CHP Trabzon Mv. Av. Haluk Pekşen, Genel Kurulda görüşülen Torba Kanun Tasarısının 26.maddesi üzerine yaptığı konuşmada “Bu bir rant yasası, bu bir utanç yasasıdır.” dedi.

Pekşen yaptığı konuşmada “On yıl içerisinde Parlamentoda 8 kez görüşülüp yasalaşan, Anayasa Mahkemesince de her defasında iptal edilen ve Anayasa'nın tam 12 maddesine 8 kez aykırı bulunarak iptal edilen bir yasa tasarısı üzerine söz aldım. Aslında söylenecek söz yok. Bu, Anayasa Mahkemesinin 8 kez iptal ettiği 3 yasa maddesinin niye Genel Kurula bir kez daha geldiğini merak ettim ve Anayasa Mahkemesinin 2014 tarihinde bu yasayı iptal ettiği kararı aldım ve yüce heyetinizin huzuruna getirdim. Anlıyorum ki havuzda para kalmamış. Bu yasa düzenlemesi kılıfıyla, vatan evlatları terörle mücadele edip şehit kanlarını dökerken bakan evlatlarının havuzuna para lazımmış. Bu bir rant yasası, bu bir utanç yasasıdır.” diye vurguladı.
65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı adı altında, yeni rant alanlarının açılmak istenmesini eleştiren PEKŞEN, “Böyle bir yasanın bu Parlamentoda konuşulması bile bir milletvekili, bir hukukçu olarak, hepimiz adına utanç verici bir durumdur. Dünyanın hangi ülkesinde anayasa 12 kez, 8 yasa maddesiyle ihlal edilebilir? Böyle bir hukuk, böyle bir vicdan, böyle bir insan hakkı nerede var ve bundan kim bahsedebilir? Anlıyorum, gerçekten bu rant ve para hırsı, bu akçalı hırs sizin gözünüzü karartmış ama yalnızca bu değil; cumhuriyeti yıkmak ve ranta ulaşmak için yıkmayacağınız değer yoktur ama inanın bütün kutsal dinlerde ve bütün ahlaklarda en önemli ortak payda adalettir. Adalet yoksa gerisi boş lakırdıdır. Bu yasa için bizi boşuna yoruyorsunuz. Bu yasa için yapılacak tek şey, Anayasa Mahkemesinin 2014 tarihli kararını bu yasayı üzerine ekleyip Anayasa Mahkemesine taşımaktır.

Hedefinizde nereler olduğunu biliyoruz ama benim sizden asıl öğrenmek istediğim şey şu: Şehit cenazelerine gittiğiniz zaman o şehit yakınları sizlere ‘Bizim çocuklarımız can verirken siz bu yasayla nasıl rant peşinde koştunuz?’ diye sorduklarında ne cevap vereceksiniz ben onu merak ediyorum. O şehit cenazelerinde o cenaze yakınlarının yüzlerine bu rant yasasıyla nasıl bakacaksınız ben merak ediyorum. Birazdan ellerinizi kaldıracaksınız, bu yasayı geçireceksiniz ama hepinizden rica ediyorum, lütfedin, bir kez, bir kez olsun şu Anayasa Mahkemesinin kararını okuyun. Dileyen her kimse göndereyim, geleyim izah edeyim.

Yanınızda hukukçular var, Türkiye'de hukukçular var. Bu bir ayıp, bu gerçekten utanç verici bir ayıp. İnsanlık adına böyle bir yasa maddesini buraya getirmek ne demektir ben bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Bir de pazarlık usulü, davet usulü. Yani, kamu bankalarında artık rant kalmamış, havuzdaki müteahhitlere para lazım; ee, o zaman acilen tedbir lazım… Ankara'da, Kızılay meydanındaki Saraçoğlu Mahallesi'ne el koymak için böyle kılıflara gerek yok. Anayasa Mahkemesi söylüyor; 12 madde. Ben utanıyorum, böyle bir yasa maddesini konuşmaktan gerçekten utanıyorum, arlanıyorum. Anayasa'nın yok saydığı, Anayasa'yı yok sayan bir yasa tasarısının bu Parlamentoda görüşülebilir olması bile bu Parlamentonun Gazi Meclis adına da, unvanına da, şanına da yakışmıyor; ayıptır. Bir milletvekili olarak bundan ancak hicap duyarım ben. Tasarıya göre, çok can alıcı bir özet; dava açılamaz, yürütmenin durdurulması kararı verilemez, tedbir kararı verilemez.

Allah aşkına, soruyorum size, dava açmak temel bir insan hakkı mıdır? Yargı kararlarına uymak Anayasa'nın zorunlu bir ilkesi midir?  Ve bunların hepsi burada yok sayılmış mıdır? Ya, ben şimdi merak ediyorum, Anayasa'ya rağmen nasıl buna "evet" diyeceksiniz sevgili AKPLİ, sayın milletvekilleri? Belediye başkanlığı yapmış olan arkadaşlar var içinizde, Anayasa Mahkemesine taşıyanlardan birisi de sizin belediyeniz. Sizden önce taşınmış, siz taşımışsınız. Gelin, bu yasayı geri çektirin. Elinizi vicdanınıza koyun. Ben vicdanlı insanlar olduğunu burada biliyorum, sizin vicdanınıza sesleniyorum.” diye konuştu.