ORDU (AA) - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Bu milleti denemeyiniz. Bunlarla denemeyin. Bunlarla test etmeyin. Bu milletin yumruğu çok ağır olur. Osmanlı tokadını yerseniz ayağı kalkamazsınız. Tıpkı 15 Temmuz'da olduğu gibi. İnşallah 15 Temmuz'da ders almışlardır." dedi.

Canikli, Ordu 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nde yaptığı konuşmada,15 Temmuz’dan beri meydanları dolduran, darbeye karşı direnen 79 milyona teşekkür etti.

Milletin pek çok kere destan yazdığını, en son 15 Temmuz gecesi bir kez daha destan yazıldığını dile getiren Canikli, "Dünyanın bütün ülkelerine sesleniyoruz, gerçek demokrasi kahramanı görmek isteyen Türkiye'ye gelecek. Gelsinler bu meydanlardaki kahramanları görsün. Kahraman görmek istiyorlarsa o kahramanlar burada. Bu millet aslında yüzyıllardır kahramanlığın nasıl olduğunu, kahramanlık destanının nasıl yazıldığını sayısız kereler gösterdi." diye konuştu.

Canikli, Çanakkale destanına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halen konuşuluyor, halen yazılıyor. Halen bütün dünyanın 'Nasıl oldu da biz bu Çanakkale'yi geçemedik' diye kendi kendilerine sordukları destan bu milletin yazdığı en büyük destanlardan bir tanesiydi ancak unutmuş olacaklar ki Çanakkale destanını, oradaki kahramanlıkları, bu milletin zamanı ve yeri geldiğinde istiklalini, bağımsızlığını, ülkesinin bütünlüğünü korumak için neler yapabileceğini gösteren Çanakkale destanını unutmuş olacaklar ki 15 Temmuz gecesi bu milleti bir kez daha destan yazmak zorunda bıraktılar. Herkes şunu çok iyi bilsin. Bu milletin gülen yüzüne, vakur duruşuna ve merhametine bakarak 'biz bu toprakları ezer geçeriz, çiğner geçeriz' diyenler varsa 15 Temmuz'da bu millet bir kez daha bunlardan taviz vermeyeceğini, ne pahasına olursa olsun göstermiştir. Hangi araçlarla gelirseniz gelin, hangi yöntemleri uygularsanız uygulayın, ister tankla, ister uçakla, ister helikopterle. Bu milletin iradesi var ya, o milletin kahramanlığı var ya, imanı var ya, hani ne zaman bu iman ortaya çıkar, ne zaman bu milletin gücü ortaya çıkar görülür derseniz işte en yeni, en taze, en canlı örneği 15 Temmuz'dur."

"Buradan bütün dünyaya sesleniyoruz" diyen Canikli, "Özellikle de üst akıla sesleniyoruz. Bu milleti denemeyiniz. Bunlarla denemeyin. Bunlarla test etmeyin. Bu milletin yumruğu çok ağır olur. Osmanlı tokadını yerseniz ayağı kalkamazsınız. Tıpkı 15 Temmuz'da olduğu gibi. İnşallah 15 Temmuz'da ders almışlardır. Bir daha bu milletin istiklalini, istikbalini hedefleyen saldırıları inşallah bu millete karşı bir daha gerçekleşmez. Temenni ediyoruz gerçekleşmez. İnşallah akılları başlarına gelmiştir." ifadesini kullandı.

Canikli, 15 Temmuz'un çok konuşulacağını vurgulayarak, "İnanın ki yüzyıllarca konuşulacak. Başladılar şu anda. Dünyanın pek çok ülkesinde 'Bu iş nasıl oldu, nasıl bunu başardılar, çok iyi planlamıştık, çok iyi düşünmüştük, dünyanın birçok ülkesi destek veriyordu, 40 yıldan beri yetiştirmiştik. Toplumun her tarafından bu hainleri yerleştirmiştik. Nasıl oldu da bu millet bunu def etti. Nasıl oldu da bu millet bununla başa çıktı.' Başladılar bunları söyleyeme. Hatta birçok dünya ülkesinden bu kahramanlarımızı görmek için Türkiye'ye geliyorlar. Bu millet bunu nasıl başardı, onu görmek için, hayranlıklarını sizlere iletmek için ülkemize geliyorlar." dedi.

Allah'ın bu millete bir daha destan yazmak zorunda bırakmaması temennisinde bulunan Canikli, "Gerektiğinde destan yazarız. Hem de sayısız kere yazarız. Neye mal olursa olsun yazarız. Biz çünkü atalarımızdan böyle gördük, böyle devraldık. Bizim tarihimiz böyle. Milletimizin istiklaline, milletimizin geleceğine, bayrağımıza, ezanımıza, eğer birileri saldırı gerçekleştirmeye çalışırsa nereden destek alırlarsa alsınlar, arkalarında kim olursa olsun, isterse yedi düvel olsun, dünyanın tamamı olsun, bu millet can vermeden özgürlüğünü vermez. Çiğnetmez bu toprakları." şeklinde konuştu.

Canikli, topraklarının şehit kanıyla sulandığını anımsatarak, "Bunu laf olsun diye söylemiyoruz. Gerçekten bu topraklar şehit kanıyla sulanmıştır. Şehit kanıyla yoğrulmuştur. Sadece Çanakkale destanını yazmak için bu milletin evlatları 250 bin şehit verdi. Onun için bu milleti sakın denemeyin. Denemeye de kalkmayın. Başaramazsınız. Bunu anlamanız için daha ne yapmamız gerekiyor? Bu milletin size kaç defa daha tokat atması gerekiyor bunu anlamanız için? Biz tokat atarız. Bundan da bıkmayız ama bu milleti rahat bırakın artık." ifadesini kullandı.

- "Bu bir maşa, bir piyon"

"Pensilvanya'daki baş hain esasında bir maşa" ifadesini kullanan Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bir maşa, bir piyon ama hain. Bu topraklar çok hainlik gördü ama bunlar gibisini çok az gördü. Ne ahlak var, ne edep var. Hiçbir şey yok. Öyle bir ihanet ki tarihin yazmadığı ihanetlerden bir tanesi. Bakın düşünün. O kadar hainler ki milletin kendilerine verdiği bu toprakları korusun, bu ülkenin bütünlüğünü korusun, ona sahip çıksın, ezanımızı korusun, bayrağımızı korusun, geleceğimizi korusun diye verilen silahları, uçakları, tankları ve topu bu millete doğrultacak kadar, bu millete sıkacak kadar hain bunlar. Onun için böyle ahlaksız ve hain bir saldırı ile hiç karşı karşıya kalmadık. Milletimizin her ferdini aldatarak ve onların imkanlarını kullanarak milleti bombaladılar. Milletin Meclisini bombaladılar. Kadınları ve çocukları bombaladılar. Hainliğin bundan daha ötesi var mı?"

Canikli, 15 Temmuz sonrası bir şerden çok hayırlar çıktığını vurgulayarak, "Bunlardan bir tanesini yaşayıp görüyoruz. Bu milletin, siyasi düşüncesi ne olursa olsun, ideolojisi ne olursa olsun, nereden gelirse gelsin, ülkenin bütünlüğünü ve birliğini hedef alan saldırı söz konusu olduğunda bir araya gelebileceğini, tek vücut olabileceğini göstermesi açısında hayra dönüşmüştür. Kardeşliğimizi yeniden hatırladık." dedi.

Siyasetin geçmiş dönemlerdeki tartışmalarının kırıcı olabileceğini kaydeden Canikli, şunları söyledi:

"Bazen zaman zaman birbirimizi anlamaz hale gelmiştik. Bu doğru değildi ve yanlıştı ama bu şerden tekrar milletimizi bütünleştiren bir hayır doğdu ama maalesef o tartışmalar bizi çok uzaklaştırmıştı. Şimdi tekrar kardeş olmanın gereği olarak bir araya geldik. Hepimiz bu gemideyiz. Bu vatanın evladıyız. Hepimizin atası, amacı ve hedefi aynı. Bu millete saldırı gerçekleşiyor. A partisine, B partisine, C partisine değil, bu saldırılar milletin tamamına yapılmaya çalışılıyor ama hamdolsun milletimiz bunu fark etti. Bütün ayrılıkları, gayrılıkları bir tarafa bıraktı. Olması gereken şekilde tek vücut olarak bu hainlere karşı durdu ve tek vücut olarak yapması gerekeni yaptı. Allah hepinizden razı olsun." diye konuştu.

(Sürecek)