Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Avrupa Birliği’nde otobüs ve hafif ticari araç üretiminde birinci, kamyon üretiminde ise ikinci sıradayız" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Otomotiv Sanayicileri Derneği’nin organize ettiği ‘Otomotiv Sanayi Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı. Beşiktaş’taki Conrad Otel’de gerçekleşen toplantıda konuşma yapan Bakan Faruk Özlü, "2015 verilerine göre, dünyada araç üretiminde 15’inci sırada, AB’de ise 5’inci sırada yer alıyoruz. Avrupa Birliği’nde otobüs ve hafif ticari araç üretiminde birinci, kamyon üretiminde ise ikinci sıradayız. Geçtiğimiz sene, toplamda 1.4 milyon araç üretimiyle yeni bir rekor kırdık. 2016 yılının ilk 6 ayına baktığımızda da başarılı bir tablo görüyoruz" ifadelerini kullandı.

"4’ÜNCÜ SANAYİ DEVRİMİNİN DE OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE ÇOK CİDDİ ETKİLERİ OLACAK"
Konuşmasını otomotiv sanayisini bekleyen gelişmeler hakkında bilgiler vererek devam ettiren Bakan Özlü, "4’üncü sanayi devriminin de otomotiv sektörü üzerinde çok ciddi etkileri olacak. Hem üretim metotları, hem de üretilen araçların niteliği ciddi şekilde değişecek. Araç elektroniği, yapay zeka uygulamaları, karar destek mekanizmaları gibi özellikler çok daha ön plana çıkacak. Yine müşteriler, seri üretim ve standart araçlardan ziyade, kişiselleştirilmiş araçlara yönelecek. Bütün bu gelişmelere doğru refleks geliştirmemiz için, Ar-Ge ve tasarıma çok büyük önem vermeliyiz" şeklinde konuştu.

"YERLİ BİR MARKA OLUŞTURACAĞIZ"
‘Yerli otomobil’ çalışmalarına da değinen Bakan Özlü, "Aslında ’Yerli otomobil yapacağız’ ifadesi, kastımızı tam olarak ifade etmiyor. Bunun yerine, ‘yerli bir marka oluşturacağız’ demeyi daha doğru buluyoruz. Zira biz, sizlerin yaptığınız üretimi de zaten yerli üretim olarak değerlendiriyoruz. Ancak Türkiye’nin bu sektörde bir marka oluşturmasının gerekli olduğuna inanıyoruz. Bunun hem otomotiv üretimine hem de iç pazara çok önemli artıları olacaktır diye düşünüyoruz. Yerli bir marka oluşturarak, Türkiye’deki otomotiv sektörünü, bir üst aşamaya taşımak istiyoruz. Bunu başarabilirsek, ki başaracağız, bundan hep birlikte istifade edeceğiz. Ekonominin lokomotifi sanayidir, sanayinin lokomotifi de otomotiv sektörüdür. İnşallah, sizlerle birlikte, otomotiv sektörünü, sanayimizi ve ülke ekonomisini güçlendirmeye devam edeceğiz" dedi.
(İHA)