ediyor. Bir kısmını tamamladık" diye cevap verdi.
Özlü, TÜBİTAK’taki radikal değişikliklerle ilgili sorulan soruya ise, "TÜBİTAK özelinde ama Türkiye’de genel olarak devlet teşkilatımızda teknoloji üretme ve tasarımlar geliştirme yeteneklerimizin arttırılması için bir çalışma yapıyoruz bu hem bakanlığımızda bir yapılanmayı öngörüyor hem de TÜBİTAK’ta bir düzenleme öngörüyor. Belli bir mesafe aldık, inşallah önümüzdeki ay bunu sonuçlandıracağız" cevabını verdi.
Bir gazetecinin, "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı kapatıldı. O binaya ilişkin olarak daha önce de çok şey söylendi. O binanın çok sorunlu bir bina olduğunu da biliyoruz, o bina ne olacak?" sorusu üzerine Bakan Özlü, "O binayı kullanmayacağız" dedi.

"YERLİ OTOMOBİLDE TİCARİ İŞ MODELİ"
Yerli otomobil ile ilgili son duruma da değinen Bakan Özlü, "Yerli otomobilde bundan sonraki süreç için ağırlıklı olarak ticari bir iş modeli üzerinde çalışıyoruz. Onu da muhtemelen Ekim ayında sonuçlandıracağız" açıklamasını yaptı.
Optik Tasarım Birimi Amiri Bülent Özkan ise TÜBİTAK SAGE’nin Beş Eksenli Benzetimci Altyapısını ve buradaki simülasyon ile ilgili şu bilgileri aktardı:
"Bu cihaz akıllı mühimmatların özellikle de füzelerin algılayıcı başlık denilen burnundaki asıl görme ve algılama ünitesinin gerçeğe en yakın testlerinin yapıldığı bir benzetimci. Burada büyük eksenle hedefin açısal hareketinin benzemini yaparken arayıcı başlık bu hedefin üzerinde gerçekleşen hareketleri takip ediyor. Gelişmiş bir sistem. Gerçek bir uçakla veya hava platformuyla yapılabileceğiniz 6 bin tane testin maliyetini tek seferde yapabiliyorsunuz. Özellikle savunma sanayiinde sıkça kullanılan bir benzetimci. Burada geliştirilen arayıcı başlıkların testi yapıldıktan sonra sahada nasıl olacağı ile ilgili ciddi bir fikir elde ediliyor. Akabinde de geliştirilen sistem mühimmata bağlanıp gerçek hava platformundan atılarak buradaki çalışmalar doğrulanmış oluyor. 6 bin farklı senaryoyu burada bir defada aşağı yukarı aynı maliyetle test etmiş oluyoruz. Bu tip cihazlar hassas olması sebebiyle dünyada sayılı yerlerde yapılıyor. Yani ülke bazında bilinen 3 tane, firma olarak da 5’i geçmiyor. Hassas, tasarım süreçlerinde biz de bulunduk özellikle üzerindeki hidrolik ve elektromekanik bileşenlerin hassasiyeti, maliyetleri biraz süreci uzatıyor ama genel olarak 1-1,5 yıl arasında geniş bir mühendis ekibiyle tasarlanıp geliştirilebiliyor."
(İHA)